Спецпроєкти

5 книжок про секс: від природи оргазмів до практичних порад 


«Як бажає жінка. Майстер-клас з науки сексу» Емілі Нагоскі

«Ковбаса, право та лекції із сексуальної освіти — краще не знати, з чого роблять ці три речі».

Авторка книжки – доктор філософії в галузі психічного здоров’я, спеціалізація – людська сексуальність. Крім цього, Емілі проходила інтернатуру в клініці сексуального здоров’я, де здобувала практичні знання. 

У цій книжці авторка досліджує жіночу сексуальність, її природу, руйнує міти, що існують довкола цієї теми. Основна ідея, яку хоче донести Емілі: ваша сексуальність така, і це нормально. Ви необов’язково маєте збуджуватись або навпаки не відчувати нічого, коли від вас це очікують. Авторка змушує нас звернути увагу на такі дрібниці, які ми зовсім не помічаємо, та зрозуміти, чому наша сексуальність так себе проявляє. Основним чинником є все те, що нас оточує, та те, як ми ставимося до себе в різні моменти нашого життя. 

«Вміння спокійно приймати свої почуття, навіть якщо ви зовсім їх не очікували, – це і є шлях до надзвичайного сексу».

Цільова аудиторія цієї книжки – це жінки, без сумніву. Але вона буде корисною і чоловікам, які хочуть зрозуміти все ж таки, як хочуть жінки? 

 «Точка насолоди» Лорі Мінц

Лорі – викладачка в університеті Флориди, предмет її досліджень – людська сексуальність. Також авторка вже понад 25 років проводить консультації та є сертифікованою психологинею. 

«Якщо ви вже досягали оргазмів, книжка допоможе зробти їх кращими. Якщо оргазми – це рідкість для вас або ви їх ніколи не мали, книжка допоможе досягти їх при будь-якому сексуальному контакті, зокрема під час першого сексу з новим партнером, сексі “по дружбі”, з постійним партнером та в усіх інших випадках».

Авторка приводить таку статистику: регулярно досягають оргазму 57% жінок і 95% чоловіків. Вона пояснює таку значну розбіжність тим, що в суспільстві панує нездорова модель поведінки, коли, наприклад, вважається, що жінка необов’язково має досягати орзгазму щоразу, коли займається сексом. А чоловік, навпаки, досягає цього в будь-якому випадку. 

Але Лорі сипить не тільки цифрами та гучними висловами, вона допомагає читачеві/-ці зробити перший крок на шляху до постійних оргазмів. Книжка містить практичні завдання, прийоми та окремі розділи для партнерів. Ви можете поділитися цією інформацією з людиною, з якою хочете досягти оргазму та робити це регулярно. 

«Біблія сексу» Пол Джоанідіс

Автор книжки – психоаналітик  із багатолітнім стажем. 

«Хоча мало хто з нас може досягати оргазму, не вдаючись до стимуляції статевих органів, така можливість передбачає, що оргазм – це щось більше, ніж простий контакт статевих органів».

Ця книжка – все, що можна сказати про секс від початку і до кінця. Тут немає еротичних сцен та описів, тут зібрані відповіді на запитання, які хоч раз виникали в кожного з нас. Це така книга, яку можна поставити на книжкову полицю та звертатися до неї, коли не знаєш, в кого спитати та де дізнатися те, що хвилює. Навряд ви зможете вигадати таке запитання, відповідь на яке немає у «Біблії…». Знайдеться все.

Це чудовий варіант як для дорослих, так і для підлітків. Книжка дасть їм коректні знання, вбереже від стереотипів, з якими ми стикаємось ще в шкільному віці й у яких потім в зрілому віці нерідко розчаровуємося. Тут зібрані медичні факти, пояснення механізмів сексуального збудження, вплив збудження на наш мозок, факти про фізіологію статевих органів та багато іншого. 

«Сексуальність, любов і гештальт» Бріджит Мартель

Авторка книжки – гештальт-терапевт. Вона написала працю, яка буде цікава не тільки її колегам та клієнтам. Керуючись досвідом та прикладами зі своєї психотерапевтичної діяльности, Бріджит дає змогу читачу простежити зв’язок між подіями, що сталися з людиною в минулому та як це впливає на її сексуальне життя. 

Ми можемо прочитати історії реальних людей, почути думку лікаря-психотерпевта з цього приводу (наприклад, що відчувають люди, які пережили насилля/інцест). Поняття «норма»  розглядається так:  якщо партнери обговорили та встановили загальні правила своїх сексуальних стосунків, незважаючи на те, наскільки «нормальними» ці стосунки вважаються у суспільстві, то вони мають право на існування. Головний та єдиний критерій «нормальности» – добровільність, впевнена авторка. 

Не треба боятися надмірного застосування термінів та складних структур у цій книжці. Пропорцію «професійні знання/загальний саморозвиток» дотримано з ідеальною точністю.

Основни принцип, за яким ми радимо знайомитися з цією працею, – кожен має право на свою думку. І не важливо, чия ця думка – авторки, ваша чи класичної психології…

«Вагіна. Нова історія жіночої сексуальности» Наомі Вульф

«Якщо вагіна і є “отвором”, то це отвір для зв’язку з Богом».

Головний герой цієї книжки – це вона. Вагіна. Протягом усієї історії людства вагіну асоціювали з різними, досить неочікуваними, незрозумілими  поняттями: для адептів тантри – це шлях до просвітлення, у часи середньовіччя та панування церкви – ворота пекла, зараз нерідко – символ задоволення та розваг. Така велика кількість порівнянь та розмов докола жіночого статевого органа, пояснюється його значенням. Саме це намагається розтлумачити авторка. Вона нібито нагадує всім жінкам, а також чоловікам (що так само важливо!), яку роль вагіна грає в житті жінки та людства взагалі. Авторка описує зв’язок між біохімічними процесами, що відбуваються в організмі жінки, з її самопочуттям та ставленням до життя, її бажаннями, цілями та характером жінки. 

«Жінка без чоловіка — як риба без велосипеда».

Ця книжка – як ідеальний спосіб пояснити чоловіку, що таке фемінізм, а жінці – позачергово нагадати її цінність. Вона неагресивна, не нав’язує свою позицію, не просить, щоб її любили та погоджувались з кожним висловом. Корисна для будь-кого.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь