Спецпроєкти

Гурт YUKO присвятили альбом реміксів Re: DURA жертвам домашнього насильства


25 листопада відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Насильство щодо жінок– одне з найпоширеніших порушень прав людин у світі. Кожна третя жінка протягом життя зазнає фізичного, психологічного чи сексуального насильства. Найжахливіше, що часто це вважають особистою справою, тим, що не підлягає розголосу.

За даними ООН, в Україні досі кожна 5 жінка страждає від домашнього насильства. За даними дослідження UNFPA Україна, кожен п’ятий чоловік вважає, що чоловік має право вдарити або побити дружину, якщо дізнається про її зраду, кожен десятий переконаний, що жінка має терпіти насильство заради збереження сім’ї, більше половини опитаних саме чоловіків-кривдників впевнені, що проблема має вирішуватися виключно межах родини.

Сьогодні також стартують «16 днів активізму проти ґендерно зумовленого насильства». Ціль кампанії: підвищити нетерпимість суспільства до домашнього та гендерно зумовленого насильства. Сьогодні ООН пропонує одягнути речі або аксесуари помаранчевого кольору аби висловити свою солідарність з рухом в ім’я майбутнього, що вільне від насильства стосовно жінок і дівчат.

Тема домашнього насильства також яскраво відображена в українському фольклорі. Український гурт YUKO у своїй музиці переосмислюють тему домашнього насильства, адже незважаючи на зміну багатьох поколінь, проблематика залишається все такою ж актуальною.

Спеціально цього дня, 25 листопада, гурт YUKO презентував альбом реміксів «Re: DURA». YUKO присвятили альбом усім, хто потерпає або потерпав від насильства. Re: DURA – це збірник народних версій пісень YUKO з альбому «DURA?», який був визнаний одним з найкращих альбомів 2018 року.

Ремікс-пак був викладений у вільний доступ для всіх охочих у рамках окремого конкурсу на сайті радіостанції KISS FM. Всі ремікси YUKO слухали в прямих ефірах. Вони відібрали чотирнадцять треків, які увійшли до альбому Re: DURA, KISS FM вибрали своїх переможців, які отримали ротації на радіо, а PRODJ подарував своєму переможцю пару студійних моніторів Kali Audio LP-6.

«Альбом« DURA? » став свого часу для мене своєрідною терапією. Всі переживання і нелегкі життєві події вдалося сублімувати в музику, яка перетворилися у велику альбомну історію. Деякі пісні настільки особисті, що я до сих пір не можу їх виконувати на концертах. Тільки за рідкісним винятком. Було дуже цікаво, як люди відчують настрій альбому і як пропустять через себе, зроблять переосмислення треків».

Послухати альбом можна на стрімінгових платформах: Apple MusicYouTube Music, Soundcloud, Google MusicSpotify. 

На цьогорічному TEDxYouth@Kyiv гурт виступив на тему активізму в мистецтві. Власне, альбом і став проявом певного активізму, бо в ньому через український фольклор переосмислюється тема домашнього насильства. Це альбом про жінку та її боротьбу із суспільним тиском та, зрештою, звільнення від цього тиску.

116 123 або 0 (800) 500 335 – національна «гаряча лінія» з протидії домашньому насильству (безкоштовно й анонімно)

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь