Спецпроєкти

У МОЗ розповіли, коли в Україну прибудуть таблетки проти COVID-19 від Pfizer


Таблетки проти коронавірусу виробництва Pfizer мають прибути в Україну в першому кварталі 2022 року. Втім, графік надходження таблеток ще буде змінюватися.

Про це розповів головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Деталі

За словами Кузіна, те, що Україна отримає пігулки проти COVID-19 у першому кварталі 2022 року – це поки попередній термін. Він вважає, що дати можуть змінюватися «через різні обставини».

Кузін наголошує, що наразі невідомо, як саме в МОЗ використовуватимуть Paxlovid, адже спочатку потрібно змінити національні протоколи.

«Коли вони (протоколи – ред.) будуть відкориговані в залежності від інструкції, тоді й будуть роз’яснення щодо показань до їхнього застосування: при яких стадіях, на яких етапах і хто саме має це робити», – поясняє лікар.

Утім, ціна на препарати є досить високою. За словами глави національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федора Лапія, ціна за курс пігулок становить приблизно 500 доларів.

Окрім того, представник МОЗ припустив, що ціна може знизитися, коли йтиметься про випуск препаратів для інших країн. У МОЗ також вважають, що дані про ефективність препарату є «досить обнадійливі», але зі своїми побічними ефектами.

Раніше в Міністерстві охорони здоров’я розповіли, що підписали угоду на закупівлю препарату «Молнупіравір» для лікування COVID-19. У МОЗ планують закупити 300 тисяч курсів препарату. За словами міністра охорони здоровʼя Віктора Ляшка, його застосовуватимуть для лікування COVID-19 у перші дні захворювання, щоб запобігти важкому перебігу хвороби.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь