Спецпроєкти

Представники яких професій найчастіше зловживають алкоголем: дослідження


Є різні чинники, які підвищують ризики зловживання алкоголем. За деякими версіями, серед причин зловживання є й робота

Зв’язок різних професій та зловживання спиртним намагалися дослідити спеціалісти з Ліверпульського університету. Результати дослідження опубліковані в журналі BMC.

Сутність дослідження

Для експерименту залучили 100 817 працівників різних професій – і чоловіків, і жінок – віком від 40 до 69 років. Дані про них були взяті з Біобанку Великобританії.

Респондентам потрібно було пройти кілька клінічних випробувань та надати власні біологічні зразки – слину, кров та сечу. Крім того, вони заповнювали анкети, де відповідали на питання, як часто вживають алкоголь та який саме.

До дослідження не залучали людей, які взагалі відмовилися від спиртного.

Що мається на увазі під зловживанням?

Для учасників та учасниць встановили об’єм алкоголю, який можна розцінювати як зловживання. Для чоловіків це 25 пінт пива (пінта – 0,56 л) або п’ять пляшок вина на тиждень, для жінок – 17 пінт пива або три з половиною пляшки вина на тиждень.

Вчені зазначили, що така кількість алкоголю на тиждень підвищує виникнення ризиків для фізичного і психічного здоров’я.

З усієї контрольної групи 17 907 осіб віднесли до категорії залежних від алкоголю – тих, хто ним явно зловживає.

Які професії віднесли до ризикованих?

Серед 353 професій, представники яких взяли участь у дослідженні, у 77 виявили зв’язок зі зловживанням алкоголю.

Серед ризикованих груп – прибиральники, менеджери, співробітники галузі будівництва, помічники зі спортивної галузі та галузі організації відпочинку. Також частіше зловживають алкоголем працівники барів, будівельники та водії вантажівок.

Дослідники роблять висновок, що серед груп ризику – професії, які пов’язані здебільшого з фізичною, а не з розумовою працею.

Найрідше споживали алкоголь священнослужителі, фізики, метеорологи та геологи. Не надто шанують алкоголь лікарі, медсестри, викладачі у вишах, архітектори, розробники, дизайнери, бібліотекарі і шкільні секретарі.

Щодо надмірного споживання серед жінок і чоловіків – якщо розглядати прибиральників, барменів, автоелектриків і штукатурів, то працівники-чоловіки серед цих професій були більш схильними до алкоголізму, ніж їхні колеги-жінки. Якщо ж звертати увагу на топ-менеджерів, то якраз серед представників цієї категорії частіше зловживають спиртним жінки.

Важливість дослідження

Вчені наголошують, що дослідження допомагає зрозуміти, які чинники найбільше впливають на ризики зловживання алкоголем. Дослідники сподіваються, що результати їхньої роботи можна буде використовувати в боротьбі з алкоголізмом і задля вирішення питання пияцтва на робочих місцях.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь