Спецпроєкти

10 запитань гінекологу , які ви хотіли поставити, але соромились


Сьогодні ми поговорили з лікарем-гінекологом та поставили запитання, що хвилюють багатьох дівчат і жінок. Бабаджанова Світлана Леонідівна – завідувачка відділення гінекології у Київській студентській поліклініці. Разом із нею ми обговорили страхи, які мають жінки щодо відвідування гінеколога, та міфи, які існують довкола цієї професії. Виявляється, це не так страшно, як здається. 

Незважаючи на те, що поліклініка – студентська, до нас звертаються жінки різного віку. Залишаються пацієнтки, які прийшли до мене в роки свого студентства, і відтоді я – їхня лікарка. Дівчат, як правило, лякає безпосередньо огляд. Вони морально не готові до цього.Тут головне знайти спільну мову з кожною пацієнткою.

Процес навчання на гінеколога складається з двох етапів: безпосереднього здобуття освіти в медичному університеті за спеціальністю «Лікувальна справа» протягом 6-ти років і проходження інтернатури, що триває 3 роки. Тобто загальний період навчання – 9 років. Після цього вже можна приступати до самостійної практики.

Тепер питання:

Чи є різниця між прийомом студенток та дорослих жінок?
Безумовно. Дорослі жінки досвідченіші. Студенти, як правило, ще діти. Вони скуті, бояться гінеколога, не завжди готові розповісти про свою проблему. Зазвичай студенти звертаються тоді, коли проблема вже виникла, з метою профілактики – дуже рідко.

У якому віці необхідно починати ходити до гінеколога?
Якщо щось турбує, як наприклад, болі в животі, дискомфорт, неприємні відчуття, треба відразу йти до лікаря. Загалом же орієнтовно з 14 років, коли організм ще тільки розвивається. За цим мають стежити батьки. Перший самостійний візит – з початком статевого життя.

Як часто необхідно ходити до гінеколога?Кожна дівчина, яка почала жити статевим життям, має хоча б раз на рік відвідувати лікаря-гінеколога з метою профілактики.

Існує думка, що секс – це корисно для здоров’я жінки. Це правда?
Ну, секс – це взагалі корисне заняття (сміється).

Чи можна завагітніти, користуючись методом ПСА (перерваний статевий акт)?
Так. І це трапляється дуже частою. ПСА – один із найменш ефективних методів контрацепції. Справа в тому, що сперматозоїди є не тільки в спермі, але ще й у передеякуляті (рідина, що виділяється зі статевого члена при збудженні). Плюс – не завжди партнер може себе стримати. До речі, для чоловіків процес стримування шкідливий.

У  якому віці краще починати статеве життя?
Лікарі радять жінкам починати жити статевим життям з 20-21 року. Саме до цього віку організм жінки остаточно сформований. Але і сучасної молоді є своя думка щодо цього.
У будь-якому випадку краще, коли це питання обговорюється з мамою, з батьками. Звісно, не завжди це можливо, не завжди є довіра. Тоді треба знайти лікаря, який пояснить та розповість про все те, що необхідно знати кожній дівчині.

Протизаплідні – це добре чи погано?
Це добре (сміється).
Дуже часто лікарі радять використовувати подвійний метод контрацепції: гормональний та механічний. Перший діє саме з метою запобігання вагітности, другий – для уникнення захворювань та інфекцій. Але все індивідуально. Необхідно консультуватися з лікарем, який порадить який метод краще підійде.

Анонімність. Вона існує?
Існує медична таємниця. Існує законодавство України. Тому все, про що дізнається лікар, залишається тільки між ним та пацієнтом. 

Чи є якась загальна норма кількости вагінальних виділень та їхнього запаху?
Є, але в кожної жінки вона своя. Кількість виділень залежить ще від менструального циклу та змінюється в різний період. У середині циклу, як правило, виділень стає більше.

А як зрозуміти, коли ця норма порушена?
Насамперед це можна помітити за кількістю виділень, якщо їх стало більше, ніж було до цього. Також на проблему вказує зміна кольору та запаху. Нормальні виділення, які свідчать про відсутність запального процесу, як правило, не мають ніякого запаху. Якщо дівчина помічає зміну одного із цих трьох параметрів, необхідно звернутись до лікаря.

Якби ви могли звернутися до дівчини, яка боїться прийти на прийом до гінеколога, що ви їй сказали б?
Не треба боятись. Огляд у гінеколога – це звичайний огляд, як у будь-якого іншого лікаря. Не важливо, чи буде якась проблема знайдена, чи ні, лікар зможе відповісти на всі ваші запитання. Ви будете впевнена, що здорова. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь