Спецпроєкти

Мені стало важче концентруватися навіть на найпростіших завданнях. Як це виправити?


Залишатися сконцентрованим – новий виклик для нашого часу. Здавалося б, усе зрозуміло: хочеш вміти концентруватися – відкинь зайві справи і зроби те, що маєш. У крайньому випадку – потренуй увагу за допомогою вправ, яких уже безліч у вільному доступі. 

Виявляється, не все так однозначно. Не кожен нейропсихолог погоджується з тим, що проблеми з концентрацією потрібно розпочинати вирішувати з тренувань. Ось кілька неочевидних порад та наукових рекомендацій про догляд за своєю увагою.

Нейропсихологиня Тетяна Пиж:

Якщо ми не слухаємо інформацію усвідомлено, це ще не значить, що ми її не поглинаємо.

Проведіть аудит факторів, які потребують вашої уваги, і вимкніть зайві канали поглинання. Поки ви будете перебудовувати звички, то відчуватимете стрес і фонову тривожність, – це умисні відчуття, тому не картайте себе за них.

Дослідіть свій власний метод відпочинку. Спробуйте, наприклад, недовготривалу медитацію і збільшуйте її. Не хвилюйтеся, якщо складно протриматися хвилину – у багатьох людей зараз годинникова хвилина за внутрішніми розрахунками «закінчується» на сороковій секунді. 

Грайте в ігри, які добре знаєте і через які не переймаєтесь. Аудіокнижки, новини та тому подібне паралельно краще не вмикати. 

Однак іноді корисніше і вмикати дистрактори, бо в деяких людей мозок тільки в «заповненому» стані здатен обирати, на чому зосереджуватися. Наприклад, якщо пишете довгий текст без музичного супроводу, часто заглядаєте у фейсбук і розконцентровуєтесь. Проте під тихенький джаз текст іде легше і на фейсбук уваги не вистачає, бо їй «ніде розгулятися».

Якщо вам кажуть, що ви маєте «бути в потоці», займаючись тільки однією справою, і вам дискомфортно – не звертайте на це уваги і шукайте свій метод фокусування. Не бійтеся не дізнатися щось – найважливіше ви ніколи не пропустите.

Нейропсихолог Андрій Васін:

Запаси концентрації уваги в нас обмежені, і з цим нічого не вдієш. Вона постійно падає і відновлюється. Це можна порівняти з рукою, що взяла кухоль чаю і тримає його, а потім опускається.

Щоб поліпшити фокус, потрібно відпочивати стільки ж, скільки працюєте, або довше.

Інша частина проблеми – це пам’ять. Навички згадувати і запам’ятовувати – два різні вміння. Коли ми читаємо / слухаємо / дивимося щось, нам здається, що ми пригадуємо цю інформацію, але це не так. Наш мозок просто не відрізняє, звідки вона прийшла – з пам’яті або із сенсорної системи. Тому для тренування тривалої концентрації важливо також пригадувати, чим саме ми займалися.

Ось декілька альтернативних науково підтверджених способів повернути своїй увазі витривалість:

Відвести байдикуванням місце у графіку. Автори дослідження вважають, що люди, для яких відволікання – частина плану, страждають менше за тих, хто відволікається випадково. 

Відпочити сміючись. Згідно з дослідженням Девіда Ченґа і Лу Вонґа, люди, які під час складання безкінечного пазлу брали перерву на щось смішне, витримували триваліші навантаження. 

Зробити відволікання нестерпним. Цей експеримент підтверджує слова Тетяни Пиж. Він показав, що коли людину оточують максимум дистракторів, мозок припиняє «гуляти» і обирає найважливіше завдання.

Концентруватися поступово. Згідно з цим дослідженням, найуспішнішим способом залишитися «в потоці» стало короткотривале фокусування і маленька перерва перед глибшим занурення в роботу. Учасники, які старалися на повну весь час, зробили під час дослідницького тесту більше помилок.

Замість висновків

Очевидно, що єдиного способу втримати фокус та залишитися продуктивним немає – психологи та науковці це розуміють і тому досліджують тему й далі. Головне – не бійтеся шукати індивідуальні рішення. Можливо, вашому фокусу потрібно поєднати  кілька видів відпочинку, щоб бути в тонусі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь