Спецпроєкти

«Сухе повітря і Ко»: невидимі домашні небезпеки і як їх долати


Нещодавно українська влада посилила карантинні заходи через пандемію коронавірусу. Відтепер заборонено виходити на вулицю без маски, відвідувати парки, сквери, прибережні зони (виняток — прогулянка із собакою). Не можна буде збиратися й компаніями понад двоє людей — тільки якщо це родина з дітьми, яких потрібно супроводжувати. І звісно, потрібно самоізолюватися за перших ознак ГРВІ – і негайно телефонувати сімейному лікареві. 

Ми вкотре закликаємо бути обачними, дотримуватися правил безпеки та самоізолюватися. Якщо робити це правильно, можна навіть набути нових корисних звичок (і позбутися старих шкідливих) та розгребти гармидер не лише у квартирі, а й у думках. Як правильно дотримуватися самоізоляції і обертати її на свою користь — у нашому матеріалі.

Не забувайте зволожувати шкіру

Ви усвідомлено ставитеся до заходів безпеки і часто й правильно (тобто 20-30 секунд) миєте руки. Від вірусів ви захищені, а от шкіра рук може потерпати — часте миття рук подразнює її, провокує сухість та є причиною мікротріщин. Обережніше варто бути і з іншими способами дезінфекції шкіри: антисептики на основі спирту бувають токсичними та знижують стійкість до бактерій. Тож доглядайте за шкірою: не забувайте про делікатні скраби для рук, що приберуть ороговілі часточки, і про зволожувальний крем. Його можна наносити на всю ніч, надягаючи бавовняні рукавички.

Позбавляйтеся шкідливих звичок step-by-step 

Перебування у квартирі майже 24/7 для курців передбачувано збільшує кількість перекурів. Тепер ніхто не робить зауваження, коли ви вкотре відбігаєте з винуватим виглядом. Ніхто не погрожує підрахувати кількість годин, що на ці перекури було витрачено. Якщо ж ви у неоплачуваній відпустці, курити може хотітися ще більше, аби заспокоїти нерви. Та заспокоєння від куріння — ілюзія: дослідження доводять зв’язок сигарет із підвищеним ризиком розвитку депресії та шизофренії. Пропонуємо поступово відмовлятися від куріння. Якщо ж складно просто взяти і кинути, спочатку можна замінити звичайні сигарети альтернативними продуктами,  що дозволяють знизити рівень шкідливих речовин у порівнянні із сигаретами. Серед найбільш розповсюджених – системи нагріву тютюну та електронні сигарети.

До цього ж варто згадати про пасивних курців, яким загрожує наше «балконне куріння». Токсичні часточки диму осідають на одежі курця, у вентиляції та у приміщенні, й залишаються там до кількох місяців. А за статистикою ВООЗ у загальній структурі смертності від куріння 1 з 8 млн – саме пасивні курці. Використання альтернативних продуктів дозволяє повністю виключити пасивне куріння, оскільки такі продукти не виробляють диму – головної його причини.

Будьте активними без фанатизму

Якщо ви встаєте тільки до туалету, приготувати їжу чи на балкон — подихати свіжим повітрям або покурити, – не поспішайте себе картати. По-перше, картання ні до чого не призведе і не стане мотивацією. По-друге, ви не одні — багато людей під час вимушеної ізоляції рухаються значно менше, ніж зазвичай, і лінуються займатися спортом. Та все ж заохочувати малорухливий спосіб життя не будемо: брак фізичної активности призводить до проблем із судинами та серцем, а звичка сутулитися за столом негативно впливає на поперек. Тож для власного здоров’я варто рухатися і робити хоча б нескладні вправи — зарядку та щогодинну розминку. Якщо ви зазвичай спортом не займаєтеся, не варто вчитися за відеоуроками спортсменів-професіоналів — якщо, звісно, до ваших планів не входили розтягнення та інші травми.

Знайте міру в онлайн-посиденьках за вином з друзями

Зараз із друзями вживу зустрітися не виходить (і не варто — не забувайте про дотримання правил самоізоляції). На щастя, маємо такі блага цивілізації, як смартфони і ноутбуки, а разом з ними — інтернет та Zoom, де з друзями можна спілкуватися будь-коли. Навіть випивати разом можна, хоч і онлайн. І якраз із цією практикою варто бути обережним/-ою — надто легко пропустити момент, коли споживання стає шкідливою звичкою, а бокал вина — невід’ємним атрибутом щоденних відеопосиденьок. Маєте значно більше шансів спитися, якщо ви ще й трудоголік. А алкоголь, нагадуємо, є депресантом та підвищує ризик розвитку раку та багатьох інших захворювань. Тож піклуйтеся про своє здоров’я: пробуйте інші напої (крім чаю, кави та цикорію, є ще й безалкогольне пиво та вино, наприклад) та не соромтеся зв’язатися із спеціалістом, якщо відчуваєте, що ваші стосунки з алкоголем з романтичних перетворилися на токсичні.

Харчуйтеся корисним і поживним

Робота (або її відсутність за часів економічної кризи), самоізоляція, брак спілкування — все це може призвести до бажання заїсти величезний стрес. Якщо ви налягаєте на швидкі вуглеводи і вже не можете уявити чаювання чи перегляду фільму без пачки печива або чипсів — радимо пригальмувати. Переїдання не таке безневинне, як може здаватися: зайві калорії провокують ожиріння, що підвищує ризик розвитку злоякісних пухлин. Тож нумо урізноманітнювати раціон: додавати більше овочів та фруктів, нежирної риби та м’яса, бобових, цільнозернового хліба та горіхів. Щоби навіть звичайні страви виходили смачними, експериментуйте зі спеціями. Взагалі намагайтеся частіше готувати, а не перебиватися шкідливими снеками — краще вже горішками і сухофруктами. І так, не обмежуйте шкідливе в раціоні зовсім: раз на місяць можна дозволити собі солодощі або чипси, якщо ці продукти не заборонив їсти лікар. 

Самоізоляція може стати не приводом для відчаю, а початком великих змін у житті. Чи будуть ці зміни на краще, залежить передусім від вас. Піклуйтеся про себе, поступово змінюйтеся на користь своєму здоров’ю. І будьте щасливими — це найголовніше.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь