Спецпроєкти

Жіночий чекап: які обстеження проходити й коли саме


Профілактичні аналізи й обстеження допомагають залишатися здоровими та виліковувати хвороби навіть на ранніх етапах. 

Сьогодні розповідаємо, які саме скринінги та як часто мають проходити жінки.

Вимірювання артеріального тиску

Якщо ваш артеріальний тиск нижчий за ідеальний показник 120/80, то вам варто робити вимірювання раз на два роки після досягнення 20-річного віку.

Якщо верхня цифра більша за 140, а нижня – за 90, варто звернутися до кардіолога або сімейного лікаря. 

Жінкам від 40 років і тим, хто має ожиріння, яке підвищує ризик гіпертонії, потрібно виміряти тиск щороку або частіше (за потреби).

Індекс маси тіла

Індекс маси тіла показник, який є співвідношенням ваги та зросту людини. Цей показник вказує, чи маєте ожиріння, яке підвищує ризик виникнення діабету та серцево-судинних захворювань.

Якщо індекс досяг позначки 25, це означає, що людина має надмірну вагу. Показник, який більший за 30, свідчить про ожиріння.

Перевірка холестерину

Цей скринінг оцінює ризик виникнення серцево-судинних захворювань та інсульту. Після 20 років потрібно вимірювати рівень холестерину принаймні раз на п’ять років (якщо під час тестування ви отримали нормальний результат).

Якщо є чинники ризику, такі як захворювання серця, проблеми з нирками, то аналіз треба здавати частіше (за призначенням лікаря).

Скринінг цукрового діабету

Цукровий діабет – серйозне захворювання, яке виникає в організмі людини, якщо підшлункова залоза не виробляє достатню кількість інсуліну або не може ефективно використовувати інсулін, який виробляє. Інсулін – гормон, який регулює рівень цукру в крові. 

Найпоширеніші типи діабетів – перший і другий, а у вагітних жінок є ризик виникнення гестаційного діабету. 

Перший тип діабету виникає через генетичні порушення або зараження деякими вірусами (цитомегаловірус, ротавірус, віруси Коксакі типу В (CVB), епідемічний паротит). 

Другий тип також може бути генетичним, однак часто виникає через спосіб життя людини. До його чинників ризику належать: 

  • надмірна вага й абдомінальне ожиріння; 
  • високий тиск;
  • мала фізична активність;
  • депресія.

До скринінгових обстежень діабету належать: 

  • рівень цукру в крові натще;
  • загальний холестерин (FPG);
  • аналіз на глікований гемоглобін (A1c);
  • шкала SCORE. 

Обстеження потрібно проходити щороку після 45 років, навіть якщо симптомів немає. Якщо є чинники ризику, показник варто контролювати раніше й частіше. Частоту обстеження допоможе визначити лікар.

Якщо помітили симптоми діабету, а саме: постійну спрагу, часте сечовипускання, безпричинну втрату ваги, свербіж у зоні паху, погіршення зору, – необхідно терміново звернутися до лікаря.

Скринінг раку шийки матки

Рак шийки матки – одна з найпоширеніших форм злоякісних новоутворень жіночих статевих органів. Щороку в Україні реєструють 5 тисяч нових випадків цього захворювання.

До чинників ризику належать венеричні хвороби в анамнезі, рання вагітність, чотири або більше вагітностей.

Скринінг раку шийки матки це пaп-тест (тест Папаніколау), який потрібно здавати раз на п’ять років після початку статевого життя. Частіше – щороку – варто перевірятися за наявности чинників ризику.

Колоректальний скринінг

Колоректальний рак онкологічне захворювання, яке характеризується аномальними новоутвореннями у товстій або прямій кишці. 

В Україні жінкам від 50 до 75 років варто здавати аналіз калу на приховану кров що два роки, навіть якщо симптомів немає.

Якщо є хоча б один із чинників ризику, обстежуватися варто щороку. До них належать спадкові та/або запальні захворювання кишківника, аденоматозні поліпи.

Для профілактики захворювання рекомендують проходити гнучку сигмоскопію що п’ять років і колоноскопію що 10 років

Колоноскопія 

Для раннього виявлення захворювань кишківника жінкам від 50 років рекомендують обстежуватися що п’ять років.

Скринінг раку молочної залози

Рак молочної залози (РМЗ) найбільш поширене онкологічне жіноче захворювання в Україні та світі. Виявити його можна за допомогою мамографії рентгенографічного обстеження, яке необхідно робити що два роки після досягнення 50-річного віку або після 40 років за наявности чинників ризику. До них належать:

  • підтверджена мутація BRCA-1 або  BRCA-2;
  • спадковість (РМЗ у родичів 1-2 ступеня споріднености);
  • променева терапія ділянки грудної клітки в анамнезі;
  • пізня менопауза (після 55 років);
  • тривала гормонозамісна терапія менопаузи;
  • вагітність і пологи після 30 років;
  • безпліддя;
  • постменопаузальне ожиріння;
  • вживання алкоголю та куріння.

Жінки, які молодші за 40 років, з групи середнього ризику та які не мають скарг, потребують тільки самообстеження грудей і щорічного огляду гінеколога/мамолога.

Аналіз на ІПСШ

Якщо ви займалися незахищеним сексом, потрібно здати аналіз на наявність хламідіозу, гонореї, трихомоніазу та сифілісу.

Усі захворювання мають різний інкубаційний період, тому для початку зверніться до гінеколога, який визначить необхідність обстеження.

Скринінг легенів

В Україні щороку реєструють майже 13 тисяч нових випадків раку легенів. У підвищеній групі ризику перебувають курці.

Для профілактики та раннього виявлення захворювання варто проходити щорічне обстеження за допомогою комп’ютерної томографії (КТ) – рентгенівського сканування.

Обстеження шкіри

Жінкам варто періодично оглядати шкіру самостійно та звертати увагу на будь-які нові родимки або зміни родимок, які можуть бути ранніми ознаками раку шкіри

Для профілактики також потрібно проходити огляд у дерматолога й дерматоскопію 1-2 рази на рік.

Стоматологічний огляд

За допомогою регулярних стоматологічних оглядів, професійної чистки зубів і лікування карієсу ви можете завжди підтримувати та зберегти здоров’я ваших зубів. Про частоту профілактичних оглядів ми детальніше писали тут – насправді вона визначається індивідуально, і раз на пів року перевірятися необов’язково.

Вакцинація

Якщо ви не робили щеплення від правця, дифтерії та коклюшу в дитячому віці, то вам необхідно отримати одну вакцину вже в дорослому віці.

Згідно з календарем щеплень, дорослим рекомендовано вакцинуватися повторно що 10 років починаючи з 26-річного віку.

Можна також вакцинуватися проти вітряної віспи, якщо ви ніколи не хворіли на неї в дитинстві. У дорослому віці ви можете перевірити наявність антитіл до краснухи й кору та вакцинуватися, якщо антитіл не виявлять. За бажанням також можна робити щороку щеплення від грипу.

Жінкам до 45 років можна зробити щеплення від ВПЛ (вірусу папіломи людини).

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь