Спецпроєкти

Вистава на екрані: підбірка 5 фільмів, які відчуваються майже як театр


У світ сучасного українського театру нашу редакцію і читачів провів актор Орест Пастух. Повну розмову з ним дивіться на нашому YouTube-каналі:

До подкасту ми хотіли написати підбірку українських театрів. Проте зараз епідеміологічна ситуація така, що радити ходити в місця скупчення людей – означає наражати на небезпеку. 

Тому зробили підбірку фільмів, які відчуваються майже як театр. Ви їх подивіться, а коли пік пандемії пройде і ви вакцинуєтеся, то обов’язково завітайте в українські театри. 

Мюзикл «‎Чикаго»‎ (2002 рік)

Зайшли з козирів, як то кажуть. «‎Чикаго»‎ входить в усі відомі рейтинги найкращих мюзиклів всіх часів і це дійсно епохальний фільм. 

Дії відбуваються в 1924 році: чоловіки в костюмах і капелюхах, чарівні красуні танцюють в кабаре, дух Старого Голлівуду. «Підпільна імперія», але з танцями і піснями. 

Постановка розповідає історію дівчини, яка всіма методами гониться за славою. Вона переживає обман, зраджує чоловіку, стикається зі зворотною стороною шоу-бізу. 

Навіть якщо не будите дивитися фільм, обов’язково подивіться сцену з тюремним танго. 

Дух захоплює від спокусливих небезпечних красунь. Їх обманули чи використали чоловіки але ті не знали на що може піти ображена жінка заради помсти. 

Доґвіль (2003 рік)

Я ненавиджу цей фільм. Настільки ненавиджу, що рекомендую його подивитися всім, будемо горіти разом. 

Річ у тім, що це дуже сильне кіно про ціле місто мерзотників. Мерзотників, яких хочеться вбити. Весь фільм, я кричав в монітор, щоб головна героїня тікала якнайдалі з того міста і відправила хоча б пару людей на той світ. 

Магія кіно в тому, щоб дарувати сильні емоції, не обов’язково позитивні. В цьому плані кіно дуже магічне. 

Важко пояснити, навіщо дивитися кіно, що може так вибісити. Але якщо кожний фільм доповнює ваш внутрішній світ по краплі, то цей фільм доповнить його на стакан. 

І ще одна причина, чому цей фільм увійшов в підбірку – те, як він знятий. Він знятий в одному павільйоні, замість будинків тут накреслені крейдою квадрати і мінімум реквізиту. 

Актори зображають, як відкривають невидимі двері, миють невидимий посуд, а ще тут є закадровий голос оповідача. Це і є театральна вистава, тільки знята на камеру.  

12 розгніваних чоловіків (1957 рік)

Майже всі сцени фільму зняті в одній кімнаті, майже все, що тут є – діалоги, і це один з найнапруженіших детективів в історії. 

Фільм про 12 присяжних, які розглядають справу 18-річного підозрюваного у вбивстві. 

Хлопцю загрожує смертна кара і одинадцять присяжних готові відправити хлопця на електричний стілець. Але один сумнівається і просить поглянути на справу уважніше. 

Тут розгортається детектив – герої роблять слідчі експерименти, малюють схеми і сперечаються, все для того, щоб зрозуміти винен хлопець чи ні. 

Кіно відчувається, як вистава настільки, що під час перегляду страшно дихати, аби не потурбувати акторів. 

Нюрнбергський процес (1961 рік)

Після того, як всі основні процеси над нацистами закінчилися, залишився лише один – процесс над суддями Третього Рейху. Чи винні судді, які лише виконували існуючі закони? 

Для цієї справи в Німеччину приїздить суддя з Техасу. Приблизно половина фільму відбувається в судовій залі, інша половина присвячена стосункам судді з німкою, чийого чоловіка вже визнали винним у злочинах проти людяності. 

Насправді фільм підіймає дуже багато питань. Як так сталося, що європейський народ скоїв стільки зла? На кому провини більше – на ініціаторах чи виконавцях? Чи винна людина, яка рятувала себе, а не інших?

При тому, що цей фільм військова драма, він не намагається видавити сльозу. Нагадую, що судять нацистських діячів, їх не дуже шкода. Ця драма, яка змушує замислитися і дещо з інших боків подивитися на Другу Світову.

Свіні Тодд (2007)

Готичний мюзикл з чарівними Джонні Деппом і Хеленою Бонем Картер. Сюжет крутиться навколо барбера Бенджаміна Баркера. Корумпований суддя сфабрикував проти нього справу і відправив у заслання, щоб підкотити до дружити.

Бенджамін повертається, змінює ім’я на Свіні Тодд і готує свої барберські леза для шиї судді. 

Але насправді сюжет тут не дуже важливий. Це кіно бере в першу чергу романтичною готикою Тіма Бертона, піснями, кровищею і найгіршими пиріжками в Лондоні. 

Так, фільм дещо кривавий, але не намагається цим шокувати. Навпаки, насилля тут максимально естетичне. 

Всім фанатам Бертона дивитися обов’язково. Всім, хто цінує в кіно візуальну естетику і акторську гру – теж до перегляду.  

Читайте також:

5 різних жанрів і настроїв: добірка фільмів, які варто подивитися

Зазирни в темряву: 5 найкращих серіалів про маніяків

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь