Риб’ячий жир: користь для організму та як правильно вживати
У нашому дитинстві риб’ячий жир пився ложками під пильним наглядом батьків. Отже, користь його відома давно. Ще у 19 столітті фармацевт Петер Мьоллер помітив зв’язок між здоров’ям мешканців прибережних містечок і вживанням риби в їжу. Вони рідше мали анемію та рахіт, приміром. Лабораторні дослідження підтвердили користь риб’ячого жиру, і його почали продавати в аптеках.
Риб’ячий жир: користь
Отже, чим корисний риб’ячий жир?
Основне джерело риб’ячого жиру – підшкірний жир та печінка тріскових рибин, акул, скатів. Він містить незамінні жирні кислоти Омега-3 й Омега-6. Наш організм не синтезує їх самостійно, потрапляють вони до нас лише з їжею. Також у риб’ячому жирі містяться жиророзчинні вітаміни А і D, а ще такі мікроелементи, як магній, йод, кальцій і фосфор.
Риб’ячий жир майже не відкладається організмом про запас, а йде на побудову ліпідного шару клітин.
Риб’ячий жир чи Омега-3
Омега-3 підвищує чутливість до інсуліну, що прискорює метаболізм. Також під час досліджень виявилося, що риб’ячий жир зменшує рівень кортизолу в організмі. Цей гормон стресу шкодить м’язові волокна.
Омега-3 потрібні для утворення оболонок довкола нейронів, синтезу ейкозаноїдів – одного з типів молекул, за допомогою яких клітини імунної системи спілкуються між собою. Власне, Омега-3 – це збірна назва для жирних кислот. До головних омега-3 належать альфа-ліноленова, ейкозапентаєнова та докозагексаєнова кислоти.
Омега-3 міститься в лляному маслі, насінні тощо. У цьому й полягає різниця – джерел Омега-3 в харчових продуктах більше, оскільки риб’ячий жир міститься лише в рибі.
Риб’ячий жир для жінок
Він регулює вітамінно-кальцієво-фосфорний обмін. Він застосовується як допоміжний засіб у комплексній терапії атеросклерозу, стимулює зростання і відновлення волосся, покращує стан шкіри й нігтів. Цей натуральний засіб допомагає в лікуванні опіків і ран, зміцнює кістки й зуби, збільшує стійкість імунної системи.
Також цей мікроелемент широко застосовується як дієтичний продукт, що приводить у норму обмінний баланс в організмі та нешкідливо сприяє схудненню.
Вживаючи капсули, запивайте їх великою кількість води й намагайтеся не тримати довго в роті.
Пити «збалансовані омега-3/омега-6» немає сенсу – ми споживаємо достатньо омега-6 жирних кислот у рослинних оліях.
Приймання риб’ячого жиру сприяє лікуванню та профілактиці:
- авітамінозу (гострий дефіцит вітамінів);
- уповільненого зростання кісток у дитинстві та при їх відновленні в зрілому віці після травм;
- атеросклерозу (патологія, пов’язана з артеріями);
- рахіту (захворювання, унаслідок якого розм’якшуються та деформуються кістки);
- захворювань очей;
- після інфаркту та для профілактики захворювань серцево-судинної системи;
- шкірних захворювань (у складі комплексної терапії);
- гострих респіраторних вірусних інфекцій;
- деяких відхилень у роботі шлунково-кишкового тракту;
- профілактика тромбозу.
Раніше ми вже писали про користь помело та вітаміну С.