Спецпроєкти

Нові норми закону про мову: що зміниться від 16 липня


Від сьогодні набувають чинності нові норми мовного закону. Окремі зміни почали запроваджувати ще два роки тому. Після того, як деякі депутати оскаржили закон,  Конституційний суд визнав мовний закон таким, що відповідає основному закону.

Про це повідомляє BBC Україна.

З квітня 2019 року державна мова обов’язкова в галузях транспорту, медицини, документообігу, науки, діловодства, технічної та проєктної документації.

Нові норми стосуються поширення української мови на телебаченні, у видавництві, кіноіндустрії та туризмі.

Що зміниться від сьогодні?

Культурно-мистецькі заходи

Концерти та розважальні шоу мають відбуватися українською мовою. Якщо людина не знає державної мови, зі сцени їй повинні організувати синхронний переклад.

Афіші

Квитки, афіші, оголошення про різні заходи повинні бути українською. Текст на них може бути іноземною, якщо їхній обсяг не перевищує обсяг текстів державною. Винятком є імена та назви творів.

Театри

У державних і комунальних театрах вистави повинні супроводжуватися українською озвучкою або субтитрами. Це правило не стосується приватних театрів.

Екскурсії та виставки

Туристичне й екскурсійне обслуговування можна проводити не українською мовою лише для іноземців.

Інформація на виставках, у музеях та галереях повинна бути українською. Назви музейних експонатів можна дублювати іноземною, але меншим шрифтом.

Кіно

Фільми та серіали повинні бути озвучені або продубльовані українською. Винятками є кінострічки мовою оригіналу з українськими субтитрами під час фестивалів. Також фільми з українськими субтитрами можна показувати в кінотеатрах, якщо вони становлять до 10% сеансів за місяць.

Ще один виняток – кіно мовою корінних народів (наприклад, кримськотатарською).

Книги

За рік має бути видано не менш ніж половина книг українською. Також не менше за 50% книг державною мовою мають продавати в книгарнях.

Держслужба

Держслужбовці складатимуть іспит на володіння українською мовою. Це обов’язково потрібно для того, щоб здобути посаду в органах державної влади. За результатами видають сертифікат безстрокової дії.

Громадянство

Особи, які хочуть стати громадянами України, повинні скласти іспит на рівень володіння мовою не нижче В1.

Раніше ми писали, чому українці переходять на українську.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь