Спецпроєкти

Айсберг у Південній Гвінеї загрожує життю місцевих тварин


Найбільший айсберг у світі A68a наближається до британської заморської території Південна Георгія. Це серйозно загрожує місцевим пінгвінам і тюленям.

Про це повідомляє BBC.

Так, айсберг може заблокувати маршрути годування тварин: дитинчата і пташенята можуть померти від голоду, вважають учені.

«Екосистеми, звичайно, можуть і будуть відновлюватися, але тут є небезпека, що, якщо цей айсберг застрягне, він може залишатися там протягом 10 років. І це буде мати велике значення не тільки для екосистеми Південної Георгії, але й для її економіки», – сказав професор Герайнт Тарлінг з Британської антарктичної служби (BAS).

Брила льоду завбільшки з англійське графство Сомерсет або половину Чернівецької области (4200 кв. км) важить сотні мільярдів тонн. Однак її відносна тонкість (підводна частина становить, можливо, 200 м або менше) означає, що айсберг може підпливти прямо до узбережжя Південної Георгії перед тим, як сісти на мілину.

«Айсберг має величезне значення для того, де наземні хижаки можуть добувати корм. Коли йдеться про пінгвінів і тюленів в період, який для них дійсно важливий – під час вирощування дитинчат і пташенят, – справді має значення реальна відстань, яку їм доводиться долати, щоб знайти їжу (рибу і криль). Якщо їм доводиться робити великий обхідний шлях, це означає, що вони не встигнуть вчасно повернутися до своїх дитинчат», – пояснив професор Тарлінг.

Хоча супутникові знімки показують, що A68a розташований на прямому шляху до Південної Георгії, територія все ще може уникнути айсберга.

Раніше ми розповідали, що знаменитий годинник на Юніон-сквер у Нью-Йорку почав відраховувати час до кліматичної катастрофи. На думку авторів проєкту, до неї залишилося трохи більше ніж сім років.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь