Спецпроєкти

ІМВ відреагував на скаргу щодо Дайнеко – викладачки, яку звинувачували у цькуванні студентів. Що відповіли?

У вересні ми писали про відродження руху #позорючестькимо. Мережами знову почав ширитися цей гештег – через скарги студентів/-ок на професорку Валентину Дайнеко, яка на День Незалежности отримала орден княгині Ольги I ступеня.

Дайнеко звинувачували в систематичному цькуванні студенток, яких, за словами користувачів/-ок мережі, вона обзивала «підстилками дипломатів». В дописах згадувалося, що особливо діставалося дівчатам родом не зі столиці, які не походили зі статусних родин.

Відкрито поскаржитися на викладачку, яка працює у виші з 1990 року, наважилася шестикурсниця Марія Музиченко. 

Невдовзі після цієї скарги в на сторінці Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка опублікували відкритого листа на підтримку Валентини Дайнеко. Серед тих, хто підписав лист, були відомі випускники КІМО – керівник ОП Андрій Єрмак, політик Міхеїл Саакашвілі і шоумен Андрій Джеджула. Останній навіть присвятив пост своїй колишній викладачці, подякувавши їй за «силу духу, що вона має і передає всім учням, які її розуміють».

Сьогодні Музиченко, яка подавала скаргу на Дайнеко, отримала офіційну відповідь від університету, про що й розповіла у своєму фейсбуці.

Що відповіли студентці?

В офіційній відповіді від університету йдеться про критерії, яким мають відповідати докази, за якими можна встановити наявність обставин – належність, достовірність та достатність цих самих доказів. Там же зазначається, що слова Музиченко «не підпадають під жодний з зазначених критеріїв».

Належним, достовірним та достатнім доказом в такому випадку може бути лише аудіо- чи відеофіксація відповідних обставин (фактів), – наголошується у відповіді від КІМО.

Також у відповіді говориться таке:

...За весь цей період, починаючи з 1990 р. та до серпня 2020 р., не надходило жодної офіційної скарги на її викладацьку діяльність та діяльність як завідувачки кафедри.

І додається, що Дайнеко «встигла зарекомендувати себе як вимоглива викладачка, діяльність якої викликає повагу».

Музиченко нагадали, що Дайнеко може подати на неї позов, спираючись на статтю 277 Цивільного кодексу України, а саме «Спростування недостовірної інформації». У першому пункті статті зазначається: «Фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім’ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації».

Також студентці повідомили про статтю 5 Етичного кодексу студентської спільноти КІМО і нагадали, що за порушення норм етичної поведінки здобувачі освіти можуть бути притягнені до академічної відповідальності аж до відрахування.

Сама Марія написала, що від своїх слів відмовлятися не збирається навіть попри загрозу відрахування.

«Для меня правда и совесть важнее любых университетов», – заявила дівчина.

Ну что ж, друзья, дождалась.
Официальный ответ от директора КИМО Копейки на жалобу по Дайнеко.
Читая эту откровенную…

Опубліковано Mariia Muzychenko Середа, 21 жовтня 2020 р.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь