Спецпроєкти

Must listen. 9 маловідомих українських музичних релізів, які вас здивують


Фахівці з антистресу радять змінювати час від часу маршрут додому, заставку на телефоні і мелодію будильника, аби переключати наш мозок на незвичне. Тепер час для наступного рівня – незнайома музика. Спробуйте відволікти ваш мозок і насититись новим. 

Aprize та Радіо Аристократи створили добірку з 9 українських релізів 2019 року, про які ви могли не чути. До того ж усі вони претендують потрапити у фінал премії за найкращий український музичний альбом року. Переможець стане відомий 28 лютого на церемонії нагородження в Caribbean Club. Авдиторія суттєво впливає на результати, тож сподіваємося, що після прочитання цього тексту у вас виникне бажання не тільки послухати нову музику, а й віддати свій голос за своїх фаворитів на сайті премії.

1. Zbaraski – Bo Ya Tak Khochu

Відтепер «два еспресо» взяти без думок про Zbaraski не те. Свій перший лайв у творчій історії Джоні Збараскі зробив у студії Радіо Аристократи. Залишив свої три нормальних роботи у Львові і рвонув на радіо в Київ, бо творчість, яка не знайшла дзеркала для відображення, є надто болісною ношею для артиста. Оцініть, з якою грацією і скромністю Джоні показав нам новий трек, не за планом – було добре, інтимно, любов. 

2. Lugansk Сontemporary Diaspora – VOSTOK/ВОСТОК 

Сімнадцять повідомлень з боку… з того боку, де невизначеність стала буденністю. Збірка треків різних авторів, яких окрім музики об’єднала територія, що зрозуміло із самої назви проєкту. Звучання, що задає емоційну можливість творчої дружби в ситуації постправди. Уявіть себе артистом, який творить у стані війни. Місце сили цих артистів –  Prisma – місце де проходять усі рейвпаті в Донецьку.  Аудіальний тріп. Не для пересічних вух і мізків. 

3. Електромед – Став Би Дибом Чуб

Одразу – головне: це реліз, під який танцюватиме кожен. І під словом «кожен» ми маємо на увазі 99,9% тих, хто почує цю музику на сцені Caribbean Night Club на вечірці Aprize FEB 28. Вечірка, на яку не стрьомно запросити маму, вважають музиканти з Електромеду, бо справді замовили столик для мам. Вас запрошено теж. З мамами цілком ок. 

 4. Ofliyan – Победительница 

Так і буде! Катю Офліян та Ігорю Бірюченко (раніше дует був відомоий як «её» та YEYO), вітер вам у спину. Виписуємо наперед нагороду за винятково щиру лірику і впертість робити те, у що вірите. «Цей окремий кайф – бути щирою». Еталонно з погляду всього – лірики, етнічних елементів, саунду, образів (прекрасна колаба з Лесею Патокою). І окремий віват, чорт забирай, за сміливість ставити чобіт на горло минулому: видалити всі офіційні згадки про попередній проєкт «Yeyo» в соцмережах – whaaaat? 

5. Max Paragraph – Bad Times Role 

На запитання, через які двері ви ввійшли в музику, Макс відповів: «Творчий шлях почався ще тоді, коли мій дідусь вчив мене грати на гітарі. Грав він дуже особливо. Акорди в нього не мали назв, а гітару він налаштував приблизно так: перші три струни по буквах “Ка_Пі_Тан”, а далі вже якось…». 

І ще одна прекрасна відповідь: «Останні два роки, коли я пишу нову пісню, я спочатку показую її своїй дівчині. Ася грає і співає зі мною, допомагає з візуальною частиною і багато ще в чому. Можна сказати, два сонграйтери живуть разом. Як Том Уейтс і Кетлін Бренан».

6. Fima Chupakhin – Water 

Юхим Чупахін – музикант без меж. Нью-Йорк, Київ, кома. Якщо Всесвіт раптом не звалиться у постапокаліптичне забуття, Фіму слухатимуть нащадки, попиваючи ром з грейпфрутовим фрешем і сумуючи за часами, коли AI не допускали до створення музики, бо навіщо. Звісно,Voice of America знімуть ще не один сюжет про творчість Юхима Чупахіна, а Сергій Жадан напише у своєму bio про співпрацю з колегою з Харкова особливі рядки. 

7. Asyncronous – The Art of Fighting in a Dream

Кінематографічні музичні релізи – ооо, це прекрасний привід вигідно висловитись у будь-якому естетському товаристві. Не практикуєте? Ок, переходьте до наступної позиції. Хоча нагорода Phonica Records 2019 київському дуету за дебютний реліз, можливо, переконає вас клікнути play

8. Hindu – Scars

Музика, натхненна подорожжю авторки Тані Янковської по Європі, зокрема по Україні й Великій Британії.  Каліфорнійський лейбл «Manima» (Bat for Lashes, Warpaint та Йоко Оно) взяв участь у релізі. Це історія про життєві ситуації, що, безумовно, є цінними, втім не повинні «седачити» нас та блокувати майбутні інтуїтивні кроки. Музика Hindu може стати неабиякою наснагою на вашому шляху. 

9. Bloom Twins – Winter’s Tales 

Як підкорити Лондон? Хороше питання, нагальне й досі для Georgia, Låpsley etc, але на яке дует «Bloom Twins» має, безумовно, цікаву відповідь. Як співпрацювати із Duran Duran, LP, Nile Rodgers, Seal, Chic, не забуваючи час від часу давати солдаути в Києві. Ну і визнаємо: розкіш видавати окремим релізом Acoustic – це рівень. 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь