Спецпроєкти

ІТ-сестри та мами-кодувальниці: як у світі залучають жінок до програмування


Разом проти коронавірусу: збираємо 1 000 000 грн на захисні костюми для лікарів. Твій внесок важливий! 

Половина жінок, які працюють у ІТ, обирають цю сферу, щоб зробити світ хоч трохи кращим. Про це свідчать дані опитування Pricewaterhouse Coopers за 2017 рік. Водночас лише 22% респондентів обох статей можуть назвати ім’я відомої жінки з технологічної галузі. Хоча навіть в епоху, коли математика вважалася «чоловічою» наукою, жінки робили історичні відкриття та створювали можливості, якими ми користуємося досі. Жіночий внесок і нині знецінюють: досі у програмах про Кремнієву долину рідко розповідають про жінок-розробників, власниць стартапів або СЕО IT-гігантів.

Жінки в IT

Жінки зробили не одну революцію в технологіях. Першою людиною, яка описала обчислювальний алгоритм, була Ада Лавлейс – дочка поета, від якої з дитинства очікували любови до літератури та витончености. Натомість її цікавила математика. Бетті Холбертон працювала над електронним числовим інтегратором, який став першим цифровим комп’ютером. Радію Перлман називають матір’ю інтернету за створення протоколу острівного дерева. 

ІТ – це така ж «жіноча» професія, як і «чоловіча». Тому громадські організації та уряди по всьому світу запускають освітні програми, що демонструють: для кодування не важлива стать. Адже компанії, побудовані за принципом diversity, прибутковіші. Що різноманітніший склад команди, то більше шансів створити дійсно крутий продукт і то ефективніша робоча група.

Програми підтримки та залучення жінок до програмування

Одним із лідерів програм, які підтримують жінок у IT, є Естонія. Згідно з дослідженням OSKA, гендерний склад її ІТ сектору – переважно чоловічий: 71% проти 29%. Тому у двох центрах країни Таллінні й Тарту почали створювати ініціативи, які збільшують присутність жінок у ІТ.

Однією з них є спільнота Women in Tech. Вони роблять івенти, зустрічі для жінок, що зайняті в ІТ, нетворкінги, долучаються до організації хакатонів. Окрім того, вони ініціюють суспільні дебати щодо роботи жінок у ІКТ. Завдяки їхній підтримці у 2018 році разом з Міністерством економіки та зв’язку Естонії виникла програма ICT is everywhere. У межах програми проводять заходи для дівчат та молодих жінок, щоб надихнути їх вивчати ІКТ.

До кінця 2020 року в школах Естонії має відбутися 50 заходів, а у співпраці із Tech Sisters організують 10 окремих семінарів у різних технологічних компаніях.

Tech Sisters вважають, що світові потрібна різноманітніша група людей, яка створює технології. Тому вони організовують практичні семінари, майстер-класи з робототехніки й дизайну та щомісячні вебінари для спілкування і обміну досвідом між однодумцями.

В Україні у межах проєкту Technology Nation від фонду BrainBasket запустили ініціативу IT Moms, яка  безкоштовно навчає мам у декретній відпустці основам веброзробки та елементам вебдизайну. Участь безкоштовна, а саме навчання триває 4 місяці.

Залучення дівчат до IT з юнацтва

Ще один шлях залучити дівчат – продемонструвати позитивні жіночі моделі для наслідування й ствердити «Так, жінка може бути розробницею». Витоки підходу починаються ще в дитячому садку, де естонські діти вивчають програмування та робототехніку як частину комплексу STEM незалежно від статі.

Існує така ініціатива, як Digigirls одноденний семінар для дівчат віком 15-19 років про світ цифрових технологій. Адже робота в ІТ – це не ув’язнення з монітором та кодом. Щоб створити застосунок, гру чи технологічний гаджет, важливо мати команду людей з різними навичками. У цьому й полягає мета семінару – дати базові знання у проєктуванні, програмуванні, базах даних, тестуванні, маркетингу та управлінні проєктами. Крім того, круті проєкти починаються зі співпраці – і на цьому важливо наголосити. Також є Superheroes це естонська програма підприємництва та лідерства для 13–17-річних дівчат з акцентом на технічні, комунікаційні та цифрові технології

Приклади для наслідування потрібні. Це мотивує, додає сміливости в досягненні мрій. Адже коли хтось вже пройшов цей шлях, то може поділитися цим досвідом і надихнути. Вивчати айті може кожен, а математичний код не знає упереджень за статтю. Штучному інтелекту байдуже, яка людина прописуватиме алгоритми: чоловік чи жінка, рудоволосий чи русявий, із ластовинням чи без нього. ІТ у ХХІ столітті вимагає кваліфікованих фахівців, які вміють писати кількома мовами програмування чи здатні цього навчитись.

Сьогодні важливіше з’ясувати, не чому дівчата оминають технічну сферу, а чому вони не вірять, що можуть цим займатися. 

Матеріал підготувала команда Work in Estonia

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь