Спецпроєкти

Дослідження: чи шкодять технології психічному здоров’ю підлітків?


Учені з Оксфордського інституту Інтернету досліджували зв’язок між психічним здоров’ям підлітків та їхньою залученістю в технології за останні 25 років.

Дослідження опублікували на сайті Оксфордського інституту Інтернету.

Чи шкодять технології психіці підлітків?

Дослідження проводили з 1991 до 2017 року, у ньому взяли участь 430 тисяч підлітків віком від 10 до 15. Протягом цього часу підлітки заповнювали в різні роки анкети, де розповідали, скільки часу витрачають на телевізор, комп’ютер, телефон або інший гаджет.

В анкетах також були питання, які допомагали вченим оцінювати емоційний стан і поведінку підлітків, їхню депресивність, схильність до самогубства.

Мета дослідження була в тому, що спростувати чи підтвердити думки людей, що нові технології є більш шкідливими для психіки підлітків. Автори дослідження у висновках додають, що раніше в емоційних проблемах молоді звинувачували радіо, згодом телебачення. Нині ракурс змінився, і проблему шукають у соціальних мережах і комп’ютерних іграх.

Дослідники з Оксфордського інституту Інтернету виявили, що з часом зв’язок депресії з переглядом телевізора або користуванням соціальних мереж, навпаки, зменшився. А зв’язок між суїцидальними нахилами, поведінкою та залученістю в технології взагалі залишився за 25 років на одному рівні.

Проте зв’язок між емоційними проблемами й соцмережами, навпаки, посилився.

Зрештою, учені дійшли висновку, що починаючи з 90-х років зв’язок між залученістю підлітків у технології та їхнім психічним здоров’ям майже не змінився.

Раніше ми розповідали, чи може мистецтво змінювати світогляд людини.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь