Спецпроєкти

Сергій Махно вп’яте отримав головну інтер’єрну премію країни. За який проєкт?


Студія українського дизайну та архітектури Sergey Makhno Architects виборола головну нагороду конкурсу «Інтер’єр року»— гран-прі за проєкт Дім Шкруба. Це будинок у передмісті Києва, виконаний у сучасному українському стилі під впливом японської філософії вабі-сабі.

Церемонія вручення відбулася 6 грудня у КВЦ «Парковий». Конкурс проводиться в одинадцяте і збирає понад 1000 відвідувачів щороку. Серед цьогорічних членів журі — голландець Річард Хаттен, чиї роботи експонуються у  Design Museum London і MoMA, француженка Маталі Красе, офіцерка ордену Мистецтв і літератури, а також «душа італійського дизайну», авторка світового бестселеру про дизайн «Thammada — The Adventurous Interiors of Paola Navone» Паола Навоне.

За їхніми словами, Дім Шкруба став переможцем, тому що «він реально зірвав нам дах. Це настільки автентично і неординарно, і ні на що не схоже».

Цьогорічна перемога для студії Sergey Makhno Architects стала вже п’ятою на конкурсі «Інтер’єр року». Раніше майстерня також отримувала гран-прі конкурсу та перемоги в номінаціях.

«Я справді щасливий, що цю відзнаку отримав проєкт, який фактично „зшитий” з українських традицій. Цим міжнародне журі ще раз підтвердило, що ми можемо бути цікаві світу, тільки якщо будемо самими собою. Коли я вперше відвідав Японію і побачив, як вони цінують свою спадщину, зрозумів, що українська культура — також надзвичайно багата, але ми не завжди вміємо її цінувати. Японія повернула мені Україну, розплющила очі і, головне, відкрила серце тому багатству, що маю від народження, в себе вдома», — каже Сергій Махно.

Дім Шкруба має традиційний для України очеретяний дах, фасад оздоблений деревом. В інтер’єрі віддали данину і сучасному мистецтву, і українським традиціям: стіни виконано з глини, за обідній стіл слугує гуцульський 1935 року. Дерево використали повторно, розібравши старі хати. Кімнати оздобили керамікою та живописом.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь