Спецпроєкти

Як зрозуміти, що ви жертва газлайтингу та покінчити із цим?


Якщо вам здається, що ви постійно говорите щось недоречне та винні в усіх смертних гріхах, можливо ви стали жертвою газлайтингу. Це складний прийом обману, що використовують для того, щоб підірвати впевненість жертви у власній розсудливості.

Розповідаємо про ознаки газлайтингу, які вислови найчастіше використовує маніпулятор та як боротися із цим.

Що таке газлайтинг

Газлайтинг – це форма емоційного насильства, яка спостерігається в аб’юзивних стосунках. Це акт маніпулювання людиною, примушення її ставити під сумнів власні думки, спогади та події, що відбуваються навколо неї.

Газлайтинг може статися в багатьох типах взаємин, зокрема це стосунки з начальниками, друзями та батьками. Але одна з найбільш руйнівних форм – газлайтинг у романтичних стосунках.

Мета газлайтингу – підірвати впевненість жертви у власній здатності відрізнити правду від брехні, правильне від неправильного або реальність від вигадки. 

Газлайтинг позбавляє потерпілого/-у самоповаги, робить залежним від газлайтера, його емоційної підтримки та підтвердження. 

Деколи метою є позбавлення жертви здорового глузду. Це явище засвідчено в клінічній літературі як форма нарцисичного насильства. Нарцис намагається задовольнити свою патологічну потребу в постійному утвердженні та повазі. Він перетворює вразливих людей на інтелектуальних та емоційних рабів, яких просто зневажає.

Термін «газлайтинг» походить від п’єси 1938 року «Газове світло». У ній чоловік маніпулює своєю дружиною, аби вона думала, що насправді втрачає почуття реальності. А він би міг передати її в психіатричну установу та вкрасти її спадщину.

Як зрозуміти, що вас газлайтять

Докторка філософії Робін Стерн, авторка книги «Ефект газлайтингу: як виявити та пережити приховані маніпуляції, які інші використовують, щоб контролювати ваше життя», назвала ознаки того, що ви стали жертвою газлайтингу:

  • ви вже не почуваєтесь людиною, якою колись були;
  • ви стали більш тривожними й менш впевненими, ніж раніше;
  • часто думаєте, що ви занадто чутливі;
  • відчуваєте, що все, що ви робите, неправильно;
  • завжди думаєте, що ви винні, коли щось відбувається не так;
  • постійно вибачаєтеся;
  • часто відчуваєте, що щось не так, але не розумієте, що саме;
  • виправдовуєтеся за поведінку свого партнера;
  • почуваєтесь ізольованими від друзів та сім’ї;
  • вам стає все важче приймати рішення;
  • почуваєтеся безнадійними.

Як розпізнати газлайтинг

Національна гаряча лінія з питань домашнього насильства назвала найпоширеніші методи газлайтингу.

Протидія: Особа ставить під сумнів чиїсь спогади, може казати: «Ти ніколи не пам’ятаєш точно» або «Ти впевнений? У тебе погана пам’ять». 

Утримання: Відмова від участі в розмові. Людина, яка використовує цю техніку, може вдавати, що не розуміє когось: «Я не знаю, про що ви говорите» або «Ви просто намагаєтеся збити мене з пантелику». 

Применшення: Применшення або ігнорування почуттів іншої людини. Вона може звинуватити її в надмірній чутливості чи реакції, коли в людини є серйозні побоювання та почуття. 

Заперечення: Особа вдає, що забуває події або те, як вони відбулися. Вона може заперечувати, що щось сказала чи зробила, або ж звинувачувати когось у вигадуванні. 

Відволікання: Зміна фокусу дискусії й ставлення під сумнів правдивість слів іншої людини. Наприклад: «Це ще одна божевільна ідея, яку ви почули від своїх друзів». 

Стереотипи: У статті Американського соціологічного огляду стверджено, що особа, яка використовує техніку газлайтингу, може навмисно звертатися до негативних стереотипів про стать, расу, етнічну приналежність, сексуальність, національність чи вік для маніпуляції. Наприклад, вона може сказати жінці, що люди вважатимуть її нерозумною або божевільною, якщо та звернеться за допомогою.

Газлайтинг та аб’юз

Газлайтинг – одна з форм маніпуляції, якою часто користуються аб’юзери. Газлайтери стають експертами в «натисканні ваших кнопок», знають вашу чутливість та вразливість і використовують ці знання проти вас. Вони змушують вас сумніватися в собі, своїх судженнях, пам’яті та навіть у своєму розумі. 

Аб’юз і газлайтинг – це нетотожні поняття. Газлайтер може бути впевнений у своїх переконаннях і не усвідомлювати негативний вплив на людину. Наприклад, дівчина переконує хлопця, що він фліртує з іншими. А хлопець лише ввічливий із дівчатами, які самі виявляють до нього увагу.

Аб’юзер може використовувати газлайтинг як метод впливу на свою жертву. Наприклад, спершу він принижуватиме людину, а потім скаже, що вона це вигадала. Або ж звинуватить у тому, що жертва надто чутлива, та й загалом не було на що ображатися.

Газлайтинг може викликати тривогу, депресію та психологічні травми, особливо якщо він є частиною ширшої моделі насильства.

Газлайтинг: як боротися

Ось як пропонує діяти Робін Стерн:

Визначте проблему. Визнання проблеми – це перший крок. Щойно щось має назву, ви можете звертатися до цього конкретно та детально.

Дозвольте собі відчувати те, що ви відчуваєте. Частково проблема газлайтингу полягає в тому, що жертва сумнівається у власних думках, цінностях, сприйманнях чи почуттях. Визнайте, що ви відчуваєте те, що відчуваєте. Тоді ви зможете вжити всіх необхідних дій, щоб почуватися краще.

Дозвольте собі зазнати збитків. Часто потерпілому важко піти, адже кривдник – людина, про яку він піклується, на кого він сподівається або з якою він має стосунки. А щоб почати повертати втрачене «я», можливо, доведеться обірвати стосунки.

Почніть із прийняття невеликих рішень. Щоб зупинити газлайтинг, робіть крок за кроком. Не бійтеся сказати «ні», та не вдавайтеся до суперечок, які явно є боротьбою за владу.

Попросіть альтернативну думку. Запитайте у свого друга чи члена сім’ї, якому ви довіряєте. Можливо вони не вважають, що ваше мислення неправильне, як каже ваш потенційний кривдник.

Майте співчуття до себе. Потрібно бути чесним із собою. Можливо завтра ваш партнер стане чудовим, але зосередьтеся на тому, що ви зараз відчуваєте. Не бійтеся визнати, що людина зводить вас із розуму, якщо це справді так.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь