Спецпроєкти

Будьте обережними. Чим точно не варто займатися на карантині


Кожен із нас побудував уже стільки планів на цей карантин, що продовжити його мають хоча б через їхню кількість. Чи будемо ми їх усі втілювати в життя – інша справа, адже ізоляція від суспільства та монотонний ритм справ можуть впливати на людину негативно. Тому ми зробили антисписок занять на карантині: яких звичок удома краще уникати, аби потім із легкістю та задоволенням повернутися до соціального життя. 

Пити щовечора алкоголь

Вечори вдома можуть швидко стати одноманітними, а теми для розмов із близькими – вичерпатися. Надмірному вживанню також сприяє й те, що тепер багатьом не потрібно зранку йти на роботу, а отже, зайвий келих звечора ніхто не помітить. Та й такі часи неспокійні, треба ж якось заспокоїтись, розслабитися… Так-так, розуміємо. 

Однак якщо ви помічаєте, що випиваєте на карантині більше, ніж раніше, а ваші стратегічні запаси в домашньому барі стрімко спустошуються – це поганий знак. Про всяк випадок нагадаємо чому: від щоденної звички випивати потім буде важко відмовитися, а надмірне чи часте вживання алкоголю (а це більше ніж півтори пляшки вина на тиждень) погано впливає на імунітет, який нам усім зараз дуже потрібен. Також алкоголь є депресантом, тож на вашому моральному стані та здатності тверезо дивитися на ситуацію часте вживання теж може вплинути. Варто пошукати інші заняття для якісного часу із собою або співмешканцями. Тільки ми вже назбирали ідей для п’ятьох списків: про культуру, самоосвіту, книжки, натхнення та ще раз про культуру

Надто буквально сприймати рекомендації «100 серіалів для карантину»

Ніхто не сумнівається, що можливості Нетфліксу безмежні, а «Друзів» цікаво переглядати і в мільйонний раз. У серіалах легко потонути. Спочатку ви думаєте: «Ну, ще одну серію і все, починаю генеральне прибирання». А потім розумієте, що минуло вже вісім сезонів по 20 серій кожен, і генеральне прибирання потрібне не квартирі, а вам.

Те ж саме стосується відеоігор і довжелезних франшиз фільмів. Маратони кіно – це чудово, але не розтягуйте їх на всі два, три чи скільки там потім тижнів буде тривати карантин. Наповнюйте свої дні якомога різноманітнішими заняттями, а ще краще – плануйте тиждень завчасно. Серед цих планів може бути й перегляд фільмів і серіалів, на які давно не вистачало часу.

Панікувати

В анонімному телеграм-каналі або сумнівній групі у фейсбуці написали, що коронавірус – це всесвітня змова, а вилікуватися від нього можна, якщо їсти часник зранку натщесерце. Якщо такі новини викликають бажання зателефонувати всім друзям, родичам і далеким знайомим, а також зробити сенсаційний пост у соцмережах і повторно його надіслати всім друзям, родичам і далеким знайомим – це називається паніка.

Коли виникає щось невивчене у світі, важливо зберігати дві речі: критичне мислення та довіру до людей. Перша проявляється в тому, що джерела інформації слід аналізувати за допомогою кількох запитань: хто це написав, навіщо та які докази він має? З довірою може бути складніше: ніхто не гарантує, що влада, ЗМІ чи відомі люди завжди будуть відвертими та професійними. Проте без кредиту довіри до офіційних представників суспільство взагалі не зможе скоординовано досягти жодної мети. Особливо – подолання інфекційної хвороби.  

Якщо суперечлива інформація навколо надто тисне на вас, то краще на певний час зовсім відмовитися від соціальних мереж. Почистіть свою стрічку, вимкніть непотрібні сповіщення, а нагальні новини можете дивитися раз-два протягом дня на офіційних джерелах.

Вважати, що карантин вас не стосується

Усім нам з дитинства знайоме відчуття, що щось погане трапляється тільки з кимось далеким. Дистанція може бути як географічною («Китай? Де той Китай, а де ми»), так і віковою («Помирають тільки люди похилого віку», хоча це міт).

Важливо пам’ятати, що це природна реакція нашого мозку – так ми намагаємося убезпечити свою психіку від зайвого стресу та переживань. Але якщо закрити очі на проблему, то вона нікуди не зникне.   

Забувати про близьких

Добре, що сьогодні ізоляція не означає повної відсутности контактів зі світом. Телефонувати і писати близьким, аби пересвідчитися, що в них усе добре – не тільки ввічливо, але й допомагає людям зрозуміти, що вони не одні та можуть розраховувати одне на одного в разі проблем. А це суттєво зменшує тривожність і панічні настрої.

Також нарешті з’явився час спокійно поговорити з рідними про все на світі, дізнатися про їхній емоційний стан і розпитати про останні події і плани на майбутнє. Для цього підійдуть і відеодзвінки – буде привід вилізти з піжами, якщо за тиждень вона вам набридла. 

Робити необдумані покупки

Серед небезпечних видів дозвілля на карантині – безперервний онлайн-шопінг. По-перше, так є шанс придбати значно більше, ніж вам насправді потрібно. По-друге, більшості з нас усе ж корисно думати про економічний бік карантинів. Багато бізнесів можуть не встояти через простій, а це вплине й на суміжні сфери. Навіть якщо на карантин ви вийшли з грошовою подушкою безпеки та дистанційною роботою, передбачити, як розгорнуться події навіть у квітні-травні зараз важко. Тому краще на певний час зменшити свої витрати.

Це ж стосується і сервісів доставки їжі. До піци щовечора легко звикнути, але готувати вдома, поки є така можливість – корисніше та дешевше. 

Забувати про людяність

Так, інколи може здаватися, що всі люди навколо нас – це одна величезна бактерія (з короною на голові). Не потискати руку при зустрічі чи не обійматися на прощання, тримати дистанцію в півтора метри чи не їхати до своїх родичів через усе місто на сімейний обід – це раціональні та доречні рішення впродовж карантину. Однак це не означає, що потрібно агресивно ставитися до потенційно хворих (тим більше – вчиняти насильницькі дії) або ж проходити повз людину, яка опинилася в біді. 

Пам’ятайте, що карантин рано чи пізно закінчиться, а наші вчинки нікуди не зникнуть.

P.S. Любий читачу, ми хочемо познайомитися з тобою ближче. Можеш, будь ласка, відповісти на кілька питань? А ще там знайдеш інфо, як долучитися до секретного клубу із подарунками від наших партнерів ;) Let’s talk!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь