Спецпроєкти

«Я просив свого партнера змінити дезодорант, бо так пахло від батька». Чоловіки про стосунки після сексуального насилля


За перше півріччя 2020 року на гарячу лінію «Ла Страда» звернулися 12 725 людей з заявами про домашнє насилля. Серед них – 15,6 % чоловіків. Невідомо, скільки з них пережили саме сексуальне насилля, але хороша новина в тому, що чоловіки все ж не мовчать.

Пізніше на ВВС вийшла історія українця, який терпів систематичний аб’юз у стосунках з дружиною. Він розповідав, що протягом 10 років вона примушувала його до багатогодинного сексу з обов’язковою еякуляцією. Якщо чоловік цього не хотів або не міг, то била кулаками та роздирала нігтями його шкіру. 

Він не міг піти. 

Герой звертався до психотерапевтів і свого спеціаліста знайшов тільки з сьомої спроби – бо попередні частіше не сприймали його проблему належним чином. Він також не зміг знайти українську групу підтримки для постраждалих чоловіків, тому приєднався до американської – це спільнота взаємної підтримки для чоловіків із Сан-Франциско.

Випадок героя з ВВС, який вийшов зі своєю проблемою назовні, все ще радше винятковий, аніж звичний. І не в останню чергу чоловіки мовчать через сором. Виявитися слабкішим за насильника, не захистити своє тіло від чужого втручання, відчути ерекцію або небажані сумніви у своїй сексуальній орієнтації – все це призводить до глибоких душевних травм, які зокрема заважають будувати здорові стосунки і почуватися повноцінним.

Переказуємо статтю the Cut про те, як чоловіки будують романтичні стосунки після пережитого сексуального насилля.

Кіт, 52 роки, пережив сексуальне насильство в початковій школі з боку вчителя

За кілька років після зґвалтування Кіт відчув, що погано контролює гнів, і почав вживати наркотики. У 21 рік він закохався. Кіт сумнівався, що зможе виправдати очікувань у шлюбі, однак за сім років усе ж попросив руки своєї дівчини. 

Кіт каже, що ніколи не сварився з дружиною і не хотів її вдарити. Натомість він вважає – його гнів виражався у саркастичних зауваженнях та в стосунках із жінками, про які його дружина не знала. На 18 році шлюбу Кіт не витримав почуття провини, розповів дружині про зради, і вони розлучилися. Він вважає, що це були його головні стосунки.

Джаред, 22 роки, пережив сексуальне насилля під час роботи в кафе

Коли Джареду було 17 років, він ще не розумів, що йому подобаються чоловіки. Адміністратор, якому було за двадцять, зацікавив хлопця, бо був розумним і  привабливим. Одного разу він попросив Джареда допомогти закрити заклад і притиснув хлопця до стіни. Джаред не втікав, аби раптом не втратити після цього роботу.

Після інциденту Джаред попросив більше не ставити йому змін з насильником. Той надіслав йому безліч повідомлень про те, який Джаред нікчема, і хлопець не зміг з цим справитись – мовляв, якщо такий привабливий чоловік вважає мене нікчемою, то ким же мене вважатимуть інші люди, схожі на нього, чи скористаються мною так, як він? 

Джареда мучило ні чим не виправдане почуття провини за те, що це він «налажав», і тому романтичних стосунки з іншими людьми він уникав впродовж наступних чотирьох років.

Зараз Джаред скептично ставиться до чоловіків, які намагаються переводити спілкування з робочої площини в романтичну, і вважає, що його манера розставляти особистості кордони відлякує чоловіків. Він не може довіритись залицяльникам, які пропонують будувати стосунки за схемою «як піде». 

«Я завжди вимагаю домовлятися про все на березі, і я б дуже хотів, аби ця вимога випрацювалась на іншому досвіді, але я почуваюся дуже загартованим», – каже Джаред.

Дональд, 52 роки, пережив сексуальне насилля в 11 років з боку друга сім’ї

Насильник запрошував маленького Дональда гратися зі своїми дітьми і зґвалтував його під час одного з таких візитів. Він розповідає, що саме тоді пережив неприємні сумніви про свою орієнтацію.  

Вже дорослим, після 21 року в шлюбі, Дональд відчув – травма змусила його до гіперкомпенсації в стосунках. Він чіпляється за людей тому, що вони змушують його почуватися значимим та достойним – хоч і розуміючи, що це спотворена картинка і такі взаємини йому на користь не підуть. Дональд досі сумнівається, що вартий щастя та любові, і шкодує про те, що не навчився собі пробачати. 

Денні, 32 роки, пережив зґвалтування у 8-9 років з боку зведеного брата

Денні пережив це кілька разів. Він ні з ким про це не говорив, боявся показати себе з «недостатньо мужнього боку». Перша дівчина не зрозуміла, як дати раду цій інформації, а в наступних стосунках він відчув, що взагалі не може в здорові стосунки. Після цього він став шукати допомоги і навчився розповідати про пережите.

Зґвалтування не псувало задоволення від сексу в дорослому віці, але Денні зрозумів, що не може любити себе, поки його не люблять інші люди. 

«Це була моя мотивація до стосунків: мені потрібен хтось, аби задовольнити мої потреби, бо я не можу полюбити себе», – каже він. Денні вважає, що пережите зґвалтування не визначає всю його особистість.

Ларрі, 45 років, пережив сексуальне насилля з боку батька у дошкільному віці

Ларрі каже, що спогади про це були заблоковані аж до тридцяти років. Він відчув наплив панічних атак і тривоги, тоді в пам’яті почали відновлюватись дитячі спогади. Ларрі намагався переконати себе в тому, що це неправда, але не зміг.

Ларрі перестав розуміти, як будувати стосунки зі своїм чоловіком так, аби минуле не переслідувало його. «Були часи, коли я просив свого партнера не ходити без футболки або змінити дезодорант, бо так пахло від батька... Просив не торкатися мене в ліжку жодною з частин тіла, бо я все це вважав небезпечним», – розповідає Ларрі.

Розібратися допоміг сімейний терапевт. Виявилося, що чоловікам краще призупинити сексуальні стосунки, але партнера Ларрі це не злякало – вони відсвяткували 20 років разом. 

Мік, 32 роки, пережив сексуальне насилля з боку няні та незнайомця

У підлітковому віці Міка накрила депресія. Він вважає, що до цього призвела травма від жорстокого поводження, яка змусила його зненавидіти себе. У 13 років Мік спробував вкоротити віку, і після цього йому призначили терапію, де його зґвалтували вдруге – це був пацієнт. 

Відтоді Мік вживає наркотики, а сексом займався дев’ять років тому. У стосунках йому не дуже добре через постійне відчуття сорому. Коли остання партнерка Міка сказала, що її приваблює його турбота про своє психічне здоров’я, він відчув відторгнення і не міг отямитись від сорому кілька днів. Він каже, що, крім жорстоких моделей поведінки з дитинства, у стосунках йому не вдалося проявити більше нічого.

Якщо ви пережили сексуальне насилля і потребуєте допомоги, зверніться до Національної гарячої лінії «Ла Страда-Україна», яка доступна цілодобово за телефоном 0 800 500 335 / 116 123. Вам допоможуть знайти психолога, клуби взаємодопомоги та юристів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь