Спецпроєкти

Населення України скоротиться в половину до кінця цього століття — статистика


У НАН прогнозують, що населення України скоротиться в половину до кінця цього століття.

У чому причина?

За прогнозами НАН, населення України до кінця 21 століття скоротиться до 22 мільйонів. Головною причиною у НАН називають ─ відсутність демографічної політики, спрямованої на поліпшення цієї ситуації.

«Українське суспільство стрімко старіє, тому що у нас вища, ніж в Європі, смертність, і нижча народжуваність. І за рахунок зменшення кількості народжень зростає частка осіб похилого віку. Хоча на мапі Європи Україна насправді не така вже й стара країна. Наприклад, у нас осіб старше 60-ти років – приблизно 23%. А в Португалії, скажімо, ці ж 23% – це особи у віці 65 років і більше. Старіння населення – загальносвітовий процес. З одного боку, довше життя – це досягнення цивілізації, з іншого – виклик для держави, її економічної та пенсійної систем», – заявив член-кореспондент НАН України Олександр Гладун.

Більшість опитаних українців заявляють, що не можуть дозволити собі мати двох або більше дітей. На це є різні причини:

  • низька заробітна плата,
  • відсутність власного житла
  • нерозвинена соціальна інфраструктура (бракує дитсадків і шкіл)
  • відсутність гнучкого графіку роботи

Тому у НАН заявляють, що поки що немає перспектив зупинити цей процес природним шляхом.

Серед інших причин скорочення населення:

  • статевий дисбаланс на користь жінок (у вікових групах старше 35-ти років), іншими словами, висока смертність серед
  • чоловіків працездатного віку
  • пандемія COVID–19

«Ми зараз перебуваємо всередині процесу, але цифри вже свідчать про те, що пандемія робить свій внесок у смертність. У структурі причин смерті COVID-19 посідає третє місце після серцево-судинних і онкологічних захворювань. Слід враховувати також те, що під час пандемії люди помирають і з інших причин, бо лікарні не можуть надати своєчасну допомогу, а пацієнти не можуть дістатися до медичних пунктів. Це комплексна проблема. І доволі серйозна», – заявив Олександр Гладун.

У НАН зазначають, що Україна, як і більшість європейських країн, може вирішити проблему скорочення населення за рахунок мігрантів з азійських країн, Кавказу, СНГ.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь