Спецпроєкти

Дослідження: чому іноді від музики мурахи по тілу


Ви помічали, як деякі музичні твори можуть зворушити вас до сліз? Інші ж ви миттєво можете впізнати з першох трьох нот. А ще є такі треки, від яких мурахи та поколювання по всьому тілі. Науковці дослідили, чому це стається та як саме відбувається.

Так, команда неврологів з Франції опублікувала дослідження в журналі Frontiers in Neuroscience, яке пов’язує мурахи та озноб в тілі з різними ділянками мозку, що відповідають за систему винагороди та задоволення.

У дослідженні взяли участь 18 учасників. Їх попросили прослухати пісні, що спричиняють озноб, і попросити вказати, коли вони відчули мурахи. Дослідники хотіли проаналізувати активність мозку, коли учасники відчули озноб, тому вони підключили їх до апарату, який виявляє електричні сигнали з різних частин мозку.

Таке сканування показало, що в ці моменти мозок працює у трьох важливих частинах, пов’язаних з емоційною обробкою, рухом та обробкою звуків та музики. Ці сфери діяльности поєднують у собі викид гормону дофаміну, відповідального за позитивне відчуття, в результаті чого ми відчуваємо озноб під час прослуховування музики, яка хвилює.

Результати дослідження є підґрунтям для глибшого аналізу музичних емоцій та надають можливості для подальшого вивчення їх в інших контекстах.

Раніше ми розповідали, що в Україні вперше ґрунтовно дослідили музичний ринок. У проєкті проаналізували основні сфери української музики та зібрали цифри та дані.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь