Спецпроєкти

Зробити останні дні щасливими: хто такі доули смерті і чому їхня робота важлива


Рано чи пізно ми всі помремо, та мало хто любить це обговорювати чи просто думати про свої останні дні. Смерть асоціюється зі стражданнями, самотністю та безвихіддю. На жаль, іноді так і є: далеко не всі люди перед смертю мають можливість попросити про допомогу чи просто з кимось поговорити.

Зробити останні дні кращими для людини, яка помирає, і для її родичів допомагають end of life doulas, або доули смерті. Хто такі доули та що вони роблять для тих, кому залишилося жити зовсім трохи – у матеріалі. 

Хто такі доули?

Доули – кваліфіковані супутниці, які підтримують у важливі моменти життя, пов’язані зі здоров’ям. 

Найчастіше доули допомагають матерям під час пологів. Також вони можуть супроводжувати жінок, які пережили викидень чи народили мертву дитину.

Крім цього, спеціалістки деколи підтримують близьких людей клієнтки: партнера/чоловіка, інших родичів тощо.

Доули часто не мають медичної освіти, хоча вона може вітатися, а надана допомога суто психологічна. Тобто доули не можуть замінювати медичних спеціалістів/-ок: призначати ліки, приймати пологи або давати будь-які поради щодо лікування.

Втім, доули все одно мають проходити спеціальні підготовчі курси. Єдиного стандарту навчання доул у світі немає: все залежить від країни й організацій. Деякі спілки викладають курси доул у відкритий доступ, щоб кожен охочий міг опанувати цю професію.

Що роблять доули смерті?

Коротко кажучи – допомагають людині прийняти свою смерть як природний процес і не боятися її.

Тема смерті досі залишається табуйованою, і мало хто розуміє, як правильно говорити про неї з людиною, яка незабаром помре. Як краще втішати? Чи потрібно втішати взагалі? Про що жартувати, про що – ні? Може, людині краще побути на самоті?

Звісно, універсальної інструкції немає, та кваліфіковані доули з досвідом розуміють, які слова краще добрати для розмови з пацієнтом/-кою. Вони вміють уважно слухати – і це дуже важливо, адже іноді людина просто хоче виговоритися, але не має такої можливості.

Доули дають поради й – можливо, прозвучить трохи грубо – вчать ставитися до кінця життя як до природного процесу. Це усвідомлення важливе, бо допомагає хоча б трохи менше боятися смерті й позитивніше ставитися до останніх днів.

Іноді доули спілкуються й із родичами пацієнта/-ки, адже, найімовірніше, останні теж потребують підтримки. Усвідомлення, що близька людина незабаром піде з життя, і з цим нічого не можна зробити, є болісним, і не всі можуть витримати подібне. Тут завдання доули приблизно таке ж, як і в спілкуванні з пацієнтом/-кою: донести думку, що смерть – природний процес, і потрібно це прийняти.

Доули можуть порадити родичам, як правильно поводитися з пацієнтом/-кою, і допомогти вибудувати нормальний контакт.

Чому професія доули важлива? Ніхто не вчить нас, як приймати чужу смерть і сприймати невідворотність власної. До того ж досі побутує думка, що найкраще мають отримувати живі – тому невиліковно хворі чи літні люди залишаються без підтримки останніми днями життя.

Саме ці проблеми розв’язують доули. Так, їхня допомога не замінить допомоги медичної – та й медики не нададуть таких послуг, як доули. Завдання медиків – забезпечувати лікування; завдання доули – робити останні дні життя людини, яка помирає, кращими.

Доулами зазвичай стають ті, хто вважає, що в будь-який період життя люди мають жити гідно. І останні дні – не виняток.

Наскільки ця професія поширена у світі?

У США існує декілька організацій, які випускають професійних доул смерті – наприклад, Міжнародна асоціація доул смерті (INELDA), Міжнародний інститут доул смерті (International Doulagivers Institute) та Lifespan Doula Association (LDA).

Навчання в них триває від 6-9 місяців і може бути як безплатним, так і платним. Після проходження курсів доулу призначають до одного зі смертельно хворих пацієнтів/-ок. Медична освіта вітається, але не є обов’язковою, на відміну від паліативних медиків.

Доули смерті можуть надавати свої послуги безплатно або на комерційній основі. Ціни коливаються від $30 до $100 за годину або кілька тисяч доларів за тиждень.

Наразі програма The Doula Program налічує близько 60 активних волонтерів. З 2015 року інструктори INELDA навчили понад 2000 людей, згідно з інформацією на їхньому сайті. З початку коронавірусної пандемії попит на такі навчальні програми зріс.

Співзасновницею LDA є Мерилін Раш, медсестра й акушерка, яка раніше приймала пологи вдома. За даними на 2017 рік випустилося 30 фахівців. Працюють вони не тільки в лікарнях і хоспісах, а й у тюрмах і притулках для бездомних. Докладніше про це можна прочитати на офіційному сайті організації.

Попит на послуги доул смерті зростає в Японії. Країна посідає перше місце у світі за самотніми смертями серед літніх людей. Це страшна японська тенденція, яка має назву «кодокусі» (або «кодокуші»). У Японії працюють спецбригади, які приходять у квартири померлих одиноких людей літнього віку, і, грубо кажучи, прибирають тіло. Така ситуація має дивний вигляд, оскільки в азійських країнах зазвичай із повагою ставляться до старості та літніх людей.

Інколи доулами смерті для японців стають віртуальні друзі – програми з анімованими персонажами, з якими можна спілкуватися, грати в ігри, ходити на прогулянки тощо.

У Великобританії діє організація End of Life Doula UK. Вона пропонує послуги доул-волонтерів і професійних доул смерті. Пацієнт може поспілкуватися з різними доулами та обрати спеціаліста/-ку, з яким/-ою йому конфортніше.

Крім цього, організація може допомогти з реалізацією планів і побажань людини перед її смертю. Віряни, наприклад, мають змогу поспілкуватися зі священниками, отримати терапевтичне обстеження та навіть послуги цілителів.

В Україні поки що не немає спілок доул смерті. Є Асоціація доул України, та вона готує й надає послуги доул, які супроводжують вагітних жінок. Втім, українці можуть скористатися послугами end of life doulas онлайн. Існує Virtual Death Doula Network – мережа доул з усього світу, які надають послуги онлайн завдяки месенджерам. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь