Спецпроєкти

10 серйозних і не дуже способів вітатися на карантині так, щоб не порушувати дистанцію


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

Здається, карантин і новий коронавірус змінять не лише наше ставлення до самотности, дистанційної роботи чи сексу, але й наші звички у спілкуванні з людьми. Найбільше говорять про традиції привітання: у багатьох європейських культурах вони тільки тактильні. Це можуть бути поцілунки в щоки, обійми, потискання рук. Останнє, до речі, часто критикували як суто чоловічий жест – навіть у наші дні жінкам рідко тиснуть руку в спільній компанії.

Сьогодні всі ці правила можуть взагалі докорінно змінитися, адже ми не знаємо, скільки триватиме ізоляція та які правила поведінки запанують після повернення до соціуму. Можливо, так близько контактувати, як раніше, ми не зможемо впродовж тривалого часу. 

Але для більшости ритуалів цілком реально знайти цікаві та зручні альтернативи. Люди з різних країн почали ділитися власними звичками (у багатьох культурах вони менш тактильні), вигадувати кумедні способи привітатися чи заглиблюватися в історію. Ми зібрали найцікавіші варіанти, які можна впровадити як нову традицію в будь-яку робочу або дружню компанію.

Намасте

Східні культури зараз справедливо вважають свої привітання досконалими: через них складно передати інфекцію. Намасте використовують переважно в Індії та Непалі, а образ цього жесту вам точно відомий. Людина прикладає долоні одна до одної на рівні серця та трохи схиляється перед собою. Можна робити це мовчки, а також використовувати для прощань.

Кивок вгору

Виявляється, минулого року в мережі почалися дискусії, як правильно вітатися за допомогою кивання головою. Так, ми теж думали, що тут не так багато варіантів, але…

У Новій Зеландії існує два типи кивання: вгору та вниз. Кивати головою вниз слід у більш формальних ситуаціях: з малознайомими людьми, на роботі, в натовпі. Натомість вгору голову піднімають на знак привітання друзів і близьких людей. Цьому навіть знайшли символічну аргументацію: киваючи вгору, ми оголюємо шию – вразливу частину нашого тіла – і так показуємо довіру. Хоча для багатьох це виявилося несподіванкою: зазвичай люди кивали автоматично та не навантажували це особливими сенсами. 

Віртуальні «дай п’ять»

Так, саме ті, які давали одне одному Джим і Пем у серіалі «Офіс». Тут важливо виробити синхронність із другом або подругою, щоб ваш варіант ні в чому не програвав кіношній версії. Схоже навіть на тімбілдінг, чи не так?

Повітряні поцілунки

Але тільки з дистанцією в півтора метри. І краще не притискати долоню до губ при цьому: пам’ятайте про чистоту рук і обличчя.

До речі, в європейській культурі повітряні поцілунки поширилися саме після епідемій чуми та віспи. Так само ці хвороби популяризували інші жести: торкання рукою свого капелюха та поцілунок жіночої руки в рукавичці (а не оголеної).

Жест Шака 

Цей гавайський жест став популярним серед серферів. Для нього вам потрібно розставити лише великий палець і мізинець, а інші стиснути в кулак. Хоча мусимо попередити: якщо ви не спілкуєтесь із серферами, інтерпретувати Шаку можна по-різному. Таким самим жестом часто показують розмову по телефону або куріння трави. Тож готуйтеся до додаткових пояснень у разі чого.

Притиснути руку до серця

Це просто гарно та символічно. Почуватиметеся героєм/-нею романтичного фільму, у якого кожен день наповнений драмою та надто сильними почуттями. До того ж тепер вас ніхто не забуде.

Вулканський салют

Якщо ви дивилися «Зоряний шлях» або хоча б «Теорію великого вибуху», то точно знаєте, як вітався культовий персонаж Спок. Тепер цей жест надзвичайно популярний у масовій культурі: алюзії на нього можна побачити в «Докторі Хто», «Сімпсонах» та «Історії іграшок».

Хоча відтворити його з першого разу може не кожен. Потрібно утворити просвіт між середнім та підмізинним пальцями, при цьому відставити великий, і все це з піднятою вгору рукою. Можливо, доведеться трохи попрактикуватися, але це буде справжнє вміння на все життя.

Вітання ногами

Привітання за допомогою ліктів, яке з початку карантину набрало обертів, зараз нещадно критикують. І цілком логічно: ніхто не зможе дотримуватися дистанції, штурхаючи ліктями свого знайомого. Інша справа – обережне постукування взуттям між собою. Коли є фантазія і друг, якому також немає чим зайнятися, можна прокачати це привітання до повноцінного танцю.

Реверанс 

Згинаєте ніжки, розводите коліна в різні боки, при цьому відсовуєте одну ногу трохи назад і схиляєте голову, а руками елегантно підтримуєте спідницю/штани/домашній халат. Здається, що просто? Але головне – проробити це все синхронно та максимально граційно. 

Пшикання санітайзером на руку іншого

Це справді має стати символічним привітанням 2020 року. Адже так ви не тільки висловите свою радість від зустрічі, а ще й зробите щось корисне. І точно не забудете обробити руки антисептичним засобом зі вмістом спирту не менше 60%.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь