Спецпроєкти

Грета Тунберг стала лауреатом альтернативної Нобелівської премії


16-річна екоактивістка Грета Тунберг стала лауреатом альтернативної Нобелівської премії і отримала нагороду «За доцільне життєзабезпечення». Її присуджують за внесок у врегулювання криз та відродження цінностей. 

Премію вручали в середу, 4 грудня, на острові Юргорден, у центрі шведської столиці. Грета не була присутньою на церемонії, оскільки перебуває в Мадриді на 25-й конференції ООН про зміни клімату.

Нагороду за Грету отримали активісти молодіжного руху з захисту клімату Fridays for Future («Пʼятниці заради майбутнього»), який вона започаткувала, коли пікетувала по пʼятницях біля будівлі парламенту. Натомість Грета прислала звернення до учасників церемонії, в якому зазначила, що премія є величезним визнанням молодіжного кліматичного руху: «Боротьба продовжується, ми ніколи не зупинимось!» — зазначила вона.

Дана нагорода є доповненням до Нобелівської премії і відзначає успіхи і заслуги у важливих для суспільства діяннях, які не охоплені престижними преміями Альфреда Нобеля. Грошова складова премії — 1 млн крон ($105 тис.). Лауреати не можуть витрачати отримані гроші на власні потреби, а повинні направляти їх на громадську роботу. Цього року лауреатам також вручали скульптуру з металу, переробленого в рамках програм зі знищення зброї в Центральній Америці.

Більше про Грету Тунберг в нашому матеріалі: https://bit.ua/2019/08/be_like_greta/

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь