Спецпроєкти

Дослідження: розрив стосунків можна передбачити за три місяці до розставання


Учені з Техаського університету виявили конкретні мовні закономірності, які можуть передбачати розставання за кілька місяців.

Дослідження опублікували в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Що це означає?

Дослідники проаналізували сторінки соцмереж 6 800 людей і більш ніж один мільйон їхній публікацій. Об’єктами дослідження стали користувачі, що недавно розійшлися зі своїми партнерами. Науковці виявили ознаки, за якими можна передбачити розрив стосунків. 

Головним мовним показником не є поширення сумних текстів пісень або цитат. Люди, публікації яких аналізували, почали частіше використовувати займенники «я» та «ми» за три місяці до їхнього розриву. Мова в публікаціях стала менш офіційною та більш особистою. 

«Така мовна ознака важкого когнітивного навантаження. Люди щось обмірковують і стають дедалі більш зосередженими на собі», ─ сказала одна з авторок дослідження Сара Серадж.

У дослідженні додають, що люди, які переживають депресію чи сум, схильні частіше казати «я» та говорити про себе. Це свідчить про незадоволеність стосунками й нерідко є передумовою розриву.

Раніше ми розповідали, що Маша Єфросиніна запустила онлайн-щоденник для жертв домашнього насилля. «Мені здається» — це онлайн-платформа, де жертви домашнього насильства розповідають свої історії. Будь-хто тут може анонімно написати свою чи близької людини історію, попросити поради, а також отримати допомогу психологів чи відповідних організацій. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь