Спецпроєкти

Українці запатентували пристрій для таємного електронного голосування


Українські винахідники Анатолій Мухін і Тетяна Волошина запатентували пристрій, що дозволяє проводити таємне електронне голосування. Це може завадити фальсифікації.

Про це розповідає dev.ua.

Про винахід

Винахідники знайшли спосіб боротьби з фальсифікацією виборів. Вони створили електронний виборчий бюлетень з особливим ідентифікаційним номером. Окрім цього, заповнювати такий бюлетень інформацією потрібно за допомогою спеціального електронного пристрою.

«Виборець після реєстрації отримує нумеровану пластикову картку, яка вибирається у випадковому порядку, після чого підходить до електронного пристрою та вставляє отриману нумеровану пластикову картку у приймач карток у електронному пристрої. Після активації пристрою агрегат фіксує порядковий номер виборця і далі формує повну паспортну абревіатуру з неповторним номером, який містить серію та номер даного електронного пристрою», – ідеться в описі патенту.

Завдяки цим крокам у виборця утворюється тризначний код. Кожному дається видрукований чек із вказаним на ньому тризначним кодом. Цей самий код висвітлюється на екрані монітора цього електронного пристрою.

Коли виборчий процес закінчується, кожен виборець може зв’язатися з базою даних ЦВК та, надавши свій виборчий код, перевірити результат свого голосування. Якщо ж є якісь недоречності, виборець має право опротестувати результат.

Розробники вважають, що такий пристрій дозволить нейтралізувати будь-яку фальсифікацію.

Як це працює?

  • у день виборів потрібно прийти з власним паспортом на приписану виборчу ділянку;
  • пройти ідентифікацію особи;
  • пройти в залу реєстрації, де повторно ідентифікуватися за паспортом;
  • зафіксуватися в адресних книжках;
  • далі виборець отримує картку з рандомним номером;
  • вставити картку в пристрій та дописати номер кандидата, за якого голосуєте.
#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь