Спецпроєкти

Не виходячи з кімнати. Що робити в перший тиждень карантину?


Карантин – не відпустка, тож у більшості з нас все одно залишаються робочі справи, дедлайни та онлайн-зустрічі. У такому режимі розпочати багатогодинний маратон з улюбленими франшизами фільмів або ж засісти за серйозне вивчення нової професії може й не вийти. Однак залишаються вільні (та довгі) вечори, в які потрібно щось робити – без кінотеатрів, музеїв, концертів, ресторанів і барів. 

Аби тимчасове розлучення зі світом не було надто болісним, bit.ua зібрав альтернативи культурним подіям онлайн: від кінопоказів до опери.

Театр

Трансляції вистав на Open Theatre

На цьому ресурсі зібрані відеозаписи театральних вистав, перформансів, балету й опери з багатьох сучасних українських театрів: Малий театр, Дикий театр, Театр на Подолі, Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра, ЦСМ «Дах» і інших. Чимало постановок – доволі експериментальними, тож раптом вам постійно бракувало часу на альтернативний театр – ось чудова можливість.

Відеоверсії вистав Театру імені Леся Курбаса

Львівський театр ще торік виклав у мережу записи своїх архівних вистав початку дев’яностих. В онлайн-репертуарі – Федір Достоєвський, Володимир Винниченко, Олександр Дюма та Ліна Костенко. 

Бродвей на екрані

Від подорожей зараз рекомендують утриматися, але на Бродвей можна потрапити не виходячи з дому. У групи нью-йоркських театрів є власний стрімінговий сервіс, де вони викладають записи своїх вистав: від визнаної класики до останніх прем’єр. Цей ресурс платний: підписка на місяць коштуватиме $9. Але перший тиждень користування – безкоштовний.

Digital Theatre

Найбільша світова платформа із записами вистав найкращих театрів Великої Британії. Ви можете справедливо очікувати шекспірівські сюжети, але, крім класичних версій, ви знайдете феміністичного «Гамлета» із головним персонажем-жінкою та інші сучасні інтерпретації вистав. Місячна підписка коштує трохи більше $12.

Онлайн-покази в Одеському академічному театрі музичної комедії

Цей театр пропонує своїм глядачам інший підхід: вони самостійно можуть обирати, що дивитися ввечері. За допомогою голосувань у Фейсбуці. Наприклад, 16 березня о 20:00 на вибір транслюватиметься або музичний блокбастер «Гагарін», або мюзикл «Силікована дура».

Опера

Свої архіви відкрили (або ж нагадали про них) більшість світових опер. Тож ділимося списком найкращих онлайн-театрів:

Кіно

Нагадуємо, що авторське українське кіно можна подивитися в новому онлайн-кінотеатрі Takflix. 13 березня на платформі вийшла еротична драма «Коли падають дерева», яка буде доступна до кінця квітня. На ресурсі доступні для перегляду ще три фільми: мюзикл «Гуцулка Ксеня», мок’юментарі «2020. Безлюдна країна» та трагікомедія «Співає Івано-Франківськтеплокомуненерго». Один фільм коштує 60 гривень.

Виставки 

Онлайн-виставки на bit.ua

Уже кілька місяців ми створюємо онлайн-виставки українських фотографів. Якщо ви їх ще не бачили – саме час подивитися на роботи митців. Зараз у нас є проєкти Саші Птаага, Данила Прівєта та Вікторії Темнової.

Ukraine WOW

Інтерактивній виставці на київському вокзалі довелося закритися передчасно,однак організатори записали наостанок онлайн-екскурсію проєктом. Керівниця Ukraine WOW Ярослава Гресь пройшлася експозицією та розповіла історії про більшість експонатів виставки.

Museum Without Walls

Цифрова виставка творів з колекції Британської Ради та художників із трьох країн: України, Грузії та Туреччини. Для цього проєкту було відібрано кураторів із цих же країн, Україну представила Тетяна Кочубинська. Виставка створювалася спеціально для онлайн-формату, що вигідно відрізняє її від інших аналогічних ініціатив.

Лувр

Найвідвідуваніший музей світу залишився також без відвідувачів. Але на його сайті є розділ з відео і про окремі роботи Лувру, і про цілі виставки та дослідницькі напрямки. Можливо, це один із небагатьох способів побачити Мону Лізу без величезного натовпу людей із селфі-палками.

Музей Соломона Гуггенхейма

Онлайн-колекція музею в Нью-Йорку надає можливість подивитися 1700 робіт зі збірки – це одна з найбільших цифрових колекцій у світі. На перший погляд, ресурс більше пристосований для дослідників (з розгалуженим пошуком і короткими експлікаціями до робіт), однак перехід від однієї легенди сучасного мистецтва до іншої може справді затягнути.

Google Arts & Culture

І наостанок – наймасштабніший культурний діджитал-проєкт від Google. На ньому є маса освітнього контенту, а також віртуальні подорожі по культових місцях світу: від Помпей і MoMA до Версальських садів. 

Можливо, карантинна ізольованість навіть розширить культурні кордони – за допомогою таких віртуальних подорожей у різні куточки світу. 

P.S. Любий читачу, ми хочемо познайомитися з тобою ближче. Можешь, будь ласка, відповісти на кілька питань? А ще там знайдеш інфо, як долучитися до секретного клубу із подарунками від наших партнерів ;) Let’s talk!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь