Спецпроєкти

ТОП-15 подій української благодійности у 2019


2019 був справді успішним для некомерційного сектору. Це доводять тисячі відвідувачів благодійних івентів, рекордні збори благодійних вечорів та креативні проєкти про прийняття, рівність і важливість ділитися з тими, хто цього потребує.

Отже, розповідаємо про головні події та проєкти української благодійности.

Благодійний кешбек від monobank та Кураж Базар

У травні 2019-го бренди об’єдналися заради добрих справ, і тепер у мобільному банкінгу monobank ви можете обрати кешбек на користь благодійних проєктів Кураж Базару. У такий спосіб ви витрачаєте свої кошти, а кешбек з них допомагає рятувати життя. За півроку учасники проєкту «накешбечили» понад 6 500 000 гривень, що дозволило Українській Біржі Благодійности придбати дороговартісне й життєво необхідне обладнання для 10 українських лікарень у різних куточках країни. Зараз функцією благодійного кешбеку користується майже 190 000 осіб.

Tabletochki Giving Tuesday Dinner

На благодійному вечорі фонду Таблеточки збирали кошти на придбання системи ідентифікації мікроорганізмів для НДСЛ «Охматдит». Онкохворі діти беззахисні перед інфекціями, тому що агресивна хіміотерапія знищує не лише злоякісні клітини, але і імунітет. При будь-якому прояві інфекції таким дітям мають терміново призначити максимально ефективне лікування і водночас вберегти тендітний організм від зайвого шкідливого впливу препаратів. А для цього потрібно зробити аналіз крові в мікробіологічній лабораторії, який коштує чимало.

Цього року на допомогу онкохворим діткам зібрали 16 000 000 гривень. Завдяки гостям вечері в лабораторії «Охматдиту» з’явиться сучасне обладнання для виявлення інфекцій. Результати аналізів будуть набагато швидше, ніж зараз. І 19 тисяч дітей щорічно отримуватимуть більш точне і вчасне лікування.

Рік благодійних вечорів

Трендом року, без сумнівів, стали благодійні вечори. Мода на вишукані заходи з аукціонами, де успішні й заможні українці купують цінні лоти, а виручені кошти йдуть на благодійність, повернулася. Для Української Біржі Благодійности таким вечором вже 4-й рік поспіль є Hearts Charity Evening, де цьогоріч лише за декілька годин було зібрано понад 4 000 000. Допомогу за ці кошти отримає майже 50 дітей з малозабезпечених сімей, які мають вади серця. Тепер вони матимуть дорогий імплант, який поверне їм здорове дитинство. Наші колеги також дивували і провели благодійний вечір Chance Charity Cocktail, де зібрали понад 1 000 000 гривень для фонду «Твоя опора», та Tabletochki Giving Tuesday Dinner із результатом 16 000 000 гривень на допомогу підопічним фонду.

Кураж Базар

Захід, що розпочався зі звичайної барахолки, організатори якої вирішили перераховувати частину прибутку на благодійність, виріс до справжнього міського фестивалю. Кураж Базар тепер виховує у людях прийняття, толерантність, великодушність та невтомно повторює: “Будь собою”. Єдине, що залишається незмінним, — благодійна складова. За рік відвідувачі івенту “накуражили” на понад 4 200 000 гривень, які організатори перерахували на проекти Української Біржі Благодійності. За ці кошти було закуплено декілька одиниць медичного обладнання, проведено літній табір для дітей з інвалідністю та профінансовано існування центру, який соціалізує підлітків з інвалідністю.

Діяльність благодійного магазину «Ласка»

До київської «Ласки» можна приносити свої речі, частина з яких продаватиметься в магазині, а виручені кошти підуть на благодійність. Також одяг та взуття у гарному стані передають напряму до фондів, які опікуються незахищеними верствами населення. Цьогоріч відвідувачі принесли близько 94 тонн речей. Допомогу отримало 20 фондів, які передають речі тим, хто потребує їх найбільше: біженцям та переселенцям; у зони, що постраждали від воєнного конфлікту; у школи-інтернати, дитячі будинки сімейного типу; людям похилого віку та бездомним; реабілітаційні центри та місця позбавлення свободи; у притулки для тварин.

Кілька ключових фондів, яким надавалася допомога:

  • Життєлюб
  • ЗдороВо
  • Фонд гарних справ
  • Дім милосердя (Київ)
  • Гостомельський притулок для тварин
  • Сіріус

Загалом протягом року «Ласка» провела близько 100 подій та реалізувала 10 колаборацій, найбільші з них:

  • безкоштовний магазин для медпрацівниць Охматдиту спільно з фондом «Таблеточки»;
  • 7 свопвечірок;
  • 2 майстер-класи з апсайклінгу з Ясею Хоменко;
  • акція зі збору речей для утеплення вольєрів для Сіріуса;
  • майстер-класи, лекції та кінопокази для Життєлюба.

Charity Weekend. Здоровий день

Щорічний захід телеведучої Маші Єфросиніної та фонду «Твоя опора» у 2019-му вийшов на новий рівень. За один день на свято спорту та здорового способу життя завітали 10 000 гостей, що дозволило зібрати понад 4 000 000 гривень. На зібрані кошти придбали медикаменти та витратні матеріали для операцій і перебування в реанімації дітей із вродженими вадами розвитку для чотирьох національних лікарень. 

Маша Єфросиніна, член правління фонду «Твоя опора»: «Сила Charity Weekend — у простих українцях, які можуть весело проводити час зі своїми дітками на нашому заході, а завдяки цьому збираються мільйони на допомагу тим, хто потребує. Такі івенти привчають людей робити добрі справи та допомагати. А це легко, треба тільки почати».

Dialog hub

У травні 2019-го Фонд Олени Пінчук відкрив у самісінькому центрі Києва, на Володимирській, 43, Dialog hub. Це освітній центр, у фокусі якого — сексуальна освіта для підлітків та їхніх батьків, а також питання гендерної рівности. Простір став зоною, де різні благодійні організації можуть розповісти про свою діяльність та поспілкуватися зі свою аудиторією. Щомісяця Dialog hub відвідує близько 3 000 гостей.

Ольга Руднєва, виконавчий директор Фонду Олени Пінчук: «Наш Dialog hub — перший в Україні простір із сексуальної освіти, і для нашої країни це вже прорив. Ми не просто хаб, ми хаб, який несе освітню мету. Якщо говорити загалом про благодійні організації, то ми з Українською Біржею Благодійности — перші фонди у країні, які працюють настільки прозоро, що будь-яка людина може зайти і подивитися, як працює благодійний фонд. Ми не просто хаб, зосереджений на сексуальній освіті. Ми хаб, у якому живуть та працюють одразу дві благодійні організації. Ми готові показати все, як є насправді, та готові розповісти все, що знаємо. Приходьте!»

Діяльність проєкту «Сука-жизнь»

Благодійний проєкт з допомоги бездомним, який заснований однією людиною та виріс зі сторінки в інстаграмі, доводить – ініціатива важлива. Одна людина справді може змінити життя сотень на краще. Звісно, проєкт дякує всім небайдужим, які долучаються та допомагають бездомним повертатися до нормального життя.

Протягом 2019 проєкт: 

  • разово допоміг їжею та одягом понад 500 бездомним людям;
  • закупив набори речей першої необхідности/продуктів/медикаментів — 60 штук;
  • організував флешмоб «нагодуй бездомного», завдяки якому (і небайдужим підписникам передусім) їжу отримало близько 800 бездомних ;
  • допоміг відновити документи 5 бездомним людям;
  • допоміг повернутися до нормального життя (відновити документи, почати працювати та жити в будинку) 3 людям;
  • роздав 18 продуктових наборів на місяць пенсіонерам;
  • зібрав з підписниками кошти на дві операції, одна з яких вже відновила зір людині. Друга відбудеться у цю п’ятницю: якщо все пройде вдало, Вова знову зможе ходити без милиць.

Плани на наступний рік грандіозні:

  • колаборація з найбільшим інвестором благодійности в нашій країні;
  • сумісна робота над дестигматизацією бездомних у нашому суспільстві;
  • створення душових та пральних кімнат для бездомних, а також центру інформаційної та юридичної допомоги бездомним у Києві;
  • масштабування проєкту.

Благодійність замість подарунків

Ще одним трендом 2019-го стала ініціатива Української Біржі Благодійности «Змінюй світ. Даруй своє». Завдяки цьому проєкту будь-яка людина може наповнити своє свято особливим сенсом і запропонувати друзям, знайомим та підписникам замість подарунків підтримати будь-який благодійний збір на сайті ubb.org.ua і разом з тим залучити до добрих справ якомога більше людей. За рік проєкт зібрав на благодійність понад 2 400 000 гривень.

Проєкт вже підтримали:

  • телеведучий Павло Казарін зібрав на день народження 160 000 гривень;
  • засновниця Кураж Базар Альона Гудкова зібрала на своє свято майже 1 000 000 гривень;
  • журналістка телеканалу СТБ Ірина Заславець на день народження зібрала 50 000 гривень;
  • власниця агенції GresTodorchuk PR Ярослава Гресь зібрала 350 000 гривень;
  • волонтерка і благодійниця Світлана Панаіотіді — 261 000 гривень.

Освіта для благодійників

Благодійність — справа, якій не навчають у жодному університеті, і кожен професіонал тут навчився усього сам. Проте останнім часом можливість вчитися нарешті з’явилася. Український католицький університет рік тому запустив повний курс навчання для керівників благодійних фондів, а Українська Біржа Благодійности цьогоріч провела в Dialog hub цикл унікальних та безкоштовних освітніх заходів для працівників неприбуткового сектору. Лекції читали представники великих компаній, амбасадори провідних фондів та справжні профі своєї справи від маркетологів до професійних фандрайзерів. Серед спікерів були засновник фестивалю Atlas Weekend Дмитро Сидоренко, директорка з комунікацій компанії WOG Олена Осипчук та піарниця digital-холдингу EVO Юлія Новаченко.

Діяльність фонду «Життєлюб»

Благодійний фонд, який допомагає людям «золотого» віку та забезпечує їхнє дозвілля, у 2019-му надали допомоги на 32 540 050 гривень.

У межах проєкту «Обід без бід» нагодували гарячими обідами 403 693 бабусь та дідусів. Звісно, це не вдалося б без волонтерів, партнерів та простих людей, які допомагають фонду, – їх у «Життєлюбі» називають суперонуками. На сьогодні ком’юніті суперонуків налічує 1 827 людей. За минулий рік суперонуки присвятили життєлюбам 44 048 годин.

Важливі проєкти:

  • «Тиждень Дорослого Стажера», який запустили в березні. 15 життєлюбів тиждень стажувалися на різних позиціях: від помічника бармена та декоратора до SMM-спеціаліста. Проєкт «Трудолюб» допомагає працевлаштувати та перекваліфікувати людей 50+, а «Тиждень Дорослого Стажера» розвінчав стереотип про некомпетентність та важку адаптацію в колективі людей третього віку.
  • 31 серпня вперше в Європі пройшов показ на професійному подіумі, в якому брали участь лише моделі 50+. Під час Українського тижня моди представники/-ці «Агентства дорослих моделей “Життєлюб”» демострували колекцію «Star», автором якої є відома українська дизайнерка Марина Рибалко. Показ закінчився виходом відомого філантропа, письменника та бізнесмена Гарика Корогодського з нареченою – також моделлю 50+.
  • 28 вересня, перед Днем людини похилого віку, життєлюби вийшли на парад «Я існую!» 500 людей, одягнених у яскраво-жовте, пройшли по вулиці Сагайдачного до Контрактової площі, показавши киянам, що люди в «золотому» віці можуть бути активними, зацікавленими та яскравими. Команда фонду сподівається, що парад стане доброю традицією і в наступному 2020 році на вулиці міста вийде ще більше життєлюбів та суперонуків у жовтому.

Щедрий вівторок

Україна вдруге взяла участь у всесвітньому благодійному русі Giving Tuesday. Щороку Щедрий вівторок проходить після Дня подяки у понад 150 країнах світу. До нього долучаються мільйони учасників — від великих корпорацій до некомерційних організацій та окремих благодійників.

Цьогоріч Щедрий вівторок в Україні відбувся 3 грудня, його підтримало кілька десятків комерційних компаній та благодійних фондів. Мета руху — зробити добрі справи корисною звичкою українців: об’єднати всіх людей, які займаються благодійністю в будь-якій формі, та надихнути інших.

Під час ініціативи відбувалися фандрайзингові маратони, благодійні вечори та ярмарки.

Загалом цього дня на благодійність було зібрано близько 18 000 000 гривень.

Здійснення мрій дітей з інтернату

Першого грудня стартувала масштабна благодійна акція, яка дала змогу кожному стати чарівником для дитини з інтернату, — «2 000 подарунків з Машею Єфросиніною» від фонду «Твоя опора». Проєкт мав на меті реалізувати мрії кожного хлопчика або дівчинки, які ростуть без батьківської любові. Їхні бажання були простими: капронові колготи, сонцезахисні окуляри, набори для душу та інше. Завдяки кожному, хто підтримав проєкт,  усього за 2 тижні вдалося зібрати всі 2 000 подарунків

Валерія Татарчук, засновниця фонду «Твоя опора»: «Наша акція об’єднує людей та доводить, що ділитися — це нормально. Кілька років тому ми починали з 500 подарунків, але завдяки небайдужості людей ця цифра виросла до 2 000. Найприємніше те, що люди справді об’єднуються, — підключають свої сім’ї, рідних, близьких. Проєкт вкотре нагадує, що чужих дітей не буває, а мрії мають здійснюватися».

Від гривні до мільйона

Українська Біржа Благодійности — це платформа, де зустрічаються ті, хто потребує допомоги, з тими, хто справді може допомогти. УББ об’єднує дієвих людей, соціально відповідальний бізнес та чесні благодійні фонди, щоб разом робити добрі справи.

За 2019 рік на сайті ubb.org.ua українці здійснили понад 150 000 пожертвувань від 1 до 980 000 гривень. Загалом на благодійність було зібрано 59 000 000 гривень.

Ірина Гуцал, директорка Української Біржі Благодійности: «Українці вкотре довели свою небайдужість до проблем та стали частиною їхнього вирішення. За рік ми надали допомогу 415 дітям та 92 дорослим, закупили рекордних 90 одиниць медичного обладнання до кількох десятків українських лікарень майже в усіх регіонах країни. Історія кожної людини на нашому сайті унікальна, але їх усіх об’єднує надія. Надія на те, що вони не залишаться сам на сам зі своїми проблемами. І ми доводимо, що ніхто не залишається один. А разом ми зможемо все, навіть змінити світ!»

Kind Сhallenge

Видавчиня bit.ua Тетяна Гриньова поставила на 2019 грандіозні цілі – зібрати 3 мільйони на допомогу онкохворим діткам з фонду Таблеточки та допомогти суспільству по-іншому сприймати благодійність. Таня прагне довести: допомагати справді просто, а повсякденні дії можуть врятувати чиєсь життя. Так і зародився проєкт Kind Сhallenge.

Протягом 2019 року до благодійної акції долучалися різні люди та заклади. Відвідуючи заклади, які взяли участь у Kind Сhallenge, і замовляючи певні товари/послуги, люди автоматично переказували кошти на потребу онкохворих діток та їхніх родин. Можна було пройти медичне обстеження, замовити десерт в улюбленому кафе або зайнятися йогою і тим самим долучитися до благодійного проєкту.

За 2019 рік команді Kind Challenge вдалося організувати і провести понад 60 добрих акцій та зібрати 1 170 993 грн. Діючі акції ви можете знайти на сайті проєкту.

Благодійність — про чесність, про відповідальність, та це завжди від чистого серця.

За рік, що минає, сотні тисяч українців приєдналися до добрих справ, і це не може не вражати. Зібрано десятки мільйонів, сотні людей отримали допомогу, а десятки лікарень — обладнання, яке допомагає рятувати життя.

Цей рік був таким, і це не може не змушувати серце битися швидше від захвату.

Пам’ятайте, що благодійним фондам теж потрібні друзі, тому нам потрібні ви! Разом ми зможемо знайти вирішення будь-якої проблеми!

Якщо не знаєте, якими бути, будьте добрими :).

Дякуємо за допомогу у підготовці УББ та Богдану Берднику.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь