Спецпроєкти

Дитяча та підліткова мастурбація. Гайд для батьків, як реагувати


Розмови про мастурбацію з дитиною чи підлітком, – звісно, не найприємніший спосіб поспілкуватись, але це вкрай важливо. Батьки часто соромляться та не знають, як реагувати на запитання дітей, відтягують момент, коли все ж таки треба буде відповідати, або просто не знають, що казати. Ми можемо мати різні думки з приводу того, корисна мастурбація чи ні, але коли ми говоримо про людей, в яких поняття сексуальности ще не сформоване, необхідно бути уважними до їхніх почуттів. Адже наше з вами уявлення про секс та людські стосунки будується з раннього дитинства і можуть впливати на доросле життя.

У якому віці починати розмову?

Сексологи всього світу запевняють, що бажання дітей торкатись себе та своїх статевих органів – це абсолютно нормально та природньо. Поширена думка, що мастурбація з’являється у житті підлітка орієнтовно у віці з 10-16 років (це індивідуально). Насправді ж її прояви можуть бути в дуже ранньому віці (1-5 років). Маленькі діти можуть просто торкатися своїх статевих органів, і це теж нормально. Лікарі пояснюють, що причина цих дотиків зовсім не в збудженні, а в тому, що ці частини нашого тіла мають багато нервових закінчень. Тому насамперед ви маєте спокійно ставитися до цього, дитина просто пізнає і світ навколо, і своє тіло. Ви можете просто сказати, що ці частини тіла в усіх чуттєвіші, тому нам приємні дотики саме там.

Що необхідно пояснити дитині?

Діти в ранньому віці не надто переймаються думкою інших. Вони займаються своїми дитячами справами там, де їм зручно. Тому коли ви вже пояснили дитині, що ці частини тіла у всіх чуттєвіші та що нам приємно такі доторки, далі слід пояснити, що їх не мають бачити інші люди. Якщо дитина починає себе торкатися при чужих, просто поговоріть із нею, нагадайте, про що ви розмовляли. Але розповідайте про це з розумінням та без осуду, так, щоб дитина не почувалася винною у чомусь, а знала, що все нормально. 

Як часто це відбувається?

Батьки можуть постійно думати про те, як часто їхня дитина мастурбує. На думку лікарів, якщо мастурбація не заважає буденним справам та обов’язкам дитини, то все гаразд. Наприклад, якщо дитина пропускає заняття в школі, відвідування секцій або не робить те, що зазвичай, аби витратити цей час на мастурбацію, тоді необхідно звернутися за допомогою до спеціаліста. В іншому разі вам немає про що хвилюватися.

Що робити, якщо ви стали свідком?

Сімейні психологи дають схожі відповіді на це запитання. Насамперед якщо ви вже зайшли й побачили, чим займається ваша дитина, то маєте вибачитись і вийти. Це обов’язково. Після цього вам необхідно заспокоїтись. Важко усвідомлювати, що ваша дитина відчуває збудження та займається чимось, що пов’язано з темою сексу, ви можете почуватися некомфортно, і це також природньо. Головне, що необхідно спробувати зробити, – це не поводитись у такому випадку так, наче ви спіймали дитину за чимось забороненим. Дитина не повинна відчувати, що з нею чи з ним щось не так, що її спіймали за чимось поганим. Ваше єдине завдання – це прийняти той факт, що дитина пізнає себе і має на це повне право. 

Як почати розмову після цього випадку?

Скоріше за все, ви відчували сором, після того як побачили це. Але можна з упевненістю сказати, що ваша дитина теж так почувалася. Тому краще дати і собі, і їй декілька днів не обговорювати це. Тож коли ви вже зрозумієте, що ця ситуація для вас нормальна і не шокує, необхідно поговорити з дитиною. Краще це зробити, коли у вас обох нормальний настрій, ви вдома, нічого не турбує. Треба почати з того, що ви перепрошуєте, що зайшли тоді. І попросити зачиняти двері наступного разу, краще казати це з посмішкою, ніби жартома. Сказати, що вам шкода, якщо ви мали наляканий вигляд, адже ви розумієте, що дитина росте і це нормально. Психологи кажуть, що після цих слів дитина може спробувати вийти з кімнати і завершити розмову, – в цьому немає нічого поганого. Головне – ви донесли своє бачення з цього приводу і зняли напругу між вами.

Що важливо пояснити, якщо дитина дивиться порно?

Слід визначити, що мастурбувати, дивлячись порно, – це нормально. Але нерідко порнографія викликає в людей неправильне уявлення про тіло, сексуальність, збудження та про секс взагалі. Така розмова зі своєю дитиною здається справді непростою, але вона має бути побудована на довірі, яка починається з дитинства. Спробуйте пояснити дитині, що жінки та чоловіки не завжди виглядають у житті так, як на екрані, і що не всім жінкам подобається жорстоке та домінантне ставлення, як часто зображують у цих фільмах. 

 Чому це нормально і як впливає на майбутнє?

Психологи кажуть, що коли дитина вчиться торкатися себе і відчувати приємність, то вона одночасно починає розрізняти бажані та небажані контакти. Навіть у дорослих здорова сексуальність напряму залежить від того, як добре ми знаємо себе та своє тіло: що нам подобається, що нас збуджує, а що – ні. Коли ми ще в підлітковому віці починаємо цим цікавитись і маємо можливість почуватися вільними, то заздалегідь готуємося до дорослого життя. У майбутньому дитина зможе спокійно ставитися до того, що інші люди теж відчувають щось схоже і це нормально. І навпаки, коли інтимні частини тіла і збудження  асоціюються з табу, важко будувати стосунки і почуватися впевнено. 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь