Спецпроєкти

Пенсіонери на карантині: які мають проблеми та чим допомогти?


А ми продовжуємо говорити про важливе в благодійному проєкті #МиВсіВОдномуЧовні. Наше завдання незмінне: об’єднувати людей у боротьбі проти хвороби, інформувати, розповідати про можливості допомогти одне одному. Тож зараз ми активно поширюємо перевірену та фахову інформацію про перебіг боротьби з коронавірусом.

Лейтмотив проєкту: «Життя триває». Але для вразливих груп населення пандемія стала особливим ударом. І в наших силах зробити існування малозахищених соціально людей радіснішим і легшим. Ми вже писали, як можна допомагати людям з інвалідністю, а сьогодні bit.ua склав список складних ситуацій у теперішньому житті пенсіонерів і варіанти їхнього вирішення.

Труднощі пенсіонерів під час карантину

1. Як купувати все необхідне?

Коли на смартфоні встановлено щонайменше три застосунки доставок їжі, а супермаркети й аптеки атакують щодня есемесками про власних кур’єрів, може скластися хибне враження: кому взагалі потрібно виходити в магазин з такими сервісами? Але за статистикою серед усіх користувачів українського інтернету люди віком від 65 років становлять лише 8%. Тоді як серед населення України загалом кількість людей цього ж віку сягає 16,7%.  

Та навіть якщо інтернет і смартфон є, замовляти доставку пенсіонерам буває важко через невміння користуватися гаджетами та страх натрапити на шахраїв (адже більшість програм просить вводити дані платіжних карток). А також через психологічну установку: навіщо мені комусь створювати незручності, я і сам/-а до магазину якось дійду.

Однак це буде поганим варіантом, адже люди третього віку перебувають у групі найвищого ризику та часто не мають доступу до ефективних засобів індивідуального захисту. Тож потрібно допомагати їм залишатися вдома та не наражатися на небезпеку захворіти на коронавірус.

Як допомогти?

Якщо це ваші родичі – попіклуйтеся, щоб у них було вдосталь їжі, медикаментів і побутових речей на час карантину. Розпитайте, що саме вони купують та в якій кількості, щоб не порушувати відпрацьованих роками звичок. А далі дійте з огляду на ваше місце проживання.

За умови, що ви перебуваєте в одному місті та маєте автівку або можете замовити таксі, залиште продукти та медикаменти під дверима родичів. Не контактуйте з ними (обійняти бабусю та дідуся – це святе, але після карантину) та попросіть одразу ж продезінфікувати пакунки. Для цього не забудьте покласти дезінфектор ао спирт у свою посилку.

Якщо ж географія незручна, але родичі живуть в обласному центрі – пошукайте служби доставки в місті. Інколи це окремі сервіси, інколи таку послугу надають супермаркети. Далі ви можете або навчити пенсіонерів замовляти продукти й ліки самостійно, або ж оформлювати замовлення замість них. У першому випадку наберіться терпеливости та кілька разів повторіть усі етапи процедури. Навіть тих, які вам здаються очевидними.

Коли в населеному пункті немає доставки, ви можете зв’язатися з молодшими сусідами ваших родичів і попросити їх закуповувати необхідне, коли вони підуть до магазину. Також можна пошукати соціальні служби або волонтерські організації, що діють у регіоні та зв’язатися з ними напряму.

Але варто пам’ятати про ще одну проблему: багато пенсіонерів з дуже різних причин не мають людей, які б їм допомагали. Підтримати бабусь і дідусів можна за допомогою благодійних ініціатив. Наприклад, фонд «Життєлюб», Rozetka та Нова пошта запустили проєкт допомоги людям літнього віку. Схема проста: ви оплачуєте продуктовий набір на сайті, а через кілька днів соціальні служби доставляють його пенсіонерові. 

Тіна Михайловська, співзасновниця та керівниця БФ «Життєлюб»:

«Також ми збираємо запити про допомогу літнім людям. Якщо ви проживаєте у Києві та знаєте життєлюбів, які опинились у складній життєвій ситуації та потребують допомоги у зв’язку з карантином, – напишіть нам з темою листа “Потрібна допомога”. Ось наша пошта: happyoldcomua@gmail.com

На потреби підопічних фонду в продуктах, ліках, оплаті комунальних послуг та інших необхідних речах ми відкрили оперативний збір на нашій платформі SuperOnuki.

Наші результати на сьогодні – це майже 48 тисяч “підвішених” пакетів для всієї України та майже 4000 продуктових наборів виключно для підопічних “Життєлюба” в Києві».

Також самотнім пенсіонерам допомагає фонд Starenki. Вони розвозять людям похилого віку продуктові набори, гарячі обіди, а також збирають кошти на корм для песиків і котів, які часто є єдиними друзями людей третього віку.

2. Вічна проблема: гроші

Будьмо відверті: ніхто й раніше особливо не заздрив пенсіонерам щодо їхніх фінансових можливостей. Але на карантині в багатьох людей літнього віку ситуація значно погіршилася. Хтось не може ходити на роботу та не отримує додаткового заробітку. Інші мають витрачати значно більші за доставку продуктів або ліків. Когось підтримували діти, які зараз самі опинилися в скрутному становищі. 

Як допомогти?

Хороші новини: пенсійний фонд спрямував 9,9 млрд гривень на одноразову виплату грошової допомоги. Сума на одну людину невелика – 1 000 гривень, але для когось стане суттєвою.

Більшість пенсіонерів вже отримали виплату на свою банківську карту. А тим, хто ходить за пенсіями до поштових відділень (їх 3,5 млн людей), листоноші також незабаром доставлять надбавку. 

Тіна Михайловська, співзасновниця та керівниця БФ «Життєлюб»:

«Ми впевнені, що у вас всіх в будинку живуть самотні бабусі та дідусі, яким напевне потрібно купувати їжу або ліки, вигулювати домашню тварину чи платити за комуналку. Для таких випадків ми розробили плакати допомоги, які ви можете роздрукувати та повісити в себе в під’їзді, вказавши свій номер та ім’я і висловивши готовність допомогти літнім людям під час карантину. Завантажити можна за посиланням».

До речі, своїх родичів літнього віку варто також навчити проводити елементарні фінансові операції через інтернет, якщо в них є комп’ютер або смартфон. Аби вони не ризикували життям та не ходили на пошту чи в банк для сплати комуналки та за тією ж пенсією. Якщо відчуваєте, що самостійно не впораєтеся – порекомендуйте пройти онлайн-курси з комп’ютерної грамотности. Безкоштовні уроки минулого року розробила IT компанія Infopulse Ukraine.

3. З ким спілкуватися?

Як сумно це не було б визнавати, але багато людей літнього віку порушують карантин саме через гнітюче загострення відчуття самотности. Спілкування з колегами або сусідами, нові знайомства на вулицях, у транспорті та поліклініках, піклування про онуків – усі ці складові раптово зникли із життя бабусь і дідусів, залишивши їх наодинці із собою. У старості такі зміни можуть сприйматися особливо болісно. До того ж якщо людина тривалий час жила відчуттям своєї потрібности родичам або робочому колективові.

А ще варто врахувати, що деякі люди похилого віку не мають доступу до інтернету та притомного телефонного зв’язку. Для них самоізоляція минає ще важче. 

Не можна просто відібрати такі смисли життя, потрібно запропонувати гідну альтернативу. 

Як допомогти?

Якщо техніка дозволяє, частіше телефонуйте старшим родичам і вмикайте відеозв’язок. Раптом бабусі або дідусі до карантину брали активну участь у вихованні онуків – тоді ви можете їх попросити займатися упродовж кількох годин улюбленою справою через скайп або зум: наприклад, вчити разом з онуками уроки або грати в навчальні ігри. 

Для людей, яким постійно потрібно бути корисними та відчувати свою необхідність, можна вигадати цікаве та довготривале заняття. Можливо, ви давно хотіли новий затишний светр, який може зв’язати тільки ваша бабуся? Або нарешті скласти генеалогічне дерево вашого роду – хто із цим впорається краще за Ба та Ді з їхніми стосами старих фотоальбомів, листів і записних книжок? Ідей для карантину пенсіонерів можна назбирати безліч: від мемуарів свого життя до записів і упорядкування фірмових рецептів.

Також обов’язково розкажіть про можливості спілкуватися в інтернеті. Наприклад, «Життєлюб» запустив проєкт «Rежим», де розміщує варіанти дозвілля для пенсіонерів і не тільки: від онлайн-тренувань з йоги та вивчення мови до корисних курсів і розважальних шоу. А ще в таких групах легше заводити нові та цікаві знайомства.

Не відкладаймо турботу про бабусь і дідусів – від цього справді залежить їхнє життя. Тож телефонуймо своїм рідним, пропонуймо їм підтримку та не забуваймо допомагати тим, хто цього потребує. 

І звичайно, пам’ятаймо про ще одних дуже важливих для нас людей – лікарів! Команда KIND Challenge і Українська біржа благодійности запустили збір коштів на купівлю засобів захисту для лікарів і автоматичних гематологічних аналізаторів крови. Задонейтити 1, 10, 100 гривень або будь-яку іншу суму, що буде важливим внеском у боротьбу з коронавірусом, можна за посиланням

Мета проєкту #МиВсіВОдномуЧовні – об’єднувати людей у боротьбі проти хвороби, інформувати, розповідати про можливості допомогти одне одному.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь