Спецпроєкти

Перемога Усика, успіх паралімпійців у Токіо та послуги в «Дія»: українці визначили головні перемоги 2021 року


Розширення списку послуг у застосунку «Дія», перемога боксера Олександра Усика та успіх українських паралімпійців у Токіо – українці визначили досягнення країни за 2021 рік. Розповідаємо про зміну суспільно-політичних настроїв.

Дослідження опублікувала Соціологічна група «Рейтинг».

Рейтинг досягнень

Українці вважають найкращими трьома досягненнями країни у 2021 році перемогу боксера Олександра Усика (35%), успіх українських паралімпійців у Токіо (32%) та програму «Велике будівництво» (31%).

Окрім того, близько 20% респондентів назвали головними перемогами розширення списку послуг у застосунку «Дія», масову вакцинацію та вихід збірної з футболу до чвертьфіналу Євро-2020.

  • 15% вважають основними перемогами виступ українських спортсменів на Літніх Олімпійських іграх та реалізацію норми обслуговування українською мовою;
  • 13-14% вважають основним досягненням ухвалення закону «Про олігархів» та санкції проти Медведчука;
  • 7-9% обрали досягненням старт ринку земель і договір про відкрите небо з ЄС;
  • 4-5% – «Кримську платформу» й успіх «Go A» на Євробаченні.

Лише 2% сказали, що жодних досягнень цьогоріч не було. 

Матеріальне становище

Матеріальне становище родини для 40% не змінилося за рік, для 50% – погіршилося, лише для 9% – покращилося. Попри скептичні відповіді, якщо порівняти з груднем 2018 року, оцінки політичного й економічного становища дещо покращилися. Найбільш оптимістично оцінюють зміни у всіх цих сферах мешканці столиці та наймолодші опитані.

Міжнародний імідж

  • 20%  побачили покращення;
  • 28% – відсутність змін;
  • 40% – погіршення.

Зміни в інших сферах

Зміни в безпеці на дорогах – 19% (34% – відсутність змін, 41% – погіршення), якості медичного обслуговування – 17% (31% – відсутність змін, 45% – погіршення), якості освіти – 12% (28% – відсутність змін, 40% – погіршення).

Також більшість опитуваних вказали на відсутність змін у таких сферах, як стабільність курсу гривні та свобода слова й демократія. Водночас більшість відчула погіршення в ситуації з тарифами на комунальні послуги (80%) та із цінами на основні товари й ліки (90%). Близько половини опитаних побачили погіршення в можливості знайти роботу (29% – відсутність змін, 11% – покращення) та якості житлово-комунальних послуг (37% – відсутність змін, 9% – покращення).

Політична ситуація

На думку більшості, політична та економічна ситуація в Україні погіршилася за останній рік: так відповіли 63% і 70% відповідно. Близько 20% вважають, що ситуація не змінилася, для 12% – покращилася політична ситуація, для 8% – економічна.

Якби найближчим часом відбулися вибори Президента:

  • 24,2% проголосували б за Володимира Зеленського;
  • 13,7% підтримали б Петра Порошенка;
  • 9,6% обрали б Юлію Тимошенко.

Опитування проводилося серед населення України віком від 18 років і старше в усіх областях, окрім тимчасово окупованих територій Криму та сходу України. Вибірка репрезентативна за віком, статтю та типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Метод опитування: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). Похибка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більш як 2,0%.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь