Спецпроєкти

Нічого не можу робити на карантині. Як не картати себе за це і як боротися з прокрастинацією?

Prometheus відкриває понад 100 безкоштовних занять, WiseCow пропонує мегацікаві лекції із журналістики й мистецтва, а Coursera аж до 1 липня надає доступ до понад 3800 курсів і 400 спеціалізацій від провідних університетів і компаній світу. Тебе ж вистачає у кращому випадку на Netflix і Takflix. У гіршому – на вино та користування безкоштовним преміумакаунтом Pornhub самотніми вечорами.

Карантин пропонують сприймати не як соціальну ізоляцію, а як час нових можливостей. Через це за прокрастинацію та витрачання вільного часу на перегляд ситкомів соромиш себе ще сильніше, ніж зазвичай. Ще гірше стає від порівнянь із знайомими, які влаштували генеральне прибирання, проходять курси німецької, малюють олійними фарбами і читають вже десяту книжку (і це за два тижні!). Одна рука зрадливо тягнеться до чергового келиха вина, а друга вмикає «Від пацанки до панянки»

На вино і будь-який інший вид алкоголю налягати не радимо – як і соромити себе за перегляд українських шоу або інші guilty pleasure під час карантину. Чому так і чи можна все ж побороти прокрастинацію – з’ясовуємо в матеріалі.

Чому не виходить присвячувати час корисному

Зараз справді з’явилося більше часу: офісні працівники не витрачають його на щоденні поїздки до офісу, деякі ж взагалі вимушені сидіти у відпустці. Так, здавалося б, саме час можливостей: привіт, усі курси, які я раніше відкладав/-ла, і ті тридцять книжок, що їх я придбав/-ла впродовж минулого року, недописаний план розвитку власного бізнесу. На практиці маємо прокрастинацію, небажання робити бодай щось та втикання в серіали. І легше від цього не стає: чилитися не виходить, коли засоромлюєш себе 24/7.

Головні проблеми:

  • Брак часу. Якщо робота в офісі змінилася на віддалену, ми не так багато й виграли: компенсований час на дорогу туди й назад витрачається на приготування їжі та інші домашні справи, виконання яких тепер не вийде відкласти через причину «я пізно повертаюся додому». На домашньому режимі в тих, хто звик працювати в офісі, часто бувають проблеми із тайм-менеджментом: те, на що раніше з головою вистачало 8 годин, розтягується майже на 12 через незібраність та незвичку працювати вдома. Тож, попри економію часу на добирання до офісу й назад, вільних годин на добу залишається не так багато, як хотілося б.
  • Втома. Не тільки від роботи – ті, хто зараз у вимушеній відпустці, також можуть вовком вити від домашніх справ. Для когось відпустка стала порятунком від прийдешнього емоційного вигорання – ці люди також навряд чи зараз мають сили на щоденний перегляд лекцій з філософії, вивчення третьої мови чи опанування нової професії.
  • Стрес. СOVID-19, якому присвячено 90% новин у ЗМІ, економічна криза, карантин, закриття багатьох магазинів та закладів на невизначений термін, неможливість побачитися з близькими людьми – приводів для паніки вистачає. Коли постійно думаєш про те, як би не втратити роботу, в кого в разі форс-мажору можна позичити грошей і чи великі в тебе шанси підхопити коронавірус, стає зовсім не до саморозвитку. 

Що ж робити?

  • Не соромити себе за марнування часу. Якщо зараз втомлений застресований мозок вимагає «Дуже страшне кіно» замість фільмів Тарковського або лекцій Ніла Деграса Тайсона, це не привід морально знищувати себе за це бажання.
  • Відмежувати те, що справді подобається, від того, що нібито треба робити. У багатьох є перелік книг/фільмів/лекцій, які входять до списку «обов’язкове для ознайомлення», але насправді їх не дуже хочеться читати/дивитися/слухати. Варто приділяти більше уваги тому, що насправді цікаво, а не переліку 100 найкращих книг або 100 класичних фільмів, обов’язкових до перегляду. Краще створити свої списки – і братися за них, коли хочеться.
  • Приділити час відпочинку. Ми не завжди маємо сили на саморозвиток. Іноді сил бракує навіть на прибирання. Коли мозок разом з усім організмом відчайдушно благає відпочинку, це привід дати цей відпочинок, а не гнобити себе за «слабкість» чи – ще гірше – вивчати щось через силу.
  • Не забувати про спілкування з близькими. Не варто ризикувати ні своїм, ні їхнім здоров’ям – на щастя, зараз є багато варіантів зв’язатися з ними онлайн. Розмови з рідними – завжди хороша ідея. Особливо зараз, коли може так гостро бракувати тепла.
  • Влаштовувати собі діджитал-детокс. Стрічка фейсбуку та інстаграму з черговими списками курсів для самоосвіти, фейкові новини та нагнітання паніки навколо ситуації з коронавірусом – від цього всього варто відпочивати. Влаштуй собі такий відпочинок – хоча б на день: відчуєш себе значно легше, і може, справді знайдеш сили на справи, які давно мріяв/-ла зробити.

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь