Спецпроєкти

Як вибрати рослинне молоко та які є види?


Правда ли, что ореховое молоко полезнее животного? Почему растительное и порошковое молоко – это не одно и то же? И кто вообще придумал делать молоко из семян, растений и бобов?

Розповідаємо, що таке рослинне молоко, як його готувати і кому яке молоко краще вживати.

Рослинне молоко

Рослинне молоко, яке подають як інноваційний продукт, насправді має дуже давню історію. Наприклад, традиційний напій із замочених, подрібнених та підсолоджених горіхів чуфи чи земляного мигдалю, який виготовляли у Північній Африці, став широко поширеним на Піренейському півострові ще до X століття нашої ери.

У середньовічній Англії мигдальне молоко використовували у приготуванні рисового пудингу та курки «Мавмені», рецепт якої описаний у збірнику середньовічних англійських рецептів «Спосіб приготування їжі» (The Forme of Cury, XIV століття). У Середні віки мигдальне молоко взагалі часто використовувалося в кулінарії як заміна коров’ячого, тому що про холодильники тоді ще ніхто не чув, а термін зберігання мигдального молока у звичайних умовах набагато більше, ніж у тваринного молока.

У нігерійській кухні досі популярні рецепти рослинного молока під назвою «кунунзаки», яке ще давно готували з пророслого проса, сорго або кукурудзи. Про кокосове молоко і говорити нічого – цей напій споконвіку є найпростішим і звичайнісіньким інгредієнтом у багатьох кухнях світу.

Традиційний солодкий рисовий напій у Кореї називається “сікхе”, а в Японії популярний напій під назвою “амазаке”, що насправді теж означає рисове молоко.

Рослинне молоко рецепт

Як зробити рослинне молоко в домашніх умовах? Для приготування рослинного молока підійдуть будь-які плоди: горіхи, бобові, насіння злаків, овочів і навіть квіток. Колір рослинного молока зазвичай білий, як і у тваринного аналога, іноді з легким відтінком. Смак солодкуватий і ніжний, залежить від того, з якого плоду приготовлений напій. Різницю зі смаком тваринного молока ви все одно відчуєте, хоч і не кардинальну.

Принцип приготування єдиний: потрібно подрібнити основний інгредієнт, змішати у певній пропорції з водою, а потім віджати та процідити через сито чи марлю. За таким же принципом із будь-якого інгредієнта можна приготувати рослинні вершки. Просто потрібно додати менше води, щоб напій став густішим і щільнішим за консистенцією.

Для приготування рослинного молока підійдуть будь-які плоди: горіхи, бобові, насіння злаків, овочів і навіть квіток.

Інше питання, чи захочеться вам з усім цим морочитися. Іноді краще не винаходити велосипеда і не гуглити, як зробити рослинне молоко, а купити вже готове. І замість того, щоб молоти, розбавляти водою та проціджувати, можна відразу почати щось готувати: вівсянку на кокосовому молоці чи рисові млинці.

Рослинне молоко види

Яке буває рослинне молоко? Зараз у магазинах його досить великий вибір. Окрім звичного вже нам вівсяного та гречаного, на полицях супермаркетів також можна знайти кокосове, кокосово-мигдальне, соєве, рисове, мигдальне, рисово-мигдальне, рисово-конопляне молоко. Також можна знайти і шоколадне рослинне молоко – це може бути один із перерахованих видів молока з додаванням какао.

Яке рослинне молоко краще? Однозначної відповіді немає, адже кожен вид по-своєму корисний. Втім, є види, до яких треба ставитися трохи обережніше: наприклад, якщо у вас алергія на сою чи горіхи, уникайте соєвого, мигдального та рисово-мигдального молока. А ідеальне рослинне молоко вам підходить, якщо у вас непереносимість лактози: тоді ви можете додавати у страви та напої рослинні замінники звичайного молока і не відчуватимете тяжкості в животі та проблем із ШКТ.

Користь та калорійність рослинного молока

Калорійність рослинного молока залежить від сировини, з якої воно виготовлено, однак у будь-якому рослинному молоці набагато менше калорій, ніж у тварині.

Також у складі рослинного молока є цілий набір необхідних організму речовин:

  • Вітаміни: Е, К, РР, В1, В2, В4, В5, В6, фолієва кислота, ніацин.
  • Макроелементи: кальцій, калій, магній, натрій, фосфор та інші.
  • Мікроелементи: марганець, мідь, залізо, селен, цинк.

Щодо корисних властивостей, то їх у будь-якого рослинного молока теж достатньо. Наприклад, цей напій містить рослинний білок та ненасичені жири. Що найголовніше, в такому молоці повністю відсутній тваринний цукор – лактоза, яка з віком дедалі складніше засвоюється організмом.

Рослинне молоко можна вживати в необмеженій кількості навіть за низькокалорійної дієти

Властивості рослинного молока можуть змінюватися – все залежить від основного інгредієнта, з якого було виготовлено молоко: горіхи, соя, насіння. Таким чином, можна підібрати найкорисніший для себе напій. Не говорячи вже про те, що все рослинне молоко різне на смак. Методом спроб і помилок можна вибрати той, який подобається саме вам.

Органічне рослинне молоко можна вживати в необмеженій кількості навіть за низькокалорійної дієти, крім соєвого. А якщо все ж таки час від часу експериментувати з видами, то можна дуже урізноманітнити свій раціон.

Сухе рослинне молоко

Не варто плутати рослинне і сухе молоко – це два абсолютно різних продукти. Сухе молоко одержують висушуванням звичайного тваринного молока, а ось рослинне молоко роблять із різноманітних плодів. Плоди подрібнюють та змішують з водою. Що тут ненатурального?

По-друге, не можна говорити про користь чи шкоду будь-яких продуктів загалом, для всіх і кожного. У будь-якої людини є своя індивідуальна біохімічна непереносимість, про яку найчастіше він і сам обізнаний. І знаючи свій організм можна вибрати той напій, який точно підійде саме вам. Благо, сучасний вибір дозволяє балувати себе безліччю варіантів.

Де придбати різні види рослинного молока

Практично у будь-якій мережі супермаркетів – Новус, Сільпо, Фора та інших – ви знайдете рослинне молоко. Також його можна знайти у веганських магазинчиках – наприклад, у мережі “Вегетус”.

При цьому майже в будь-якому кафе зараз можна замовити каву з олією. Також у магазинах можете купити веганські вершки, які використовують у приготуванні різних смачних веганських та вегетаріанських страв.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram