Спецпроєкти

«Економлю на комунальних і не тривожуся через безпеку» – розмова з власником розумного дому


Розумний дім – це не обов’язково надскладні системи, що рухають стіни й можуть за лічені секунди перелаштувати кімнату. Якщо ви можете зі смартфона вимкнути праску з розетки, то ваш дім точно розумніший за інші.

Ми поговорили з власником екосистеми розумного дому й дізналися, які є складнощі у використанні, що можна автоматизувати та як вдається економити.

З чого почався мій розумний дім?

Три роки тому я автоматизував годівничку для рибок, бо часто забував насипати їм корм, і вони лишались голодними.

Згодом зробив вхід у під’їзд за камерою: замість того, щоб прикладати ключ, варто було лише подивитися в камеру – і двері відчинялися. А якщо до когось приходили гості, їх пускали через застосунок на телефоні.

У нас новий будинок, та часто траплялися потопи. Востаннє затопили на три поверхи вниз. Тому наступним кроком була автоматизація водопостачання. Тепер навіть якщо стається потоп, у мене автоматично перекривається вода. У такий спосіб я вберіг і себе, і сусідів.

Також в нашому домі бували крадіжки. У під’їзді є комірки, з яких часто крали речі. Ми зробили «розумне» відеоспостереження. «Розумне», тому що передивлятись добове відео ніхто не хотів, а в нашому разі спрацьовував датчик руху й відчинення дверей. І ми могли переглядати нарізку відео за час конкретної події. У разі чого надходило сповіщення, що хтось рухається там.

Комфорт у власній квартирі

У нас із сусідом спільний тамбур, де ми автоматизували вхід за розпізнаванням обличчя. Це зручно: я часто ходжу на пробіжку, і тепер не треба щоразу брати ключі. У під’їзд і тамбур потрапляєш за розпізнаванням обличчя, а двері у квартиру можна й не зачиняти – стільки проходів без ключів, що ніхто туди точно не добереться.

У квартирі в мене встановлені датчики безпеки. Газу в нас немає, тому ми встановили датчики диму.

Також активно користуюсь «розумними» розетками: часто буває ситуація, коли ти вибіг з дому й не пам’ятаєш, чи вимкнув праску або гриль.

На кожному потужному приладі я встановив «розумну» розетку, і будь-який із них можна вимкнути віддалено.

У кімнатах і ванній є датчики руху, завдяки яким вмикається світло. Я встановив таймер на 10-15 хвилин. Цього вистачає, щоб вийти й не клацати вимикачі. Особливо зручно встановити димер – коли світло не відразу яскраво вмикається, а поступово розгоряється, не засліплюючи очі.

У дитячій кімнаті є датчики температури, тиску та вологості. Я можу віддалено вмикати зволожувач. У дитячій кімнаті вологість має бути близько 55%, і я постійно контролюю це за допомогою застосунку.

Так само з кондиціонером. Залежно від температури в кімнаті можна вмикати й вимикати його. Також у мене на вікнах встановлені датчики відкривання. Коли відчиняється вікно, автоматично вимикається кондиціонер.

Глобально розумний будинок досить безпечний для дітей. Для мене найбільший плюс – це автоматизоване освітлення. Коли дитина встає до туалету вночі, світло вмикається самостійно. І нам, батькам, не потрібно вставати, оскільки донька не дістає до вимикача. Так само їй комфортно, що плавно розгоряється світло.

Щодо тварин – існує багато девайсів для годування та заміни туалету. У мене друг на вихідні від’їжджав і лишав розумну годівничку та розумний туалет для свого кота. І він говорив, що коли приїхав, то не було ніяких проблем. Це додатковий комфорт. Ти можеш ненадовго залишити квартиру й не просити сусідів годувати тваринку. Звісно, це підійде для невеликих собак і котів.

Чи є страх щодо безпеки даних?

Я відштовхуюсь від того, що мобільним телефоном ми користуємось щоденно. У ньому є всі дані – від мобільного банку до особистих фото, – і його набагато простіше зламати.

Страх за розумний будинок у мене на другому місці, я не хвилююсь за свої дані. І так само я розумію, де зберігаються відео, наприклад. Я впевнений, що все це безпечно. Плюс не думаю, що можна знайти корисну інформацію, діставши мої дані.

Чи виникали труднощі?

Єдина складність для людей – самостійно все під’єднати. Звичайному користувачу складно розібратися, як встановити «розумні» девайси в себе вдома.

Курйозних випадків не було. Навпаки, бувало, що несанкціоновано потрапляли до під’їзду, бо в нас на дверях ще є мітка для магнітного ключа. Оскільки можна зробити універсальні магнітки, сторонні люди потрапляли до під’їзду. Тому консьєржка на ніч відключає магнітний замок.

Багатьох людей цікавить, чи можна встановити розумний дім на орендованій квартирі. Адже перевезти його в нове житло – окремий клопіт. Та якщо брати більшість систем, усі датчики безпровідні. Якщо переїжджаєш, їх можна легко демонтувати та під’єднати в іншій квартирі.

Плюси вибраної екосистеми

Я вибрав розумний дім від ОМО. Великий плюс, що там поєднані колективні й індивідуальні послуги. Як я розповідав: почав із під’їзду, а далі встановив датчики у квартирі, розумні розетки.

Також за допомогою ОМО можна користуватися приладами різних виробників. Неоднакові датчики будуть працювати разом.

Найскладніше – встановлення, налаштування – працівники беруть на себе. Користувач тільки має завантажити мобільний застосунок.

Як вдається економити?

Будь-яка система безпеки коштує достатньо дорого, бо потрібно купувати конкретний хаб, його налаштовувати. Це приблизно від 2 до 5 тис. грн.

ОМО підключає багатоквартирні будинки. Тому не потрібно купувати окремий хаб і окремо резервувати інтернет. Це також економія.

Можна економити на освітленні й опаленні. У мене встановлені датчики температури в кімнаті. І завдяки їм регулюються терморегулятори на батареях. Це реально допомагає економити. Бо до встановлення я платив за обігрів близько 5 тис. грн. Після встановлення – близько 1,5 тис. грн.

Я почуваюся в безпеці

Затопити людей – це не одна тисяча доларів на ремонт квартир. Датчик безпеки відбивається в рази – це якщо в грошах рахувати. А якщо говорити про рівень негативу, то це безцінно.

У мого товариша був випадок, коли система розумного дому задетектила сторонніх у квартирі. Він викликав поліцію, і крадіїв встигли спіймати.

І якщо говорити про комфорт – зручніше, коли йдеш із пакетами, просто подивитися в камеру й відчинити так двері.

Моє життя стало легшим. Коли я кудись їду, то натискаю кнопку поставити на охорону й перекрити всі системи. Тому не хвилююся, що можу затопити сусідів чи хтось проникне в мою квартиру.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь