Спецпроєкти

Недоглянута/змужнілий. Як відрізняється сприйняття чоловіків та жінок у віці?


«‎Незабаром фарбуватися пора, – видихає тітка, розглядаючи мої сиві волосинки. – Висмикувати немає сенсу, нові виростуть. А от зафарбувати можна. Купимо фарбу, не будемо на салони гроші тринькати. Знову молодою виглядатимеш».

«‎Вже після 30 я собі підтяжку зроблю, – діловито каже подруга, дивлячись у дзеркало. – Є помітні зморшки вже, незабаром стануть видними. Може, губи збільшу, вони маленькими стануть, не видно буде. Треба за собою доглядати». В той самий час знайомі хлопці віку подруги через старіння зовсім не переймаються. Вони не користуються кремами і навіть не замислюються про потенційну пластику.

«‎Я ж не баба», – обурився мій знайомий, якому я запропонувала намазати гігієнічною помадою обвітрені губи. І це звичайна реакція на доглядову косметику. Якщо запропонувати скористатися декоративною (або, не приведи боже, запропонувати ін’єкції ботоксу), можна почути про себе багато цікавого.

Різниця у ставленні до чоловіків та жінок

У нашому суспільстві до зовнішности чоловіків значно менше вимог. Так, стереотипи щодо «‎красивих» і «‎некрасивих» чоловіків теж існують, та при цьому варіанти цієї краси значно більш варіативні. І до речі, до віку і старіння представники чоловічої статі теж ставляться трохи простіше: в середньостатистичного хлопця 25-30+ ви з меншою вірогідністю знайдете на поличках у ванній ряд косметичних засобів, в той час як дівчата більш стурбовані проблемами мімічних зморшок чи темних кіл під очима.

Прийнято вважати, що чоловіки з роками нерідко навіть стають кращими. Водночас процвітає стереотип про «‎короткий вік» жіночої краси. Колумністка The Economist Сумая Кейнс проаналізувала популярний сайт знайомств та з’ясувала, що жінки здебільшого шукають собі чоловіка на рік чи два старше від них самих. А от чоловіки, незалежно від віку, хочуть бачити поруч із собою партнерку молодше 30 років. А краще за все – щоб їй було 20 з невеличким. 

Звісно, ця статистика не показує поведінку всіх без винятку, та все ж є така тенденція. Причому вона теж не взялася нізвідки: вже багато років ми спостерігаємо за культивуванням молодости й привабливости жінок та за «‎чоловіками, які з віком тільки мужніють».

З такими стереотипами пов’язаний і тиск щодо заміжжя. Почути від родичів «‎скоріше виходь заміж, а то потім ніхто не візьме» – звична справа. Чоловіки ж можуть зберігати статус  парубка і чути питання про одруження і онуків значно рідше. 

Страх старости переслідує нас. І так, він має гендерне забарвлення. Ейджизм можна побачити не тільки в приватному житті, а й у публічних сферах: наприклад, людей у віці менш охоче беруть на роботу. У сферах, де зовнішність є «‎фішкою», така сама ситуація: тільки останнім часом на подіумах почали з’являтися моделі 50-60+, а ще років десять-п’ятнадцять тому дівчата віком близько 30 вважалися «‎застарими» для модельного бізнесу. Та будемо справедливими – хлопців теж зазвичай списували з рахунків за досягненням певного віку, тож ейджизм у модельному бізнесі плюс-мінус не залежить від гендеру. 

Сивина та зморшки вважаються мінусом саме для жінок, «‎сигналізуючи» про їхнє потенційне старіння. Дівчата починають фарбувати волосся через сивину, боючись, що вона додає їм віку та робить непривабливими. Також сиве волосся асоціюється якщо не зі старінням, то із сильним стресом та перевантаженням, що теж не додає потенційної привабливости. У чоловіків ці переживання не настільки сильні: їхня сивина вважається «благородною» і точно не є мінусом зовнішности. 

На жаль, у нашому суспільстві сивина жінок майже завжди дорівнює непривабливости. Не так часто можна зустріти жінку, яка не зафарбовує сиве волосся (або принаймні не чує зауважень від родичів/друзів/потенційних партнерів у тіндері). Британка Кейт Дінот, яка почала сивіти із 7 років, фарбувала побіліле волосся із 14-ти. Вона порахувала, що до свого 28-річчя на цю косметичну процедуру витратила близько 18 тисяч доларів і 1 000 годин свого життя.  Кейт вирішила відмовитися від фарбування волосся і тепер гордо ходить із сивиною. Та звісно, зараз відмова від зафарбовування сивого волосся справді є викликом для багатьох жінок.

Багато уваги звертається і на зовнішність жінок загалом: якщо згадувати гучні скандали з ретушшю, можна зрозуміти, що найчастіше в них фігурують саме надто відретушовані жіночі фігури та обличчя. Їм збільшують груди, випадково «‎обрізають» ноги та прибирають зморшки на обличчі так, що вони виглядають років на 20. Виходять навіть цілі хибні дослідження на тему жіночої привабливости (які, на щастя, потім спростовують). 

Через страх постаріти і стати непривабливою навіть юні дівчата йдуть на кардинальні кроки: приклад 17-річної британки, яка зробила 30 пластичних операцій, далеко не єдиний. На омолодження та «‎профілактику старіння» тільки в США у 2016 році було витрачено 150 мільярдів доларів. І більша частина цільової авдиторії програми «‎антиейдж» – саме жінки, які в погоні за вічною молодістю ладні витрачати чимало коштів та часу.

Що ми можемо зробити, аби ситуація змінилася?

Намагатися відійти від сталого уявлення про «традиційну» красу і вчитися бачити її в тому, що вважаємо недоліками. А ще – не асоціювати старіння із «некрасивістю» і не прирівнювати до старіння ту ж сивину. За статистикою, наприклад, європейці починають сивіти у 20+ років, коли до старости ще далеко. Ще можна замахнутися на найвищий рівень: перестати судити про цінність людини, виходячи з її зовнішности. І до цього справді варто прагнути.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь