Спецпроєкти

Статистика: за місяць в Україні 15 разів утискали свободу слова


В Україні за вересень 2020 року зафіксували 15 випадків порушень свободи слова. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу Інституту масової інформації «Барометр свободи слова», оприлюднені 7 жовтня.

Перешкоджання журналістській діяльності

Так, найбільше порушень зафіксували в категорії «перешкоджання законній журналістській діяльності» – дев’ять. Йдеться про випадки, пов’язані з початком виборчого процесу.

Зокрема, в Чорноморську (Одеська область) 5 вересня міська територіальна виборча комісія заборонила кореспондентові місцевої газети «Вечірній Чорноморськ» та фрилансерові сайту «Чорноморськ News» Андрію Смирнову проводити стрім-трансляцію відкритого засідання.

У Луцьку та Львові журналістки не змогли потрапити на партійні конференції «Слуги народу» та «Опозиційної платформи – За життя» з висування кандидатів до місцевих рад. Навіть попри акредитацію, їм відмовляли в доступі до приміщення, також аргументували відмову карантинними обмеженнями.

У Миколаєві прессекретар кандидата на посаду міського голови від партії ОПЗЖ Юрій Багрянцев виштовхував журналістку інтернет-видання «НикВести» Алісу Мелік-Адамян з приміщення міської виборчої комісії. За цим фактом поліція вже розпочала кримінальне провадження за ч. 2 ст. 171 (перешкоджання законній професійній діяльності журналістів) ККУ.

Погрози та залякування

ІМІ також зафіксував чотири випадки погроз та залякування журналістів: журналістам погрожували ножем (знімальній групі ВВС у Києві, нападника затримано) та пістолетом (учасник дорожньо-транспортної пригоди в Києві погрожував операторові «Магнолія ТВ» Єгору Сердюку).

Побиття та тиск

Також зафіксовано по одному випадку побиття та юридичного тиску. У Дніпрі в лікарню у важкому стані після нападу потрапив очільник інформаційної агенції «Антикорупційна правозахисна Рада», громадський діяч Олександр Снісар, який розслідує корупційні схеми посадовців.

Порушення зафіксовано в дев’яти регіонах країни. Лідирує за кількістю порушень Київ (чотири), далі йдуть Волинська, Одеська та Дніпропетровська області (по два випадки), і по одному випадку зафіксовано на Львівщині, Херсонщині, Миколаївщині, Сумщині, Чернігівщині.

Цього місяця утиску своїх прав зазнали дев’ять журналістів та сім журналісток.

Від початку року ІМІ зафіксував загалом 152 випадки порушень, перешкоджання – 84, погрози – 17, побиття – 15.

Раніше ми розповідали, чому випадки насильства з боку поліцейських не припиняються, як боротися з таким явищем та яким чином суспільна увага до проблеми може допомогти.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь