Спецпроєкти

Статистика: у 2020 році понад половини українців опинилися за межою бідності


Інститут демографії та соцдосліджень ім. Птухи НАНУ провів дослідження, яке показало, що у першій половині 2020 року рівень бідності в Україні сягнув 51%.

Про це повідомляє LIGA.net з посиланням на директорку Інституту Еллу Лібанову.

«Це оцінка за останніми даними Держстату про доходи і споживанні, за якими ми ведемо моніторинг. Зараз цей показник, ймовірно, вище», — уточнила Лібанова.

Показник вираховували, виходячи з розрахункового прожиткового мінімуму — суми усіх обов’язкових витрат, виходячи з реальних цін на товари та послуги. У середині 2020 року він становив 3845 грн. У той же час офіційний мінімум, установлений державою, нижче — 2027 грн.

У 2020 році бідність в Україні збільшилася, оскільки багато українців втратили доходи через карантин. Для бідних людей в Україні характерні такі особливості:

  •  відсутність вищої освіти (рівень бідності серед громадян з вищою освітою – 11%, серед громадян тільки з середньою освітою – 29%);
  • робота з неповним робочим днем ​​або тижнем;
  • зарплата, яка межує з мінімальною (з 1 січня 2021 – 6000 грн);
  • багатодітні сім’ї.

«Двоє працюючих батьків не можуть повністю забезпечити двох дітей, навіть за низькими українським стандартам. Тобто народження другої дитини створюють дуже серйозний ризик бідності. Майже всі члени багатодітних сімей в Україні бідують», — зазначила Лібанова.

Раніше ми розповідали, що понад 80 мільйонерів із США і Європи написали відкритий лист під назвою «Мільйонери для людства» (Millionaires for Humanity), в якому закликали уряди країн підвищити податки для заможних людей, що сприятиме якнайшвидшому відновленню світової економіки, яка постраждала через пандемію COVID-19.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь