Спецпроєкти

Розкішний кемпінг без шкоди природі: чому всі говорять про глемпінг і що з ним не так?


Якщо здається, що всі заговорили про якийсь новий вид відпочинку – глемпінг, – то не здається. Цього літа такий вид відпочинку може стати трендовим. 

Що таке глемпінг?

Якщо починати пояснювати спочатку, то поряд із «новий чорний» «двіж», «вайб», і «шоби шо», «глемпінг» як слово з’явилося від з’єднання в одне glam та camping. Такий собі гламур у палатці, якщо коротко. Розкішний кемпінг. А ще глемпінг не має робити шкоди природі – це головна особливість.

Появу такого виду відпочинку було не важко спрогнозувати. Здається, зараз дорослим стало те покоління, яке вміє зібрати намет, якщо треба, але не дуже вже хоче.

Не знаю, як ваше дитинство, а моє проходило у щорічних виїздах на Світязь із батьками, на екскурсіях в Карпати. І бази відпочинку тоді здавались чимось штучним і надто совковим, щоб бути комфортним. Згодом я побувала уперше на морі й дізналась, що таке орендувати будинок на сім’ю. Тому палатка мені ок, і я навіть часом сумую за збиранням шишок у сосновому лісі, щоб розчистити територію для спальників. Але не настільки сумую, щоб підірватись і замовити купу всього похідного і зберігати те все на балконі чи де його зберігають.

А виявляється, і не треба.

В Україні вже існують бази відпочинку – із комфортними наметами чи баблами. Щоб максимально влитись у природу, коли не хочеться навіть телефон заряджати, хіба для фото. Навіть існують глемпи з басейнами.

Які є глемпи?

Умовно можна розділити всі глемпи в Україні на три види: в одних вам пропонують жити в шатрі, в інших – в напівпрозорому або прозорому баблі, а в третіх – у дерев’яних будиночках.

Найбільш зрозуміло все із дерев’яними будиночками. Їх ще колись називали «вагончиками», не знаю, наскільки актуальним чи зрозумілим лишилось це визначення. Проте саме в таких зазвичай базувались дитячі табори.

У будиночках є світло, проте переважно немає зручностей чи води. Варто уточнювати заздалегідь, бо може виявитись, що є. Проте ці блага доступні точно на спільній території.

Напівпрозорі або повністю прозорі бабли. Оце поки найбільш футуристична конструкція і вона викликає у мене найбільшу цікавість, оскільки, схоже, що можна дивитись на зірки і загадувати бажання, коли якась зірвалась і полетіла. Уявляю, як лежу і розглядаю Молочний Шлях, Велику Ведмедицю і не можу знайти Малу.

І найскладніше коротко описати шатрового типу глемпи, оскільки їх є багато різних. Тут хто на що гаразд. Кожен придумав собі свій умовний «будиночок на дереві» й реалізував його. Одні з них сильно нагадують палаткові містечка. Інші – менше. Треті ж взагалі мало схожі на палатку, а скоріше на повноцінний шалаш для сільського весілля, в якому стоїть комфортне ліжко.

Додаткові розваги на території

Чомусь чи не в кожному глемпі є гамаки між деревами або хоча б крісла-груші, в які зручно провалитись і чілити. Часто зустрічається освітлення гірляндою зі звичайних лампочок розжарювання, які є не економними з точки зору витрат електроененргії, але такими милими і темплими, що ніби обіймають тебе дитячими спогадами – від них же походить слово «ламповий». Звісно, пропонують і мангали, куди ж без них.

В Україні є глемпи з басейнами, або просто на березі моря. Є ті, які пропонують волейбольні майданчики або тенісні столи.

Якщо ж дуже хочеться впасти у своє дитинство, ніхто не забороняє взяти з собою бадмінтон, шашки, доміно чи книжку. Тут уже хто яке дитинство мав і хто що хоче зловити флешбеками.

А що ж все-таки з цим усім не так?

Глемпи, звичайно, не ізольовані від усього світу. Сусідами можуть виявитись не найприємніші люди. У палатці поряд з вами хтось може робити нових людей, а в 200 метрах компанія приїде запускати салюти на честь весілля чи Дня народження абощо. І якщо вам хочеться втекти від усіх і вся, то не варто дуже уже на це розраховувати. Глемпінг – не кемпінг.

І вартість. Поки вона коливається в межах від 1000 до 3000 грн за добу, що, на мій погляд, є ознакою недешевого відпочинку.

Замість висновків напишу, що дуже хочу все ж спробувати цього літа заночувати в баблі, проте своєю великою компанією, коли все шатрове містечко займають мої друзі. І щоб розпалити багаття, співати наших пісень, не заважаючи нікому поряд.

Якщо ви ще не пройшли тест про Карпати від bit.ua, то не бачу причин не зробити це просто зараз.

І це наше відео може бути цікавим:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь