Спецпроєкти

5 дієвих порад для тих, кого мучить безсоння

Весь час почуваєте себе як вичавлений лимон, тому що спите по три години на добу? Пора це виправити. Ми вибрали поради, які вже точно допоможуть вам швидше засинати ночами та відчувати себе бадьоріше вранці.

Безсоння

Почнемо з того, що це не просто недосип пару разів на тиждень, коли ви засиділися за серіалами Netflix до ранку. Безсоння відрізняє хронічна неможливість виспатися протягом досить тривалого періоду часу. Плюс це не просто труднощі з засинанням, але і погана якість сну в цілому, відсутність бадьорості, постійна втома, яка впливає на працездатність і якість життя в цілому.

Зазвичай безсоння (по-хорошому) повинен діагностувати лікар. Втім, якщо ви кілька місяців не висипаєтеся, у вас збитий режим дня і ви не пам’ятаєте, коли в останній раз відчували себе бадьоро протягом дня – швидше за все, це воно. Але до фахівця сходити все ж радимо.

Причини безсоння

Тисячі їх – починаючи від стресу на роботі (так, дороблення звітів по ночах не покращує ваш сон), закінчуючи психічними розладами.

Давайте розглядемо найбільш розповсюджені причини:

  • хронічний стрес – одна з головних;
  • погані умови для сну – незручне ліжко/незручний диван, шум за вікнами/ у квартирі, яскраве світло і т.д;
  • різного роду захворювання – шкірні; пов’язані з ШКТ; неврологічні; серцево-судинні; інфекційні; ендокринні;
  • побічні ефекти від вживання якихось препаратів;
  • алкоголь, тютюн, наркотики – загалом, все те, що ви можете вживати якраз з надією заснути (і даремно);
  • нічний графік роботи;
  • зміна часових поясів;
  • період менопаузи і третій вік (літнім людям буває складніше засинати);
  • та багато інших.

Якщо мучає безсоння, постарайтеся визначити причину. Буде легше розуміти, що робити далі. А ми вже зібрали загальні поради, які можуть допомогти.

Безсоння – що робити?

Отже, ви вже точно впевнені, що у вас безсоння. Рвати волосся, пити снодійне, не порадившись з лікарем, і млосно скаржитися всім підряд – так собі варіанти. Зібрали способи боротьби з безсонням, які точно не заподіють вам шкоди і, швидше за все, допоможуть заснути.

Якщо варіанти вам ніяк не допомагають – зверніться до фахівця. Закликаємо не займатися самолікуванням і не ігнорувати серйозні проблеми: все ж на кону ваше здоров’я, яке безпосередньо залежить від здорового сну.

Впевніться, що ваша спальня комфортна

Хоча це і очевидно, повторимо: місце, де ви спите, має бути затишним. Вибирайте для стін вашої спальні світлі заспокійливі кольори. Наприклад, підійдуть ніжно-блакитний або світло-зелений. Причому краще не експериментувати з орнаментами і комбінаціями кольорів, а віддати перевагу одному відтінку.

Переконайтеся, що вам не буде всю ніч світити в очі вуличний ліхтар – у вас повинна бути можливість щільно закрити штори або закрити жалюзі.

Приберіть смартфон подалі

Проглядання стрічки Instagram або Facebook проти ночі зовсім не заспокоює. Зовсім навпаки, ви можете годинами бездумно скролити і виявити, що вже п’ята година ранку.

До того ж, вдивляючись годинами в екран смартфона, ми піддаємося впливу синього світла, який у великих кількостях негативно впливає на зір. Причому шкода синього світла вночі особливо велика.

Щоб не було спокуси зазирнути в смартфон, покладіть його на ніч якнайдалі від ліжка. Настільки далеко, щоб ви не могли його взяти, не встаючи. Швидше за все, піднятися тільки для того, щоб відповісти на повідомлення в месенджері або позалипати в інсті, ви полінуйтеся. До речі, якщо користуєтеся будильником на телефоні, ця порада допоможе вранці вставати швидше.

Використовуйте заспокійливі аромати

Деякі запахи заспокоюють і сприяють засипанню, знижуючи ваш пульс і тиск. Серед запахів, що розслаблюють – ромашка, лаванда, жасмин, бергамот, сандал і троянда. Якщо вам не подобаються ароматичні свічки, спробуйте перед сном нанести пару крапель олії на зап’ястя.

Займіться чимось нудним

Сумні монотонні заняття, які викликають у вас позіхання в розпал дня, допоможуть швидше заснути вночі. Ви можете включити довгий подкаст англійською або почати вивчати програмування, в якому ви нічого не тямите, на «Курсері». Вибирайте спікера з тихим голосом. Читайте нудну товсту книгу або почніть зворотний відлік (від 500 до 1, наприклад). Не обмежуйте свою фантазію, і нудне заняття точно знайдеться.

Спіть голяка

Зниження температури призведе до того, що ви будете менш енергійні. Любителі спати в піжамах і кутатися в теплі ковдри насправді можуть відчувати більше проблем зі сном, ніж ті, хто вважає за краще спати голяка – в теплі важче задрімати.

Як швидко заснути

Хороше запитання, на яке немає однозначної відповіді. Швидше за все, якщо у вас серйозні проблеми із засинанням, просто зміна світла в спальні або відмова від вечірнього утикання в серіали не дасть миттєвого ефекту.

Вище ми вже описували поради, як поліпшити сон і полегшити засинання. Їх можна поєднати з безпрограшним варіантом – гарненько втомитися за день. При цьому по-доброму не варто розмінюватися на денний сон: він зніме втому, але після цього буде складніше заснути вночі.

Якщо ви продуктивно і багато працювали, а ввечері ще й непогано погуляли (маються на увазі піші прогулянки, а не зависання в барах), сон прийде набагато швидше. Але, знову ж таки, не забувайте: постійні проблеми зі сном – привід краще стежити за тим, що ви їсте і п’єте, наскільки фізично активні і як часто стресуєте. А ще – привід піти до фахівця, щоб вирішити ці проблеми.

Джерело: Wingman

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь