Спецпроєкти

Навіщо потрібен «розумний будинок»?


«Розумний будинок» – це житло з набором різних гаджетів, розеток, лампочок і всього іншого, які полегшують вам життя. Всі пристрої під’єднані до єдиної системи, і ви можете керувати ними зі свого смартфона чи пультом. Розповідаємо, які переваги має такий будинок і скільки орієнтовно він може коштувати.

Як зараз працює «розумний будинок»?

Раніше розумні будинки можна було побачити хіба що в футуристичних фільмах. Згадайте це кліше: герой/їня заходить до квартири, плескає в долоні, і світло вмикається. Зараз цим героєм чи цією героїнею можете стати ви – і навіть долонями можна не плескати, а просто сказати команду голосовому помічникові.

Це максимально комфортне житло, яке можна уявити – навіть на великій відстані ви маєте змогу, наприклад, встановити комфортну температуру в будинку. Також є опція створення сценарію згідно з геолокацією: тобто ви виїжджаєте, «розумний дім» бачить вашу геолокацію і автоматично вмикає потрібний режим клімату.

Також на ділянці заздалегідь вмикається підсвічування, аби ви без перешкоді дісталися додому. Ось ви під’їжджаєте до гаражу – і автоматично відкриваються ворота. У будинку вже комфортна температура, вмикаються світильники і ваша улюблена музика. Кава на кухні вже починає готуватися, і за кілька хвилин ви вже насолоджуєтеся нею, як агент Купер з Twin Peaks. А поки п’єте каву, прогрів сауни вже запущений.

У сучасному будинку десятки – а якщо будинок великий, то і сотні – систем, якими потрібно керувати, і «розумний будинок» дозволяє це робити дуже комфортно.

 

«Розумний будинок» – це ще й про безпеку. Наприклад, крім охорони периметра і охорони будинку, є контроль протікання. Якщо буде затоплення за вашої відсутності або навіть коли ви в будинку, то автоматично перекриється вода і ви нікого не затопите. А якщо в будинку є газ і стався витік, то система сповістить про це.

Які можливості дає система розумного будинку? З’являється можливість управляти будинком сценаріями. Це коли багато дій виконується за однією командою. Наприклад, ввімкнення м’якого освітлення, музики і закриття штор відбувається після натискання однієї кнопки на пульті/смартфоні або голосової команди.

Скажіть, було таке, що, йдучи з дому, ви не могли пригадати – чи вимкнули праску, чи зачинили здвері? Якщо у вас є «розумний будинок», ви можете відкрити мобільний додаток з будь-якої точки світу, зачинити двері і вимкнути праску.

Насправді в системах розумного будинку переваг набагато більше, ніж може здатися на перший погляд. Вони стають більш очевидними за тривалого використання системи.

Скільки ж коштує «розумний будинок»?

Це те ж саме, що запитати у будівельника, скільки коштує побудувати будинок. Будь-який менеджер поставить кілька питань:
– Який дім? Де саме? З яких матеріалів? Технічне оснащення?

Практично такі самі справи і з «розумним будинком». Остаточна вартість проєкту визначається після детального обговорення всіх необхідних функцій, складання повного технічного завдання, проектування і визначення складу обладнання.

За проєктування необхідно приділити увагу принципу роботи «розумного будинка». Існують технології розподіленого інтелекту. Це означає, що не потрібно центрального комп’ютера, який в інших системах є «мозком» будинка і відповідає за роботу всіх функцій. Тому вихід з ладу процесора може привести до того, що будинок залишиться некерованим.

У розподіленій системі кожен вузол має власний інтелект. Разом вони зв’язуються в загальну керовану мережу і обмінюються інформацією між собою. Це на порядок підвищує надійність, вихід з ладу окремого пристрою не впливає на роботу системи в цілому, робить її гнучкою і легко розширюється. Вихід з ладу одного блоку не порушує роботу всієї системи. Навпаки, система сама визначить несправність і виконає необхідні заходи.

В Україні система починає цікавити власників, більшою мірою приватних будинків, і з кожним роком набирає все більшої популярності. Це пов’язано з підвищенням технологічної грамотності людей та розвитком цифрової індустрії.

До мінусів «розумного будинку» відноситься ціна. Незважаючи на те, що пристрій системи в основному складається з датчиків, камер і сенсорів, її вартість висока. Щоб окупити «розумний дім» потрібно мінімум ніж 5 років.

Знайти фірму, яка встановить «розумний будинок» можливо по інтернету, оголошень дуже багато, але краще за рекомендацією. Вибираючи, необхідно звернути увагу на те, як довго фірма займається установкою зазначених систем. Якщо менше ніж 5 років, то зупинятись не варто.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь