Спецпроєкти

На пиві, веганська та фруктова. 5 рецептів окрошки на будь-який смак


Через спеку влітку хочеться їсти набагато менше, ніж у будь-який інший сезон, а тим паче не хочеться гарячих страв. Однак у літнього меню є своя героїня – окрошка, яка завжди освіжить. 

Ми зібрали 5 рецептів окрошки – незвичних і на будь-який смак.

Окрошка на пиві

Що нам знадобиться:

  1. темне пиво з мінімальною гіркотою – 0,5 л
  2. варена ковбаса чи м’ясо   – 250 г
  3. червона редиска – 2 шт.
  4. свіжий огірок – 1 шт.
  5. зелена цибуля – 3-4 стеблинки
  6. куряче яйце – 1 шт.
  7. картопля – 1 шт. (середня)
  8. сіль та інші спеції – за смаком
  9. сметана або майонез – за смаком

Для пивної окрошки пиво краще купити із середньої чи вищої цінової категорії, бо спиртові тони дешевших марок можуть зіпсувати смак.

Охолоджуємо пиво. Варимо картоплю та яйця (на твердо), охолоджуємо їх до кімнатної температури і чистимо. Нарізаємо кубиками по 3-5 см картоплю, яйця, огірок та ковбасу/м’ясо. Подрібнюємо редиску тонкими кільцями, дрібно шаткуємо цибулю.

Складаємо все у глибоку посудину, солимо, додаємо приправи та спеції і перемішуємо. Залишаємо на 3-5 хв, і після цього повільно заливаємо суміш пивом, перемішуємо.

За бажанням можна додати жирну сметану чи майонез.

Окрошка з креветками

Що нам знадобиться:

  1. квас – 1 л
  2. реветки очищені – 200 г
  3. помідор – 4 шт.
  4. огірок – 4 шт.
  5. яйце куряче – 5 шт.
  6. кріп, петрушка, зелена цибуля – за смаком
  7. сіль та інші спеції – за смаком
  8. майонез/сметана – за смаком

Відварюємо яйця та креветки, чекаємо, поки вони охолонуть. Дрібно нарізаємо помідори, огірки, зелень та яйця.

Перемішуємо всі інгредієнти в глибокій посудині, додаємо сіль та перець та залишаємо на 3-5 хв. Заливаємо суміш квасом. За смаком можна додати майонез/сметану.

Грибна окрошка

Що нам знадобиться:

  1. квас – 1,5 л
  2. солоні гриби – 400 г
  3. редиска – 7 шт.
  4. картопля – 250 г
  5. огірок – 2 шт.
  6. морква – 1 шт. (маленька)
  7. яйце – 2 шт.
  8. кріп – ½ пучка
  9. зелена цибуля – 5 стеблин
  10. гірчиця – 2 ч. л.
  11. сметана – 100 мл
  12. цукор – ½ ч. л.
  13. сіль – щіпка
  14. інші спеції за смаком

Відварюємо яйця, моркву та картоплю. Нарізаємо овочі та яєчний білок кубиками. Шаткуємо кріп, додаємо розтерті жовтки яєць, гірчицю, сметану, перець і сіль.

Миємо у друшляку солоні гриби, струшуємо, перекладаємо їх на паперовий рушник, нарізаємо.

Миємо огірки та редиску. Огірки ріжимо кубиками, а редиску – тонкими кільцями. Подрібнюємо зелену цибулю і перемішуємо все у глибокій посудині. Додаємо суміш сметани з гірчицею. Заливаємо хлібним квасом і перемішуємо. Чекаємо 10 хвилин і можна їсти.

Веганська окрошка з тофу

Що нам знадобиться:

  1. тофу – 200 г
  2. пісний майонез – 200 г
  3. вода – 1 л
  4. огірки – 2 шт.
  5. редиска – 10 шт. (маленьких)
  6. картопля – 1 шт. (велика)
  7. морква – 1 шт. (середня)
  8. сіль – за смаком
  9. лимонний сік – 1 ст. л.
  10. зелень – 70 г

Відварюємо моркву та картоплю. Кубиками подрібнюємо тофу, редиску, огірки, картоплю та моркву. Нарізаємо зелень (можна потовкти на дні каструлі із сіллю, щоб вона не спливала).

Змішуємо з іншими інгредієнтами, додаємо сіль і лимонний сік. Заливаємо водою. Хай усе настоїться 10-15 хвилин.

Фруктова окрошка 

Що нам знадобиться:

  1. кефір або йогурт – 400 мл
  2. персик – 1 шт.
  3. солодка груша – ½ шт.
  4. нектарин – 1 шт.
  5. слива – 2 шт.
  6. банан – ½ шт.
  7. чорна смородина – 1 склянка
  8. м’ята – за смаком
  9. ванільний цукор – за смаком

Миємо всі фрукти та ягоди. Нарізаємо кубиками груші, персик і нектарин, трохи дрібнішими – сливи та банан. Додаємо ягоди та все разом перемішуємо.

Вливаємо до суміші кефір або йогурт, посипаємо ванільним цукром і розливаємо по тарілках.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь