Спецпроєкти

Штучний інтелект, який ми не помічаємо


Штучний інтелект (ШІ) досі звучить, як щось далеке, що використовують багатомільярдні корпорації у своїх дослідах. Але ви навіть не уявляєте, наскільки штучний інтелект уже укорінений у повсякденне життя.

Таксі

Ціна проїзду на таксі залежить від багатьох факторів: попит, кількість вільних машин, затори, ціна кілометра, погода, сезонність, час. Усі ці фактори розраховуються, звісно, не вручну. Усі дані збирає та обробляє штучний інтелект. Так, ШІ винен у тому, що ви їхали до центру за 400 гривень під час локдауну.

Навігація

Звідки мапи знають, де стався затор і як прокласти найкращий маршрут? У Google немає армії найманих гідів і менеджерів, які стежать за трафіком. Замість них працює ШІ.

Усі пристрої віддають анонімні дані в систему: місцерозташування, швидкість руху. Тому мапи розуміють, що велика частина пристроїв зараз стоїть на дорозі й рухається дуже повільно.

Мапи також уміють прогнозувати затори завдяки історичним даним і відразу розсіювати трафік в обхід.

До речі, берлінський художник 2020 року обманув гугл-мапи. Він узяв 99 телефонів і возив їх тачкою по дорозі. Через це мапи подумали, що на дорозі затор, і скеровували машини до інших вулиць.

Маршрути прокладають не тільки автомобільними дорогами, але й тротуарами. Мапи вміють розрізняти різні об’єкти, наприклад будинки, зелені та пішохідні зони.

Зі штучним інтелектом можна поговорити

 

Усі голосові помічники, як-от Siri, Google Assistant, Cortana, використовують штучний інтелект. Узагалі-то будь-яка система розпізнавання мови — ШІ.

Голосові помічники можуть запускати додатки, шукати інформацію, писати повідомлення та ще багато чого. Siri, наприклад, розпізнає мову завдяки системі обробки естетичної мови (NLP) — це одна з гілок технології ШІ. Siri вивчає кожного користувача й може прогнозувати бажання та запити. Крім того, вона має необмежений доступ до кожного додатка на телефоні.

Банківська сфера

Команда Monobank розповідала, що їхній штучний інтелект оцінює фінансову платоспроможність клієнта, кредитні ризики, зв’язок між клієнтами.

Для ухвалення кредитного рішення оцінюється навіть те, як швидко клієнт заповнює анкету, який у нього телефон, IP і ще понад 2000 параметрів.

«Приватбанк» аналізує кількість транзакцій, їхні обсяги, години активности, місця та інші параметри. Це допомагає бізнесу визначити той сегмент клієнтів, для яких надання знижки або інших пропозицій буде найбільш привабливим.

Такий аналіз допомагає виявляти зловмисників. Якщо ви в інтернет-банкінгу поводитеся якось незвичайно, це привід на деякий час заблокувати фінансові операції.

Якщо банк пропонує вам підвищити кредитний ліміт на картці, це означає, що ви сподобалися штучному інтелекту.

Медицина

Штучний інтелект допомагає діагностувати хворобу Альцгеймера, створює ліки, прогнозує ризик ускладнень у пацієнтів із коронавірусом і бере участь у розробленні вакцин.

Важко повірити, що IT-технології та українська система охорони здоров’я якось пов’язані. Проте ліки, які вам призначили, уже можуть бути створені за допомогою ШІ.

Штучний інтелект підбирає контент

Netflix, YouTube, iTunes, Spotify, Facebook, TikTok уже використовують машинне навчання для рекомендації контенту. Вони аналізують історію пошукових запитів, час перегляду, лайки та коментарі. На цій основі створюють підбірки контенту.

До речі, ШІ створює інформаційні бульбашки або бульбашки фільтрів. Алгоритми постійно пропонують те, що користувачу вже подобається, і не пропонують чогось нового. Люди замикаються на своїх вподобаннях і не розвивають смаків.

Найбільший вплив таких бульбашок відчувається у політичних і соціальних питаннях. Наприклад, якщо вам подобається одна політична сила, ви отримаєте більше інформації про позитивні сторони їхньої політики. А негативні сторони зникають зі стрічки.

Реклама

Ті самі алгоритми, які підбирають контент, підбирають рекламу. Рекламодавці самі виставляють налаштування: вік, стать, інтереси. Але кому саме з цих користувачів покажеться реклама, вирішує ШІ. Кожен користувач бачить свій унікальний набір рекламних пропозицій.

Штучний інтелект створює контент

 

Святослав Вакарчук заявив, що пісня Океану Ельзи #БезТебеМенеНема написана штучним інтелектом. «Нову» пісню Nirvana написав ШІ. Вона ввійшла в мініальбом «Клубу 27».

Штучний інтелект генерує картини, які коштують мільйони доларів, пише тексти та вже захопив Голлівуд.

ШІ в Голлівуді прогнозує реакцію глядачів на фільм, допомагає створювати графіку, анімацію, віртуальних персонажів і навіть цілі сцени.

Уже не за горами фільм, який придуманий, написаний і знятий алгоритмами.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь