Спецпроєкти

Як продати свій мемас за сотні тисяч доларів? Розбираємося в NFT-аукціонах


Сьогодні митці та світові бренди продають картинки, відео, гіфки, музику, твіти за сотні тисяч, а то й мільйони доларів. Роблять вони це на NFT-аукціонах. Що це таке, як туди потрапити та скільки все коштує — читайте в цьому матеріалі.

Що таке NFT?

Розшифровується як невзаємозамінний токен. Якщо порівнювати, то це схоже на цифровий аналог документа права власности. Для купівлі-продажу фізичних активів ми використовуємо паперові документи. Для купівлі-продажу цифрового мистецтва використовують відповідний аналог — NFT.

На відміну від паперу, NFT неможливо підробити. Аукціони працюють на технології послідовности блоків — blockchain. Кожен блок містить інформацію про подію. Якось втрутитися в уже записані блоки неможливо. Це означає, що кожен продаж або купівля залишається в історії назавжди.

І що можна продати?

Токени прив’язують переважно до цифрових активів: будь-які фото, картинки, гіфки, відео, аудіо, 3D-моделі, пости в соцмережах. Але є прецеденти, коли NFT створювали для фізичних активів.

Цього року американський інвестор Іван Мальпіка виставив на NFT-аукціон 50% будинку в Сент-Луїсі.

У 2019 році Nike експериментували з NFT. Компанія прив’язувала токени до кросівок для захисту власної продукції від підробок. Цю технологію назвали CryptoKicks.

Тому токен можна прив’язати до майже будь-чого. Але треба пам’ятати, що для законної купівлі-продажу фізичного об’єкта все одно потрібні стандартні документи.

Багато продають таких токенів?

У першому кварталі 2021 року обсяг торгів NFT перевищив 1,5 мільярда доларів. Відомий мем Nyan Cat пішов із молотка за 607,815 тисячі доларів. Абсолютним рекордом став продаж роботи сучасного художника Beeple за $69,346,250.

via GIPHY

Виконавець The Weekend заробив близько 2 мільйонів доларів. Продав на аукціоні одну пісню, три аудіовізуальні роботи й чотири картинки. Свої NFT також уже створили музиканти, наприклад Kings Of Leon, Steve Aoki, Grimes та багато інших.

До аукціономанії долучився журнал Forbes. Його обкладинку продали за 333 тисячі доларів. На ній зображено підприємців-братів Вінклвоссів. Журнал Time не хоче відставати. Редакція виставила на аукціон дев’ять робіт. Торги вже відкрито. Нині найменша запропонована ціна лота – 109 тисяч доларів. Найбільша – 552 тисячі.

Навіть сам Ілон Маск записав трек про NFT і планував продати його як NFT. Уже згаданий у цій статті Beeple запропонував за цей лот 69 мільйонів доларів. Проте Ілон від свого задуму відмовився. Написав, що він не вважає цей продаж гарною ідеєю.

Незважаючи на те, що середня ціна NFT у квітні знизилася на 67%, порівняно з лютим, технологія приваблює дедалі більше і більше людей. Це тренд, який не думає спадати.

Про підготовку до NFT заявили Gucci, Playboy, McDonald’s і навіть нью-йоркська біржа NYSE. І за час, який ви читаєте цю статтю, свої NFT оприлюднять ще з десяток брендів і митців.

NFT не тільки для відомих

З попереднього блоку могло здатися, що брати участь в аукціоні варто тільки тим, у кого вже є велика авдиторія. Але це не зовсім так. Митець-рекордсмен Beeple був відомим у профільних колах, але широкий загал уперше про нього почув саме після NFT.

Перший великий кейс NFT-мистецтва — CryptoPunks. Це піонери, які з’явилися 2017 року. Вони згенерували 10 000 зображень різних панків і спочатку роздавали їх безплатно. Потім панків купували за кілька центів.

Нині найдешевший панк коштує 30 000 доларів. А всього вони продали картинок на суму в 316 мільйонів доларів. Починали вони як ентузіасти, їхньою першою аудиторією була сотня гіків, тепер вони мільйонери.

Схожий проєкт і теж із 2017 року – CryptoKittens. 625 картинок котиків, які на початку коштували кілька центів, а тепер обсяг торгівлі цими картинками становить 3 мільйони доларів.

Це означає, що не тільки відомі бренди можуть заробляти мільйони. Молоді ентузіасти заробляють навіть більше.

Якщо продадуть всі меми та всі фото котиків, то інтернет залишиться порожнім?

Ні. Цифрові активи після продажу так само залишаються в інтернеті. Хоч зараз можна нагуглити картинки Beeple, завантажити їх, надіслати другу або оприлюднити в соцмережі. Абсолютно безплатно. Завантажений файл не буде оригіналом, бо оригінал придбаний іншою людиною. Так само, як із картинами: можна придбати на ринку репліку Леонардо да Вінчі, але оригінал є тільки один.

Як створити NFT: крок перший

Перше, що треба зробити, – зареєструвати криптовалютний гаманець Ethereum. Це основна валюта продажу-купівлі токенів.

Гаманців є багато, але основні аукціони працюють із MetaMask, WalletConnect, Formatik, Torus. Серед цього списку найпопулярнішим гаманцем є MetaMask. Саме його рекомендує найбільший NFT-аукціон.

Реєстрація дуже проста – ваш e-mail, пароль і заходи безпеки, які відрізняються в різних гаманцях. Потім треба поповнити гаманець комфортним способом, наприклад через банківську картку. Про комісію та інші витрати розкажемо в окремому розділі.

Головне правило — не нехтувати заходами безпеки. Якщо забути пароль або стати жертвою шахраїв, гроші буде втрачено назавжди. За даними NYT, близько 140 мільярдів доларів є на гаманцях, від яких загубили пароль.

Як створити NFT: крок другий

Із заповненим гаманцем можна реєструватися на NFT-аукціонах. Найбільші з них – OpenSea, Rarible. Реєстрація безплатна, але є свої комісії.

В OpenSea треба заплатити за перший розміщений токен. Сума комісії коливається від кількох центів до $100. Це залежить від дня та години розміщення. Після разової оплати всі інші розміщення безплатні. Можна встановити до 10% роялті, яке виплачується під час перепродажу токена. Є комісія 2,5% за кожну купівлю на платформі.

У Rarible кожна нова публікація токена супроводжується комісією. Проте можна встановити будь-який відсоток роялті. І за придбання токена комісії немає.

Обидва аукціони працюють у партнерській програмі, тобто токени з одного аукціону доступні на іншому.

Скільки треба заплатити?

Комісія залежить від завантажености мережі Ethereum. Цей показник зветься Gas Fee. Сума комісії починається з кількох центів до 100 доларів. Завантаженість мережі можна подивитися тут.

NFT стає більш популярним і мережа отримує більше навантаження, тому нині варто розраховувати на комісію 30-100 доларів. Найкращий спосіб економити – зареєструватися на аукціоні й перевіряти комісію залежно від дня і години.

Є спосіб не вкладати гроші?

Такий спосіб є, але тільки для щасливчиків. В інтернеті періодично роздають криптовалюти безплатно. Стежити за акціями можна на сайтах airdrops.io, airdrophome.info.

Також варто підписатися на соцмережі великих криптобірж і стежити за конкурсами та роздачами там. Список найбільших бірж знайдете за посиланням.

Роздачі криптомистецтва теж є. Один із NFT-розробників дарує власні токени просто у своєму Twitter.

Українські NFT

Усі наведені приклади переважно стосуються великих брендів і американських ентузіастів. Це щось далеке. А за скільки можна продати український NFT?

Телебачення Торонто продало на аукціоні свій внутрішній мем «Жуй сраку». Його оцінили в 1,1111 ethereum, що приблизно дорівнює $2500.

Свої картини на аукціон виставила художниця Зоя Скоропаденко. А художник Едуард Михайлов уже заробив на аукціоні $50 000 за продаж чотирьох своїх робіт.

NFT-хайп лише докочується до України. Успішних кейсів ще не так багато.

Висновок

Ніхто не гарантує, що той чи інший токен придбають за сотні тисяч доларів. Середня вартість лотів сьогодні становить $1 400. Звісно, і це число вам ніхто не гарантує.

Але NFT нині на підйомі, а великі бренди тільки починають освоювати цей напрям. Українські токени поки що можна перерахувати на пальцях, проте й вони коштують тисячі доларів. Звернути увагу на NFT варто креаторам, які роблять якісний актуальний контент, інфлюенсерам із великою авдиторією і великим брендам.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь