Спецпроєкти

Як YouTube може прискорити кліматичну катастрофу


Чим більше ви заглиблювались у питання кліматичної кризи на Землі, тим більша у вас впевненість, з якою швидкістю все несеться до чорта. Вчені готують колективні доповіді і запевняють — якщо не вжити негайних заходів на глобальному рівні, людству не уникнути «невимовних страждань». Проаналізувавши результати останніх 40 років діяльності людини, дослідники дійшли до висновку, що кліматична криза набирає обертів набагато швидше, ніж очікувала більшість вчених.

Під тим лякаючим зверненням підписалось більше 11 тисяч вчених. І щодня навколо нас слово «клімат» все частіше з’являється і не в найсвітліших відтінках. У стрічках соцмереж екоактивісти клеймлять тих, хто ще не усвідомив масштабів проблеми. А випуски новин все частіше розповідають про глобальне потепління, як щось буденне, а не як про апокаліпсис, як було ще пару років тому.

Екоактивісти стають зірками, як наприклад Гретта Тунберг. Свідоме споживання вже не є прерогативою лише вчених, які досліджують кліматичні проблеми. Все більше людей цікавляться перед тим, як щось купувати, наскільки екологічним є цей товар, та якої шкоди зазнала Земля під час його виробництва.

Втім, якщо вам здається, що все не так страшно і ми поступово зупиняємо поїзд кліматичної смерті, який віз нас до рекордних температур, то це лише здається, пробачте за каламбур. Скоріше за все, ви клікнули на цей текст, тому що танення льодовиків чи квадратні кілометри сміття в океані вас турбують більше за інших. Та і у вашому оточенні має бути небагато «дональдів трампів», які просто сміються, коли чують про екологічні проблеми.

Однак, все набагато гірше, оскільки основна маса людей не така обізнана, як найсвідоміші верстви населення. І тут їм на допомогу можуть прийти новітні технології, які мають змогу донести реальний стан речей до більшості жителів Землі. Наприклад, 19-річний студент із Франції Maxime Leroux розробив мобільний додаток OneSave/Day, який щодня підказує, як маленькими діями можна рятувати планету від змін клімату.

Також величезною енциклопедією знань став один з наших найулюбленіших сервісів — відеохостинг YouTube. Записи TEDів, виступи екоактивістів та інфографіки, які наочно показують, як зменшилась кількість лісів чи збільшується температура щороку. Але не все так ідеально, як може здатися на перший погляд. Ставши величезною зброєю з мільярдною аудиторією, такий сервіс може і нашкодити планеті, якщо опиниться у руках негідників.

Соціолог Йоахім Альгайєр з Рейн-Вестфальського технічного університету запевняє, що YouTube несправедливо обходять стороною, коли згадують про фейк ньюз й асоціюють це явище з Facebook чи Twitter. «У цьому плані, відеохостинг може бути навіть підступнішим», — впевнений вчений.

Він вирішив перевірити, які музичні відео про науку можна знайти на YouTube. І був приємно вражений незвичайним підходом та креативністю вчених, які створювали круті відео. Наприклад, у своїй роботі соціолог приводить лінки на пісеньку про елементи періодичної системи Мєндєлєєва або навіть пародію на Bad Romance Леді Гаги з іронічним приспівом про поганий науковий проект у виконанні вчених-генетиків.

Втім, як ми і зазначали вище — не все так кльово. Окрім креативних відео, на теренах сервісу й повнісінько, м’яко кажучи, сумнівних роликів, які продукують зміцнення стереотипів проти яких бореться наука. Німецький вчений випадково натрапив на відео в якому серйозно піддавалось сумніву твердження, що саме діяльність людини є причиною негативних кліматичних змін. Окрім цього, на очі вченому потрапили ролики прихильників теорій змови про доцільність використання хіміотерапії при лікуванні ракових захворювань та, як ви мабуть вже здогадались, використання вакцин.

Так і почався його соціальний експеримент. Суть досліду проста — Йоахім «вбивав у пошук» на YouTube 10 найвідоміших навколо кліматичних термінів, таких як «зміна клімату» чи «глобальне потепління» та переглядав 20 найпопулярніших роликів. Щоб історія його пошуків та переглядів не впливала на результати експерименту, він навмисно приховував свій IP, місцеположення та історію пошуку.

89 з 200 відео підтверджують той факт, що саме діяльність людини зумовила кліматичну кризу, а 4  — нейтрально висвітлюють цю тезу, не підтримуючи її та не спростовуючи. У той же час у 16 відео прямо говорять брехню, мовляв до кліматичних проблем людина не має жодного відношення.

Але страшніше, що майже половина з двох сотень відео, а саме 91 ролик підтримують та розвивають теорію змови про «хімічні траси». «Хімічні траси» —легенда, за якою «сіоністський окупаційний уряд» таємно розпорошує з пасажирських літаків якісь «хімікати». Конспірологи стверджують, що такі літаки можна дізнатися по незвичайним конденсаційним слідах. Зрозуміло, що ніяких доказів існування таких трас не існує, це все не більше, ніж вигадки божевільних, які вірять в масонів чи всесвітню єврейську змову.

Також вчений відзначає, що найбільшу шкоду фейк ньюз наносять новим термінам, які вчені лише вводять в масову культуру. За його підрахунками, якщо пошуковий запит буде «зміна клімату» чи «глобальне потепління», то у відео, скоріше за все, будуть підтверджені наукою тезиси. А от якщо ви будете шукати більш сучасні «кліматичні терміни», такі як «геоінженерія» чи «модифікація клімату», то близько 93% розкажуть вам фейки!

Геоінженерія — не зовсім новий комплекс дій з «тюнингу» Землі, задля зупинення кліматичних проблем. Наприклад, вчені пропонують розпилювати нешкідливі іонні частини в атмосферу, які будуть відблискувати і утворювати своєрідне дзеркало, яке буде повертати частину сонячної енергії у космос. Або ж вприскувати солону воду у хмари, що зробить їх більш густими і теж буде зменшувати кількість сонячної енергії, яка доходить до поверхні Землі.

Такі новітні рішення — ідеальний полігон для зародження фейків. Якщо люди масово піддають сумнівам, здавалось би, давно вивчені поняття життя динозаврів на Землі чи саму форму земної кулі, то що вже говорити про нові ідеї, які вчені лише обговорюють. І поки вони вирішують у професійному середовищі, що краще зробити, прихильники теорій змову на повну лякають юзерів черговим геноцидом від рук ордену тевтонців чи масонської ложі. Виходить іронічна ситуація, коли творці фейкових відео взяли терміни, які придумали вчені і використали їх проти тієї ж науки.

Саме тому Йоахім Альгайєр вбачає порятунок у збільшенні контенту від науковців. Хоча їм і буде важко боротися з уже популярними фейковими відео та «перевчати» користувачів, але зволікати з цим більше не можна. Адже той, хто контролює інформацію — править світом.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь