Спецпроєкти

До кінця XXI століття літо стане довшим і триватиме пів року. Як це вплине на людство?


Учені з Американського союзу геофізиків дослідили дані про клімат із 1952 до 2011 року. За цей період літо стало довшим на 17 днів, а зима ─ коротшою на три дні. Дослідження опублікували в журналі EurekAlert.

Чому літо подовжується й до чого це призведе?

З 1952 до 2011 року не тільки зима втратила свої дні. Весна скоротилася на дев’ять днів, а осінь ─ на п’ять. Ці кліматичні зміни пов’язані з глобальним потеплінням, кажуть дослідники.

Загалом весна і літо тепер починаються раніше, а осінь і зима ─ пізніше. Найбільших змін у тривалості різних пір року зазнали землі Середземномор’я й Тибет.

На основі дослідження, яке провели вчені, створили модель зміни клімату. Ця модель дає змогу передбачити, яким довгим стане літо до 2100 року.

Якщо тенденція глобальних кліматичних змін збережеться, до кінця століття літо триватиме пів року, а зима – тільки два місяці. Це зашкодить довкіллю, сільському господарству і, звісно, всьому населенню планети.

Раніше ми розповідали, що температура планети піднялася до критичної позначки за 12 тисяч років. Такого висновку дійшли вчені університету Рутгерса в Нью-Брансвіку (США).

Науковцям вдалося розв’язати температурну дилему останнього післяльодовикового періоду, який почався майже 11 700 років тому і триває досі. Раніше вважалося, що за останні 12 тис. років температура Землі зростала та дійшла до піка 6 тис. років тому, а потім знову прийшло похолодання. Проте через промислову революцію температура Землі знову почала зростати.

Також ми писали, що Генсек ООН оголосив про надзвичайний кліматичний стан планети. Всесвітня метеорологічна організація ООН (ВМО) відзвітувала про п’ять найспекотніших років (2015–2019 роки), які коли-небудь було зафіксовано, та рекордно високі концентрації C02 в атмосфері.

Через глобальне потепління у Гренландії розтануло 179 мільярдів тонн льоду, а рівень вуглекислого газу в атмосфері досягнув найвищого показника за всю історію.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь