Спецпроєкти

Вбивство, що розслідують 20 років: до річниці смерти Гонгадзе в Києві покажуть фільм про нього


Завтра, 16 вересня, виповнюється 20 річниця із дня зникнення та вбивства українського журналіста, засновника видання «Українська правда» Георгія Гонгадзе. На честь цього в Києві відкриють меморіальну дошку, а також покажуть фільм «Вбивство Гонгадзе. 20 років у пошуках правди».

Меморіальну дошку спроєктував скульптор Василь Макуш, проєкт погодили із сім’єю вбитого журналіста. Її встановлять на фасаді Національної спілки журналістів на Хрещатику, 27 А. Відкриття відбудеться 16 вересня, початок – о 12:00.

17 вересня о 19:30 у літньому театрі «Мушля» (Паркова, 3) охочі зможуть подивитися фільм «Суспільного» про розслідування жорстокого вбивства, яке  триває вже два десятки років. За цей період слідство знайшло лише виконавців вбивства, замовників досі не покарали.

У фільмі Максима Камєнева, Наталі Гуменюк та Анни Цигими знялися відомі журналісти, які займалися справою Гонгадзе, а також близькі й друзі Георгія.

У стрічці про справу Гонгадзе говорять Олена Притула, Євген Глібовицький, Лаврентій Малазонія, Олег Єльцов, Юлія Мостова, Сергій Рахманін, Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Олексій Степура, Валерій Калниш, Севгіль Мусаєва, Коба Аланія, Мирослава Гонгадзе.

Показ фільму відбудеться в умовах дотримання карантинних норм: глядачі мають бути в масках і зберігати необхідну дистанцію. Вхід вільний.

Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року приблизно о 22:30. Тоді він вийшов з редакції, але вдома так і не з’явився. Пізніше, 2 листопада, в лісі біля Таращі було знайдено безголовий труп. Дружина і друзі впізнали в ньому Георгія. Однак остаточних висновків експертизи досі нема.

Колеги журналіста, активісти, політики пов’язують його вбивство з розслідуваннями проти тодішньої влади, яке проводив Гонгадзе.

 

Раніше ми розповідали, що в серпні 2019 року одіозний політик Віктор Медведчук подав до суду на Вахтанга Кіпіані – журналіста, історика та автора книги «Справа Василя Стуса» та видавництво Vivat. Він позивається до суду щодо захисту своєї чести, гідности та ділової репутації.

Колишній адвокат Стуса вимагає заборонити розповсюдження (продаж) у будь-якій формі і на будь-якій території примірників цієї книги та поширення будь-якої інформації про неї у ЗМІ та інтернеті.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь