Спецпроєкти

Шантаж інтимними фото і крадіжка даних. Як захистити дитину від цього: чекліст з кібербезпеки


Згідно з доповіддю PCMag за минулий рік, 76% батьків тривожаться щодо часу, який діти проводять в інтернеті. Серед небезпек всесвітньої мережі – кібербулінг, сексуальні злочини, крадіжки даних і недитячий контент.

bit.ua зібрав головні поради батькам щодо безпеки дітей та підлітків у всесвітній мережі.

Встановіть батьківський контроль на гаджет

Катя Влєжу, мама двох синів 6 і 9 років, з власного досвіду знає – іноді просто розмови з дитиною про небезпеки в інтернеті недостатньо.  

«У молодшого на планшеті обмеження реклами і контенту до 6-8 років. Тобто він може переглядати лише мультики, якихось тварин, не може нічого скачувати без мого погодження. Також я періодично переглядаю чати ігор і видаляю ті, у яких повний треш. У старшого (9 років) контроль не встановлений. Але я періодично переглядаю чати, в які його додають, або дивлюся, хто йому пише. Самі переписки не читаю. І спостерігаю, що він дивиться на ютубі. Якщо це блогери, чия мова ріже мені слух, прошу не дивитись подібне», – каже Катя.

«Ми встановили Family Link – застосунок, який не дозволяє дочці без моєї згоди щось скачати. Також можна встановити ліміт часу в інтернеті. А ще зручно, що такі додатки показують геолокацію дитини», – ділиться Ганна, мама 10-річної Маргарити.

У подібних застосунках зручно обирати вік контенту, який «споживає» ваша дитина. Якщо ж контент не маркований віковими обмеженнями, батьки завжди можуть переглянути, що дивиться дитина, і заблокувати зайве.

З підлітками важливо аналізувати контент, що його споживає дитина, фіксувати ті сигнали, які потребують окремої сімейної розмови: про секс, про психічний та емоційний стан. Однак влаштовувати розслідування з прослуховуванням телефонних розмов та читанням переписок не варто. Це збереже довірливу атмосферу в родині.  

Подбайте також про хороший антивірус – часто діти натискають зайві кнопки, і шкідливе ПО потрапляє у гаджет.

Важливий момент – пильнуйте, щоб програмне забезпечення на смартфоні, планшеті чи лептопі вашої дитини регулярно оновлювалося. Кіберзлочинці зазвичай використовують недосконалості в Adobe Flash, Java або Google Chrome, Mozilla Firefox чи Internet Explorer. Тому мастхев дитячого гаджета – всі необхідні безпекові застосунки.

Захистіть домашній Wi-Fi

Встановлюйте надійний і унікальний пароль, щоб ваші дані не потрапили в руки сусідів або зловмисників. Кіберзлочинці  можуть моніторити ваш трафік, щоб отримати особисті дані чи інформацію про платежі й переміщення.

Ігри та книжки в допомогу

Письменниця Іра Бова написала книгу «Хаппі та її суперсила» – про те, як поводитися в мережі і як уникнути небезпек. Спонукав її до цього власний досвід:

«Кілька років тому в соцмережі я отримала запит на дружбу від, здавалося, звичайного чоловіка. Ми спілкувалися деякий час на різні “безпечні” теми, поки одного дня він не запропонував надіслати мені свої інтимні фото. Я одразу ж його заблокувала, але ще довго почувалася пригніченою. Як я, доросла людина, могла не помітити в ньому шахрая?!» 

Тоді Іра подумала – навіть дорослий з усією обізнаністю й обачністю може потрапити в халепу, а що тоді казати про дітей. 

«Я відчувала, що маю щось зробити. Відтоді я багато вивчала різні матеріали, відвідувала лекції зі статевого виховання й безпеки дітей, – розповідає письменниця. – Я вирішила написати казку про безпеку в інтернеті для проєкту #stop_sexтинг. Дорогою додому я вже бачила, що героїнею казки має бути саме черепашка – тваринка, яку всі бачать тільки в панцирі, бо це її природний захист. Саме таким захистом для дітей має бути одяг, і нікому зі сторонніх не можна показуватися без нього».

Мама 4-річної Олександри Діана Глазунова, попри юний вік доньки, вже намагається пильнувати, що дивиться дитина. 

«Розумію, що потрібно тримати на контролі список ресурсів, з якими вона контактує, і бути готовою робити обмеження. Вдома Саша тільки дивиться мультики на телевізорі в ютубі. Ми встановили преміальний акаунт без реклами. Плюс в розпорядженні доньки добірка відео для раннього розвитку», – ділиться Діана.

Поширеним зараз є кібергрумінг – налагодження довірливих стосунків з дитиною зазвичай через соцмережі з фейкових сторінок. Роблять це для отримання інтимних фото чи відео неповнолітніх. Цими фото і відео злочинці потім шантажують дитину – вимагають зустрічей, грошей або ще відвертіших матеріалів. 

Закордонний досвід

18-річна Софія Чуйковська згадує свої уроки в школі в Гаазі як постійну розмову про інтернет, правила користування ним і – головне – про кібербулінг. 

«Траплялося чимало ситуацій, коли просто на урок до нас заходила адміністрація школи і повідомляла – у класі є люди, які в соцмережах цькують інших школярів, а такі ситуації неприпустимі. Знаю, що однолітки, яких цькували в мережі, могли спокійно поскаржитися керівництву школи і знайти підтримку», – розповідає дівчина. 

У своєму звіті представниця Уповноваженої ВР України з дотримання прав дитини та сім’ї Аксана Філіпішина розповіла – ще 6 років тому, 2014-го, в офіс Уповноваженої не надходило звернень щодо булінгу, а за останні 3 роки їхня кількість зросла в десятки разів. 

За даними ЮНІСЕФ, статистика кібербулінгу в Україні лякає: кожен п’ятий підліток визнавав себе жертвою онлайн-знущань, а кожен десятий – регулярно брехав батькам або друзям про час, проведений у соцмережах. 

Які найпоширеніші способи цькування в мережі використовують українські підлітки? Це створення фейкових сторінок, поширення інтимних фото, тролінг та поширення відеозаписів бійок.

За даними міжнародного дослідницького проєкту ESPAD, у 2019 році лише 6,7% опитаних підлітків в Україні не користувалися соціальними мережами. Майже 45% підлітків проводять у соціальних мережах до 3 годин на день, а ще приблизно  50% – 4 та більше годин.

Як допомогти підлітку, який потерпає від знущань у мережі? Потрібно зібрати докази онлайн-цькування. Також важливо, щоб підлітки могли розраховувати на підтримку школи в ситуації булінгу. З відео-, фотодоказами та переписками, що підтверджують факти булінгу, неповнолітній з батьками йде в поліцію, де складають протокол.

Регулює протидію булінгу закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)». 

Головне завдання батьків – встигати за розвитком цифрових технологій і достатньо цікавитися життям і дозвіллям своїх дітей, щоб час, проведений в інтернеті, був безпечним, а стосунки в родині – довірливими.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь