Спецпроєкти

Безпечна ізоляція: 7 рекомендацій, якщо у вас вдома хтось захворів


З екранів телебачення та смартфонів ми бачимо соціальну рекламу, яка каже про те, що в разі виникнення перших ознак ГРВІ необхідно звернутися до свого сімейного лікаря. Саме він/вона визначить, потрібно їхати до лікарня чи залишитися на самоізоляції. Якщо в людини не виявлено ознак, характерних для госпіталізації, то лікар назначає відповідне лікування вдома. 

А що робити тим, хто живе в одній квартирі/будинку з людиною, яка хворіє? Нижче можна знайти декілька важливих рекомендацій.

Хворий повинен залишатися в окремій кімнаті 

Самоізоляція — це така ж ізоляція, її сутність полягає в уникненні будь-яких контактів з іншими людьми. Забезпечте хворого/хвору окремим простором, де він/вона буде перебувати весь час. Хворому/-ій варто уникати будь-якого переміщення по квартирі/будинку та приміщеннях спільного доступу (як кухня, вітальня). Йдучи до вбиральні, хвора людина обов’язково має одягати захисну маску, як і в ситуації, коли будь-хто зі співмешканців присутній у кімнаті, де перебуває хворий/хвора. 

Мінімізуйте необхідність залишати кімнату і не забувайте про необхідність циркуляції повітря, тобто регулярно провітрюйте приміщення.

Користуйтеся доставкою 

Магазини та супермаркети — це місця великого скупчення людей, яких необхідно уникати. Звісно, що хворій людині необхідні продукти. Якщо сусіди/родичі також уникають відвідування супермаркетів, можна скористатися доставкою. Усі продукти, які ви передаєте хворому, варто залишати за дверима кімнати, у такий спосіб уникаючи контактів. 

Дезінфікуйте приміщення 

Повністю уникнути відвідування спільних приміщень (вбиральні, наприклад), якщо ви мешкаєте в одній квартирі/будинку —  навряд чи можливо. Тому після того як хвора/хворий відвідав вбиральню або ванну кімнату, слід прибрати. Найкраще певний час не заходити в приміщення після хворої людини, перед цим попередньо відчиніть вікно або ввімкніть вентиляційну систему. Обов’язково одягніть рукавички перед тим, як заходити до кімнати. Важливо! Змінювати рукавички необхідно щоразу після використання і знімати їх так, щоб уникнути контакту рук із зовнішньою поверхнею рукавичок. Якщо це ванна, краще застосувати дезінфекційний розчин (можна зробити його власноруч), протріть поверхні, з якими точно контактувала хвора людина. Важливо! У хворого/-ї має бути власний рушник (зокрема для рук). Протріть розчином ручки дверей. Після прибирання мийте руки щонайменше протягом 30-50 секунд. 

Регулярно вимірюйте температуру

Лікар обов’язково повідомить про необхідність регулярно вимірювати температуру хворому/-ій. Один із найважливіших симптоматичних критеріїв COVID-19 — це саме температура. На основі цих даних та супутніх симптомів лікарі роблять висновки, зокрема щодо ізоляції. Якщо треба, нагадуйте хворому/хворій про вимірювання температури та контролюйте результат. Лікар має вказати вам той показник, при якому слід звернутися до нього/неї повторно. 

Спостерігайте за власним самопочуттям

Скоріше за все, людина з якою ви мешкаєте, — близька вам. І ви хочете їй допомогти. Це цілком зрозуміло і дуже добре з вашого боку. Але не забувайте про self-care. Регулярно міряйте температуру. Спостерігайте за появою симптомів. Лікар порадить вам так само дотримуватись ізоляції, як і своєму пацієнту. Врешті-решт, зараз кожному радять дотримуватися карантину. Але у випадку, коли хворий/хвора поруч із вами, це вкрай необхідно. Якщо відчуваєте, що самопочуття погіршилось, одразу повідомте про це лікаря. 

У хворого мають бути свої особисті речі 

Посуд, рушники, постіль має бути в кожного своя і в жодному випадку не має контактувати з речами хворої людини. Якщо ви готуєте їжу для хворого/хворої і після цього миєте посуд, обов’язково користуйтеся рукавичками. Посуд краще залишати під дверима кімнати, як і всі предмети, які вам необхідно передати та забрати від хворого/хворої. 

Не ізолюйтесь емоційно 

Хворіти неприємно в будь-який час, і коли хтось із ваших близьких хворіє — так само. Уникнення контактів фізичних зовсім не виключає емоційних. Кожному потрібна підтримка, розмова, час для себе та можливість відволіктися. Використовуйте для цього свій телефон та гаджети, напишіть та подзвоніть друзям або родичам. 

Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь