Спецпроєкти

Зовсім необов’язково: що означають поцілунки під час сексу?


Перший поцілунок, гра в «пляшечку» в літньому таборі, поцілунок після побачення, найкращий поцілунок у кіно… Іноді навіть якщо ви зі своїм партнером у натовпі, у вас може з’явитися бажання поцілуватися, ніби навколо нікого немає. Чому воно виникає і яка його роль у стосунках, ми спробували сьогодні це з’ясувати. 

Як виник поцілунок?

Антропологи на запитання, звідки виник поцілунок, згадують про звичай давніх племен, коли мати годувала свою дитину, попередньо пережовуючи їжу, та передавала дитині через вуста. Годування дитини асоціювалося з надійністю, безпекою та турботою матері. Це був прояв материнської любови. Отже, в основі поцілунку лежить ідея інтимности та близькости. 

Що відбувається з гормонами?

Коли ми цілуємося, то разом зі слиною обмінюємося тестостероном, що є в її складі. Завдяки цьому в нас виникає збудження та активуються частини мозку, що відповідають за виділення двох гормонів – окситоцину та допаміну. Окситоцин – це так званий материнський гормон або гормон близькости. Саме його виділення відповідає за материнську любов у всіх ссавців. Він виділяється під час сексу, пологів, стимуляції сосків при годуванні і під час статевого акту. Завдяки цьому гормону ми відчуваємо довіру, симпатію, потребу в людині, яка спричиняє його виділення. Що більше ми цілуємося та кохаємося з однією людиною, то більше в нас виділяється окситоцину. 

Поцілунки під час сексу

У кіно ми бачимо, що секс і поцілунок, здається, не можуть існувати окремо. Але що робити, коли в реальності все трошки інакше? Якщо ваш партнер не цілує вас під час сексу, чи варто замислитись над цим?

Насправді однієї відповіді на це запитання немає, адже коли йдеться про сексуальність та збудження, слід враховувати, що кожен із партнерів може мати свої погляди. Деякі люди просто не вважають поцілунки під час сексу чимось важливим. А може, йому або їй здається, що іноді це недоречно або несексуально. Наприклад, якщо він/вона спітнів/-ла або в нього/неї зараз пришвидшене серцебиття. 

З іншого боку, якщо ви відчуваєте, що це вас хвилює, необхідно поговорити з партнером та розповісти про свої почуття. Зважаючи на його/її реакцію, ви зрозумієте, чи варто хвилюватися, чи ні.

Чому ми не цілуємось?

Часто можна почути, що поцілунок – це щось дуже інтимне, навіть інтимніше за секс. Наприклад, ви вирішили знайти собі партнера на одну ніч і встановили правило, що не будете цілуватися з ним під час сексу. Але чому у вас виникає таке бажання?

Скоріше за все, також через гормони, які виробляє наш мозок. Ми асоціюємо секс із насолодою, тому що під час нього в нас виділяється низка гормонів «щастя» – допамін, серотонін, окситоцин. Переживши стан задоволення, ми обов’язково хочемо відтворити його ще раз. Деякі дослідники порівнюють це із залежністю від наркотичних засобів: що кращий секс, то яскравіший оргазм; що більше гормонів виділяється, то сильніше ми хочемо це повторити ще раз. Але тут грає роль, із ким ми хочемо це зробити. Навряд чи між людиною, з якою у вас був звичайний секс, і тією, під час сексу з якою ви отримали один або декілька незабутніх оргазмів, ви оберете першу. Тому в нас і виникає відчуття залежности від деяких людей.

Намагаючись уникнути цієї залежности, ми свідомо або підсвідомо виключаємо такі прояви ніжности та залишаємо тільки власне статевий акт без зайвих емоцій.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь